Shutterstock 1943727379 Min

Кросфит майстори - как Силвия и Румен Хаджитоневи надскочиха себе си

25.10.2022 12:00 3 0

Кросфит тренировките – алтернативата на класическия фитнес, която превръща активно спортуващите хора в силни, подвижни, свежи и най-вече, здрави.

И ти си ги виждал на плажа – в страхотна форма, но без да изглеждат като типичните батки от фитнеса; с големи мускули, но без анаболната издутост на класическия бодибилдър. С телата като на Давид от Флоренция, те са пъргави, свежи и най-вече здрави. Най-вероятно тези хора са загърбили класическия фитнес и са открили кросфит тренировките – също както все повече спортуващи по целия свят. 

За тези, които са пропуснали (макар да се съмняваме, че ти си от тях), CrossFit (кросфит) е специална методика за трениране, създадена преди 20 години. Тя комбинира гимнастиката, калистениката и някои класически упражнения с тежести, като добавя към тях интензитет, който изглежда убийствен, дори и за по-активните от нас. 

Днес по света има повече от 15 000 зали за кросфит. У нас също има вече в повечето големи градове. И понеже всички доста се заседяхме през 2020 - 2021 г., запознаваме те с двама “кросфитъри” от София, които да те мотивират и надъхат да се погрижиш за себе си  

Как и защо избрахте кросфит? 

Силвия: Тренирам от малка и съм минала през доста спортове. В училище тренирах лека атлетика, волейбол, бадминтон, ходила съм и на фитнес, но нещо винаги ми липсваше. Когато ме поканиха на откриването на залата, в която тренираме, бях изключително впечатлена. Всеки ъгъл в огромното хале беше направен със замисъл и определена идея. Помня как казах на треньора (Светлин Александров), че искам да съм част от тази зала. Така и стана. Започнах да тренирам всеки ден, да навлизам в идеята и смисъла на кросфит. С времето осъзнах, че това е метод за подобряване не само на мен самата, но и на начина ми на живот. 

Румен: Започнах съвсем случайно. Знаех единствено, че кросфит са някакви кръгови тренировки с леко състезателен характер. Много пъти приятели ме бяха карали да пробвам, но така и не го направих, и слава богу, защото нямаше да се запозная със Силвия и днес да имаме това прекрасно детенце. 

В някакъв момент нуждата от промяна стана твърде силна и реших да опитам, беше точно след новогодишните празници. И всичко се промени, видях Силвия, запознах се с треньора, записах се за въвеждащ курс и, меко казано, се зарибих.  

Как изглежда една ваша тренировка? 

Тренировките винаги са различни, но в същината си доста си приличат.В повечето случаи започваме със силова част или гимнастика – клек, тяга или олимпийските вдигания на щанга (изхвърляне и обръщане с изтласкване). 

При гимнастиката заучаваме нови умения и ги усъвършенстваме. Те могат да бъдат ходене на ръце, силови упражнения на халки или лост, набирания и т.н. 

След това тренировката продължава с „кондиция“, която има за цел да повиши работния ни капацитет. Това е най-трудната и предизвикателна част. Тук в повечето случаи се комбинират различни движения от гимнастика, олимпийски щанги и лека атлетика, които се изпълняват с голям интензитет в някакъв прозорец от време. 

Кондициите могат да бъдат както кратки (до 10 минути), така и дълги (над 45 минути). Пример за кратка тренировка може да бъде 30 изхвърляния на щанга (60 кг за мъже и 40 кг за жени) за време. Това е изцеждащ спринт, който се изпълнява за между 3 и 5 минути. Разбира се, килограмите варират в зависимост от възможностите на човека и неговото ниво. 

Пример за дълга тренировка е тази от финала на CrossFit Games 2020: 1600 м бягане, 100 раменни преси от стойка на ръце, 200 пистолета (клек с един крак), 300 набирания, 1600 м бягане.  

