Shutterstock 1362127700 Min

Колко важнa е медитацията за всички, които се занимават със спорт?

06.03.2023 12:00 3 0


“Който не може да контролира ума си, не може да е сигурен в победата”. Мисълта не е наша, а на един известен велосипедист, участник в много “Обиколка на…”.

С други думи - не се ли научиш да контролираш мисълта си, не може да очакваш, че ще контролираш и тялото си. Не са един и двама спортистите, които се провалят на терените или на корта именно защото “психиката им не издържа”, както казват спортните коментатори.

И това се отнася не само за професионалистите, но и за нас - любителите спортисти, които искаме да постигнем максималното с тялото и способностите си. 

Ето как го правят професионалните спортисти, съветвани от своите спортни психолози - с медитация. Тя помага на спортистите поне по 4 различни начина: 

Намаляване на стреса

Ползите от медитацията за намаляване на стреса са известни “едва” от около 2 хиляди години. Съсредоточеното вдишване и издишване, абстрахирането от всякакви мисли и фокусът върху настоящето са вечените анти-стрес цели, които медитацията постига най-лесно. 

Дори 5 минути съсредоточено дишане могат дa направят чудеса с кръвното налягане и пулса. 

Подобрява се сънят и възстановяването

Сънят е неизменна част от здравословния начин на живот не само на спортистите, нои на всички хора. 

Проучване, публикувано в Journal of Sleep, показва, че спортистите, които не могат да спят достатъчно, ще изпитат редица отрицателни ефекти, включително: наддаване на тегло, смущения в настроението, повишена тревожност, неспособност за поддържане на концентрацията и намален двигателен контрол . Спортистите, които постоянно практикуват медитация, могат да помогнат на тялото си да се възстанови по-бързо от тренировки, състезания и дори наранявания. 

Активната физическа подготовка е добра за тялото, но същевременно тя причинява и високи нива на стрес, включително разкъсвания на мускулни влакна. Времето за възстановяване от много обичайни спортни наранявания всъщност може да бъде намалено точно благодарение на медитацията и добрия сън. В допълнение, медитацията засилва имунната система, предотвратявайки заболявания, които възпрепятстват ежедневните ни дейности. 

Изследователи от Катедрата по по медицина и здравеопазване на Университета на Уисконсин установиха, че тези, които практикуват медитация, изпитват по-малко остри респираторни инфекции, както и съкратена продължителност и тежест на симптомите от обикновена настинка. Следователно медитацията помага за подобряване на качеството и продължителността на съня и на действието на имунната система.

Подобрена издръжливост и по-големи успехи

Тук вече навлизаме в менталната част на медитацията. Спортисти, които визуализират постигането на конкретни цели, съчетани с редовна практика на дихателни упражнения, могат да обучат тялото да работи по-усилено и за по-дълъг период от време в тренировка и състезание. Това и един от основните стимули, заради които иначе силови спортисти се посвещават на това спокойно занимание. 

По-добра самоосъзнатост 

Медитацията в спорта може да помогне на спортистите да преодолеят тези често срещани „слепи петна“, които карат предизвикателствата да изглеждат по-лоши, отколкото са в действителност. Като разпознавате тези слепи петна, можете да работите върху подобряването на вашето физическо или умствено усъвършенстване както и за подобрение на уменията и механизмите за справяне с предизвикателства. Това помага много при изграждане на вашата атлетична идентичност, самочувствие и подобряване на представянето. 

Освен това, медитиращият се научава да подобрява осъзнаването на всеки мускул, което може да помогне да се определи нараняване и да се предотврати по-нататъшно увреждане. 

И накрая, медитацията в спорта може значително да подобри връзката ум-тяло, позволявайки ви да откриете вашата оптимална зона на представяне. 

Медитацията в спорта е не само полезна за постиженията, но също така може да помогне на спортисти, които изпитват тревожност, депресия и други психични състояния. Практикуването на медитация е пътуване, подобно на това на всяко спортно занимание, и може да добави онзи малък процент към уменията и същността ви, които да ви направят по-добър спортист и по-щастлив човек.