Shutterstock 301460216 Min

Най-ефективните упражнения за плосък корем

01.09.2022 10:00 4 0

Едва ли има натрупване на мазнини по тялото, което да е приятно. Освен излишни килограми и понижено самочувствие, затлъстяването увеличава рисковете от диабет, сърдечно-съдови заболявания, повишено кръвно налягане и некачествен сън. Добрата новина е, че с повече дисциплина и постоянство, можеш да ги оставиш в миналото. Здравословното хранене и пиенето на много вода са критично важни условия за тази цел. Но трябва да ги съчетаеш и с физическа активност. Ето кои са упражненията, които скъсяват пътя ти към плочките.

Планк

Ако трябва да заложиш само на едно упражнения за коремните мускули, то трябва да е планк. Супер ефективно и привидно лесно за изпълнение, то мобилизира почти всички мускули на торса. Лягаш на земята с лице към нея, след което се изправяш на лакти и на пръстите на краката. Краката са един до друг, а лактите са точно под рамената. Стягаш коремните мускули, както и тези на таза, така че да се образува хубава права линия. Задържаш 30-60 секунди.

Планински катерач

За популярния mountain climber заемаш позиция висок планк, като вместо на лакти, си се подпрял на дланите си точно под раменете. Гърбът и краката са в една линия. След това започваш да свиваш коленете към гърдите, като редуваш краката. Упражнението може да наподобява и бягане за по-интензивна тренировка.

Руски туист

Сядаш на пода, като краката са един до друг, свити в коленета, а ходилата са на земята. Ръцете са хванати една за друга и изпънати напред, перпендикулярно на торса. Той пък е на 45° спрямо пода. Като държиш ходилата плътно залепени за пода, завърташ ръцете първо наляво, после надясно. Може да ползваш и допълнителна тежест в ръце - дъмбел, пудовка или дори бутилка от 1.5 вода, за по-голям интензитет.

Обратна коремна преса

Лягаш на пода, а ръцете са отстрани на тялото. Коленете се свиват, а бедрата трябва да са перпендикулярно на земята. Със свиване на коремните мускули трябва да изтеглиш таза към гърдите, а при издишването да го отпуснеш обратно. Важното е движението да се извършва от мускулите на корема, а не от инерцията.

Страничен планк

При вариацията на вече любимия ти планк лягаш странично, като свиваш долната ръка и се подпираш на лакътя й. Той трябва (подобно на нормалния планк) да е точно под рамото. Изпъваш добре краката, стягаш мускулите на корема и вдигаш горната ръка перпендикулярно на тялото. Задържаш в тази позиция 30 секунди до минута. След това повтаряш на другата страна.

Използвани източници:

https://darebee.com/

https://www.menshealth.com/

https://fitbg.net/

https://www.self.com/