Shutterstock 1806061192 Min

Да преборим стреса вкъщи с вода и няколко упражнения

02.11.2022 12:00 3 0

Освен редовна хидратация, тялото ти има нужда от физически упражнения и правилно хранене, за да умее да се бори със стреса. 

Влиянието на стреса  

Ученият Ханс Селие описва различните етапи на стреса, през които тялото преминава, като синдром на адаптиране (GAS). Първият етап се нарича „алармена реакция, след това идва ред на „съпротивлението“, а накрая тялото стига до „изтощение“. В последния стадий човек започва да изпитва депресия и умора, а това води до неспособност на тялото да се бори. Всеки човек изпитва стрес в малки количества, но стигне ли се до краен етап – здравето може да бъде силно засегнато.1 

Отраженията, които стресът дава върху тялото са повече от едно и всички са свързани. При стрес имунната система отслабва, което води до неспособност да се бори с бактериите и вирусите. Организмът започва все по-лесно да допуска тези вредни разрушители, настъпват и нарушения в съня, концентрацията, храносмилателната система, апетита и други. Чувства на тревожност, гняв, депресия стават едни от най-често срещаните реакции при поява на проблем. Това застрашава тялото ни и то отслабва бавно и неспирно.   

Хидратация и стрес – ползите от водата при стресови ситуации 

Липсата на вода и наличието на стрес образуват един порочен кръг. Всеки път, когато организмът е стресиран, той се дехидратира, както и обратното – дехидратираното тяло е под стрес. Ето защо хидратацията отново се оказва в основата на нещата, а пиенето на вода – привидно елементарно, като неосъзнат проблем за повечето хора.  

Простичък отговор на това ни дава нутриционистът Рене Мелтън: „Всъщност е вероятно да се дехидратирате повече, когато сте под стрес, защото пулсът се ускорява, а дишането става по-тежко, така че губите течности“. Тя съветва да не забравяме да пием вода в тези моменти, защото загубата на течности в тялото само може да увеличи стреса и предизвика здравословни проблеми. Нека запомним – всеки наш орган се нуждае от вода, дори мозъкът, затова сме длъжни да му я набавяме, ако искаме да функционира правилно. 2  

Вероятно си чувал заправилото за 8 чаши вода като препоръчителна дневна доза за здравословен начин на живот. Може да го приложиш в ежедневието, за да хидратираш добре тялото си.   

Практики за намаляване на стреса у дома 

Разбрахме вече - хидратация с вода, на често и по малки количества. Освен нея обаче, тялото има нужда от още две неща, за да може да функционира правилно и да умее да се бори със стреса – това са правилното хранене и физическата активност.  

Ето няколко основни упражнения, които ще редуцират стреса и със сигурност ще подпомогнат твоето физическо здраве: 

  • Упражнение за дишане – има безброй техники на медитация с дишане, които поставят тялото в покой и влияят чудесно на психиката. Едно от най-често срещаните е коремното дишане. При него трябва да сложиш едната ръка на корема, а другата на гърдите, да вдишваш бавно през корема и да издишваш, осъзнавайки всички места, през които преминава въздуха (като приливи и отливи). 
  • Йога практики – йогата може да бъде осъществена навсякъде, а действието ѝ е зашеметяващо. Тя работи на две нива – тренира и съзнанието, и тялото. Ако си напълно начинаещ в практиката, винаги можеш да си пуснеш йога урок в YouTube и да се насладиш на свободното време вкъщи. Има уроци както за напреднали, така и за най-новите в практиката.  
  • Движение – истината е, че спортът е най-добрият начин да се почувстваш силен, да избягаш от задачите в натовареното ежедневие и да заздравиш духа и тялото си. Всичко, което трябва да направиш, е да имаш желание – наслади се на ходене, бягане, каране на колело. Има свободни спортове за всеки вкус, които не изискват присъствие в зали, фитнеси и не се налага да се съобразяваш с графици. 

Стресът вероятно ще продължи да бъде част от нашетo забързано и модерно ежедневие, но от нас зависи дали ще се борим с него или ще му се отдадем до изтощение. Водата, храната и движението са били силата на нашите предци – не е нужно да си модерен, за да се грижиш за твоето тяло и сега. Просто бъди по-активен и давай на тялото си това, от което има нужда, за да получаваш нужната енергия и балансираш пълноценно в живота.