Shutterstock 454802119 Min

Влез в голямото общество на виртуалните бегачи

09.01.2023 12:00 3 0

Ако чуваш за първи път израза “виртуално бягане”, вероятно си представяш, че става дума за бягане в дигитална среда - да стоиш пред екрана и твоят дигитален аватар да тича вместо теб. Всъщност не. Виртуалните бягания са си съвсем реални и са чудесен начин да поддържаш състезателния си дух по всяко време. Но нека да започнем отначало:

Какво е виртуално бягане?

Това е съвсем реално бягане или ходене, което обаче регистрирате в някоя от апликациите за следене на маршрути или в специално създадени страници за дадено виртуално бягане. 

Другите участници също регистрират своите времена и маршрути и накрая участвате всички в класиране - точно както би станало, ако се състезавате в реален маратон например. 

Предимствата на виртуалното бягане

За разлика от масовите състезания, които имат точен ден и час на провеждане, тук се включвате в състезанието когато искате в определения период, тичате в собствения си град, без да пътувате и сами избирате маршрута. Необходимо е само да покриете необходимата дистанция. 

А има ли медaли?

Да, разбира се! Повечето инициативи за виртуално бягане издават медали на най-добрите участници и ги изпращат на посочен от тях адрес. Всеки медал е с колекционерска стойност и има виртуални бегачи, които се включват в какви ли не състезания, само за да прибавят в колекцията си нови и нови отличия. 

Бягане за здраве и благотворителност

Най-голямата полза от виртуалните състезания е, че ви държат във форма и отговорни за всеки следващ пробяган километър. Поддържат състезателния ви дух и ви включват в голяма общност от съмишленици-бегачи от всички краища на света. 

Немалка част от виртуалните състезания се организират и с благотворителна цел. Някои от тях събират такса-регистрация, която даряват, а други засаждат дървета за всеки пробяган километър. 

Така че следващия път, когато се отдадете на дълго маратонско бягане, знайте, че не сте сами. Хиляди хора като вас в момента бягат и е интересно да разберем кой е по-бърз - вие или те ;)