И всичко се случва, докато носиш жилетка с тежести 9 кг за мъже или 6 кг за жени. Тази тренировка отне на атлетите между 45 и 70 минути. А жена даде и най-доброто време.  

Как този начин на трениране промени живота ви? 

Тренирайки кросфит, започнахме да се чувстваме все по-добре, много по-силни, по-издръжливи. Усещаме колко много неща можем да правим с телата си, за които не сме подозирали преди. И това се превърна в начин на живот. В залата пък се запознахме, влюбихме се и създадохме семейство.  

Много хора тренират, но не всеки вижда резултатите, които иска. Каква е тайната за постигането на спортна фигура? 

Много хора тренират, но всъщност не обръщат внимание на това как се хранят, по колко часа спят и как се възстановяват. Затова и не стигат до желания резултат. 

Друг проблем е изобилието от информация за диети, хранителни режими, тренировъчни програми и т.н. Всеки човек е строго индивидуален и трябва да намери работещия за него режим, който да превърне в навик. 

Ключът към всичко е в постоянството. Постоянство в това да се храним добре, да тренираме редовно и да се опитваме да бъдем по-добри от вчера. Храним ли се добре, тренираме ли редовно – винаги ще има резултат и прогрес. 

Важно е да не се отказваме, защото в началото прогресът идва много бързо, но малко след това идва едно „плато“. Там е важно да натиснем още повече и да не се отказваме, както правят много хора.  

Какъв е вашият начин за комбиниране на спорт и хранене? 

Храненето е в основата на това да се чувстваме добре и да имаме успехи в залата. Храним се балансирано и пълноценно. Стараем се да си набавяме нужните за деня протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали. Сами приготвяме храната си вкъщи, не ядем бяла захар, бяло брашно и храни в опаковка. Не пием алкохол и газирано. Ядем предимно риба, месо, яйца, пълнозърнести храни, хляб от лимец, плодове и зеленчуци, семена и ядки. Приготвяме си десерти с фурми, ядки, какао и мед.  

А водата? Какво е нейното значението за трениращите? 

Всеки знае, че пиенето на вода е изключително важно. От основно значение е да бъдем хидратирани през целия ден, не само по време на тренировка. Доказано е също, че пиенето на вода ускорява метаболизма, помага за по-добро храносмилане, за здравето на бъбреците, за по-здрава и красива кожа, и много други. 

Колко вода да пием по време на тренировка, зависи от различни фактори – теглото ни, колко се потим по време на тренировка и продължителността на самото занимание.  

Кое ви мотивира да влезете в залата, когато сте изморени или не сте в настроение? 

Двамата се мотивираме и подкрепяме взаимно. Доста пъти се е случвало, когато на някой от нас не му се е тренирало, другият да го накара. Превърнали сме тренировките в навик. Все едно да станеш сутрин и да не си измиеш зъбите, или пък да не си направиш сутрешното кафе – няма как да не тренираме.  

Как съчетавате работа, спорт и родителство? 

При добра организация всички двойки могат да постигнат перфектния баланс. При нас той е: единият тренира сутрин, а другият – следобед. Редуваме се и кой да гледа детето, понякога я взимаме с нас в залата и тренираме заедно, докато някой я наглежда.  

Промени ли пандемията спортните ви навици? 

Нищо не се промени. Продължихме да тренираме със същите темпове, даже в началото може би и повече. Разбрахме, че и у дома може да се натовариш така, както и в залата. С малко оборудване и желание може да постигнеш една чудесна тренировка. 

Какъв съвет бихте дали на тези, които започват да тренират сега? 

Да не се отказват. Първата стъпка е едно от най-трудните неща. Както казахме, ключът е в постоянството. Ако то е налице, резултати ще има! Хранете се добре, възстановявайте достатъчно. Не се лишавайте от сън. Няма хранителна добавка, която може да даде това, което ни дава сънят.