Lifestyle Effort Background Workout Fitness Min

Неподозираната сила на силовите тренировки

05.09.2022 15:00 7 0

Повечето хора като чуят за силови тренировки си представят масивни мускулести тела и тежки и изтощителни тренировки. Всъщност, това което е в представата им е чистата истина, но въобще не може да се каже, че е единствения ефект от тренировките. В действителност тези, които не са запознати ще се изненадат от неподозираната сила на силовите тренировки, с които ще ви запознаем в статията.

Какви видове силови тренировки има?

Основно средство за силова подготовка са физическите упражнения с повишено съпротивление, т.нар. силови упражнения, които се обособяват в две групи:

- Упражнения с вътрешно съпротивление (щанги, ластици, пружини и др.);
- Силови упражнения със собствено тегло (преодоляване на собственото тегло в процеса на двигателната дейност).

Какво включва силовата тренировка?

Тренировката за сила задължително се провежда след загряване преди основната част на тренировката. След тренировката за сила не се провеждат подчертано аеробни тренировки, тъй като високата консумация на кислород води до изчерпване на мускулния гликоген и до използване на белтъчните резерви. Силовите упражнеия трябва да се редуват с упражнения за гъвкавост или упражнения за разпускане и разтягане.

Прилагането на силови упражнения във всеки етап на спортната подготовка от висококвалифицирани спортисти е целогодишно. Тези упражнения могат да бъдат част от тренировъчната програма на всеки трениращ, без значение от фитнес нивото му.

8 ползи от силовите тренировки

Предимствата на тези тренировки са повече, от колкото си мислите. Ето част от позитивите:

1. Повишават метаболизма, дори когато сте в покой!
Хормоните, които се отделят по време на силовите тренировки, значително подпомагат изгарянето на мазнините, дори след прекратяване на упражненията, коете се нарича метаболитно ускорение (продължава от 24 до 48 часа след силова тренировка), което ще ви помогне да поддържате атлетична фигура.

2. Бързо постигане на резултати и изграждане на мускулна маса!
След по-малко от месец, след започване на силови тренировки ще видите положителната промяна в тялото си и повярайте ми – ще ви хареса! Това ще ви даде стимул да продължите с тренировките.

3. Риска от травми намалява!
Правилно изпълнените силови тренировки натоварват ставите много по-малко, отколкото бягането например, затова са подходящи дори за хора в напреднала възраст. Освен това ставите на трениращите ще бъдат по-здрави, благодарение на редовните тренировки, което допълнително намалява риска от травми.

4. Подобряват освен физическото, а и психическото състояние!
Този тип тренировки благоприятстват емоционалното състояние, като ще ви освободи от напрежението, следователно ще допринесе за по-спокоен сън. Силовите тренировки подпомагат освобождавването на ендорфин, който наричаме „хормона на щастието“.

5. Забавят стареенето!
При натоварването на мускулите се отделя хормон на растежа, който забавя стареенето. По време на тренировки циркулацията на кръв в организма ни се увеличава, при което достигат повече хранителни вещества и кислород до органите ни, както и до кожата по тялото ни, което подобрява състоянието, свежия и млад вид.

6. Подобряват цялостно мускулите, което на свой ред премахва болката и сковаността!
Ако редовно изпълнявате силови тренировки ще подобрите всички мускулни групи в тялото си, което освен с прекрасен външен вид ще ви зарадва и с премахване на болките и сковаността, особено в кръста и раменете (ако имате такива).

7. Намаляват нивото на холестерола, кръвното налягане и пулса в покой!
Сърцето също е мускул и като всеки мускул е в оптимално състояние при хора, които редовно спортуват. Редица изследвания доказват, че фитнес тренировките намаляват нивото на холестерола и регулират кръвното налягане.

8. Намаляват риска от развитие на диабет тип 2!
При редовно спортуващи силови тренировки, нивата на кръвна захар се регулират, като се подобрява чувствителността към инсулин.

Реално това не са всички ползи, защото има още много! Това са основните, които смятаме, че са достатъчни, за да ви мотивират да започнете силови тренировки, а веднъж започнете ли бързо ще видите прекрасните резултати, които цялостно ще подобрят не само тялото ви, но и живота ви!