Shutterstock 622708658 Min

„Нямам хоби, много съм зает“

16.09.2022 12:00 2 0

Вярно ли е, че колкото по-зрял става един човек, толкова по-малко време намира за развлечения? Ако това беше въпрос от анкета, сме почти сигурни, че 90% от отговорите щяха да бъдат „да“. Денят започва и свършва с едно мигване, а случилото се по средата е изпълнено със задължения и рутинни занимания, при които някогашното вълнение вече се е изпарило.

Ако напишеш в Google думата „хоби“ и тълковен речник, там тя е описана по следния начин: „любимо занимание през свободното време (но не професия)“. Обърни внимание на уточнението в скоби - „не професия“. Много хора ще кажат, че ако си обичаш работата тя може да бъде двете неща едновременно, но всъщност това не е вярно. Работата ти може да бъде най-добрата, която някога си искал и пак да те изтощава. Това е така, защото всяко действие, обвързано със задължение, сложено в рамки, контролирано от шеф/клиент, носи на организма стрес и умора.

Ако и ти се чувстваш изтощен и попаднал в кръговрата на еднообразието, то значи трябва да си намериш хоби, с което да разпускаш. Всеки човек, който няма хоби, се извинява с липсата на време. Но всъщност най-големият враг на човека е страхът. Страх от това да направиш нещо ново, да излезеш от комфортната си зона, страх от промяната. А времето е много разтегателна единица и винаги може да побере още нещо, като чантата на баба.

Интересен факт е, че всъщност колкото по-натоварен е един човек, толкова по-организиран е животът му. Това е доказано от учени и психолози, а обяснението е, че човек се научава да влиза във времеви рамки и благодарение на това да поема повече задачи за деня, оставайки дори с повече свободно време в крайна сметка.

Заниманията в свободното време могат да бъдат безброй и те в никакъв случай не се ограничават само до клишета за спорта или рисуването. В свят като днешния, възможности дебнат от всеки ъгъл, а иноваторите са навсякъде. Ето няколко не толкова стандартни дейности, които биха могли да се превърнат в твоето любимо хоби, ако им дадеш шанс.

Релакс и духовен мир

Ако активното ежедневие ти идва в повече и в края на деня имаш нужда от почивка, това също може да стане с интересни занимания - различни от излежаване на дивана, които ще имат добавена стойност за теб. Йогата е система, която се състои от безброй физически, умствени практики, както и такива за духа. В днешно време светът предлага над 100 различни йога занимания, всяко с различна наситеност.

Нашето предложение е да опиташ въздушната йога – един полет за тялото и ума, който ще те остави очарован и по-скоро зареден с енергия, отколкото изтощен. Този тип йога представлява упражнения за дишане и разтягане с ниска интензивност, използвайки йога-хамаци. Ползите от въздушната йога са основно за дамите и носят много позитиви за женския организъм:

- Подпомага хормоналното и менструално здраве;

- Подобрява и удължава фертилността;

- Укрепва имунната система;

- Облекчава симптомите на депресия, тревожност, панически страх;

- Съдейства за подмладяване и разхубавяване на тялото;

- Осигурява подкрепа в периода на мено-паузата

Ако си дама, която чувства, че има нужда от време за себе си – какво чакаш?

Образование и колекционерство

Няма да те лъжем, че това развива тялото, но ума – тук си „залагаме главите“, че ще ти е полезно. А и ако ти е на сърце, ще те радва като малко дете с нова играчка. Говорим за колекционирането на всякакъв вид редки предмети – монети, пощенски марки, грамофонни плочи, редки камъни, стари часовници и така до безкрай. Оставяме на теб да помислиш какво те вълнува и да започнеш да си доставяш удоволствие като търсиш и намираш желани предмети, научаваш нова информация и участваш в интересни търгове. Не се срамувай от интересите си, не е детско и безотговорно понякога да даваш пари за нещо, което те кара да се чувстваш специален.

Създай сам

Тази графа е много специална и може да ти донесе удовлетворение и самочувствие като на боговете. Няма човек на Земята, който да не изпитва нужда да притежава и създава неща, да се чувства като изобретател или поне талант в нещо. Помисли внимателно какво си правил като малък – някои редят пъзели, други рисуват, трети майсторят лего замъци, а четвърти сглобяват самолети и автомобили. И макар да ти се струва смешно, че те караме да пробваш нещо толкова детско, опитай и пак ще си говорим. Днес курсовете са безброй и ни дават възможност да извадим на показ артистичната си натура без да се чувстваме глупаво. Можеш да запишеш курс по грънчарство, готварство, дори има курсове за сглобяване на 3D пъзели – ще се изумиш колко възрастни хора са наистина добри в това. Дай свобода на интересите си и виж докъде ще те отведат. А междувременно ние ти предлагаме наистина да запишеш този курс по грънчарство и да усетиш колко всемогъщ ще се почувстваш в края, когато в ръцете си държиш съд, който преди малко е бил парче глина, а сега това е твоето творение.

Ако все пак нищо не грабна интереса ти от тук, не се отчайвай, има още толкова много занимания, сред които е твоето нещо, което ще откриеш. Само запомни: Организирай правилно времето си, давай свобода на детето в теб по-често и разбира се – хидратирай се, за да имаш добър тонус.

А ние оставяме списъка отворен за дописване!