Shutterstock 1932167804 Min

Какво са тренировки за мобилност и кой има нужда от тях

13.03.2023 12:00 2 0

Тренировките за мобилност са онези на пръв поглед леки, разгряващи упражнения, които обаче имат огромно значение за цялостното ни физическо здраве. Те са и ключът към предотвратяването на наранявания. Но дали подобряването на вашата мобилност и включването на специфични за мобилността упражнения във вашия тренировъчен режим наистина е необходимо? 

Какво е обучение за мобилност?

Просто казано, мобилността е вашата способност активно да контролирате и използвате пълния обхват на движение на всяка става, казва Клинтън Лий, физиотерапевт и основател на Physio Strength в Ню Йорк. 

По принцип всички стави трябва да са подвижни, но на някои трябва да обърнем специално внимание - това са бедрата, гръдния кош, глезените, китките и раменните стави. Тези специфични стави трябва да могат да се движат по-свободно, за да ви помогнат да извършваме всички ежедневни движения - клякане, за да вземете предмет от пода, протягане на ръка над главата, за да вземете пуловер от горния рафт на гардероба си и т.н.  

Ако движите ставите си във всички посоки ежедневно, вашата мобилност вероятно е в добро състояние, казва Лий. 

Но по-голямата част от хората не са толкова подвижни в ежедневието си, колкото е препоръчително и се движат усилено само няколко пъти в седмицата - когато тренират в залата. Ето защо е много важно в тренировката да се включат разтягане и упражнения, които помагат за подобряване на способността ви да използвате целия диапазон на движение на ставите си не само по време на тренировка, но и в ежедневието. 

Липсата на мобилност обикновено може да се дължи на две причини: механично напрежение и неврологично напрежение, казва Бетани Кук, физиотерапевт. 

При механично стягане мускулите ви са в скъсена позиция и възпрепятстват пълноценното движение на ставата в пълния й обем. Разговорно му казваме “схванат съм”, обикновено след часове в една и съща работна поза - прави или седнали, прегърбени, с кръстосани крака.

Неврологичното напрежение обикновено се появява след нараняване. Мозъкът казва на тялото: „Хей, не искам да се наранявам отново“ и не ви позволява да изпълните докрай движението, което преди ви е наранило. 

„Обучението за мобилност може да бъде много полезно, защото вие по същество ще обучите отново тялото си, че е безопасно да се движите в този пълен диапазон на движение, който имате”, обясняват специалистите. 

Ползите от тренировките за мобилност

Най-общо казано, хората, които прекарват дните си в разходки, качват се нагоре и надолу по стълби, грабват предмети от високите рафтове и просто остават активни, трябва да имат адекватна мобилност, казва Лий.  Въпреки това, добавянето на обучение за мобилност към рутината ви - независимо дали сте стегнати или искате да издигнете мобилността, която вече имате, на следващото ниво - може да ви помогне.  Практикуването на обучение за мобилност може да помогне за подобряване на здравето и устойчивостта на вашите стави, казва Кук. „Ставите нямат никакво кръвоснабдяване, а получават храната си чрез движение“, обяснява тя. Движението почти промива ставата ви, отървавате от възпалението и на негово място идва нова хранителна течност. Редовното пълноценно движение на ставите гарантира, че ще ги поддържате здрави и активни дълги години. 

Намалява риска от нараняване и болка

Ако ви липсва подвижност в ставите, може да сте изложени на по-голям риск от нараняване, особено ако се опитвате да вдигнете по-голяма тежест, отколкото сте свикнали, или опитвате дейност с по-висока интензивност, като например спринт, казва Кук. 

„Ако нямате този действителен контрол върху обхвата на движение, определено ще бъдете изложени на по-висок риск от нараняване“, обяснява тя. Плюс това, лошата подвижност в определеи стави може да предизвика болка в други части на тялото ви. Стягането в тазобедрената става, например, може да причини компенсирани модели на движение, които в крайна сметка водят до болка в долната част на гърба , казва Кук. 

А недостатъчната подвижност на глезена може да причини болка в коленете или бедрата, добавя тя. „Всичко започва от краката, така че ако нямате мобилността там, в крайна сметка ще ви настигне някъде другаде в кинетичната верига “, обяснява тя.

За упражнения за мобилност можете да попите фитнес инструктора си или да си обещаете, че наистина ще загрявате добре всеки ден всяка става след ставане. Тялото не работи, ако не го поддържаме.