Kondicionni 1 Min

Функционална vs. Кондиционна тренировка

16.05.2022 12:00 13 1

Гледаш графика на любимия си фитнес клуб и се чудиш каква е разликата между функционална и кондиционна тренировка? Знаем, че е лесно да се объркаш от безкрайните имена на тренировките и колкото по-голям избор имаш, толково ти е по-трудно да избереш.

Функционалните и кондиционните тренировки си приличат от гледна точка на това, че и двата вида тренировки помагат за придобиване на сила и издържливост на тялото.

Откъде произлизат?

Функционална тренировка

Функцоналните тренировки първоначално са създадени с цел рехабилитация на пациенти, които са имали нужда от физическо възстановяване след нараняване или увреждане.

Упражненията са създадени, така че да помогнат на пациентите да си възвърнат физическата активност и да възстановят нормалните си ежедневни движения.

В последствие функционалните тренировки са прегърнати и от фитнес професионалистите, които ги включват в програмите си с цел придобиване на сила и издържливост.


Кондиционна тренировка

От анлийски кондиционна тренировка означава „тренировка на физическото състояние“.

С други думи, кондиционните упражнения са комплексни и ще ти помогнат да увеличиш издръжливостта си, да подобриш гъвкавостта си, и да изградиш балансирана и стабилна физика.

За кои мускулни групи работим с функционалната и кондиционната тренировка?

Важно е да знаеш, че с функционалните упражнения се тренира цялото тяло, вместо една конкретна мускулна група.

Да разгледаме за пример скачането – когато скачаш, освен че използваш краката си, движението се отразява и на сърдечно-съдовата и дихателната система, и на цялата мускулатура, която осигурява плавното движение.

С кондиционната тренировка също се работи за мускулите в цялото тяло, като цели тяхното укрепване, оформяне и тонизиране. Кондиционното трениране комбинира различни типове упражнения с цел постигане на мобилност, баланс, издържливост, бързина и ловкост.

Какви са упражненията при функционалната и кондиционната тренировка?

Функционални

Тренировката е фокусирана върху упражнения, които са естествени за тялото движения от ежедневието - да ходиш, да клекнеш, за да вдигнеш нещо тежко, да избуташ въртяща се врата.

Кондиционни

Упражненията, които се изпълняват в кондиционната тренировка включва движения, които са естествени за тялото, като част от тях са: бягане, каране на колело, скачане, клякане.

Коя от двете тренировки избират спротистите?

Функционалните тренировки се използват за подготовката за състезания и спортове, като тенис, футбол и други.

Кондиционните тренировки също се използват от професионалните спортисти, като част от подготовката им, за да поддържат физическото и функционалното си състояние.

Да обобщим:

Функционална и кондиционна тренировка си приличат по това, че и двата вида ще ти помогнат за постигане на бързина, ловкост, издържливост на цялото тяло.

Различават се по видовете упражнения, като функционалните са насочени по-скоро към естествените движения от ежедневието, докато кондиционните са насочени към движения от спортовете.

Ако имаш по-слаба част от тялото, то функционалните упражнения трябва да бъдат подбрани, така че да засилят тази част. С функционалното подобряване на конкретните части, ще се подобри и цялостното движение.

Можеш да ги избереш, ако имаш нужда от справяне с болките в гърба и кръста (както споменахме, функционалните тренировки възникват като рехабилитационни упражнения за пациенти с травми и увреждания).

Кондиционните тренировки от своя страна наподобяват високоинтензивните интервални тренировки (HIIT). Те съчетават аеробни и анаеробните упражнения и допринасят, както за изгаряне на калории така и цялостно за здравето на човек.

Какви ползи ни носят функционалните и кондиционните тренировки?

  • Освен вече изброените, важно е да отбележим, че тренировките оказват положителен ефект и за:
  • - Работата на сърцето в дългосрочен план. Т.е. с всяка следваща тренировка, сърцето става по-силно и за снабдяването на тялото с кръв са му нужни все по-малко усилия.
  • - Изчистване на холестерола в кръвта.
  • - Регулиране на кръвната захар.
  • - Намаляване на стреса в тялото. Същото това проучване в Пенсилвания, показва, че редовните тренировки намаляват нивата на кортизол в кръвта.
  • - Засилване на имунитета. Това е изключително важно предимство на всички физически активности. Проучване на университета Пенсилвания в САЩ доказва, че благодарение на редовно трениране, започват да се образуват в кръвта антитела, наречени имуноглобулини. Така в крайна сметка се повиша имунитета.

Разбира се, много важно е да не се претоварва тялото, за да не се получи обратният ефект върху имунната система. Затова, като всяко нещо в живота, трябва да се спазва баланс и при тренирането.