Shutterstock 643089520 Min

Слагай ръкавиците и се захващай с бокс у дома

22.08.2022 15:00 2 0

Боксът е един от онези спортове, които са еволюирали до истинско изкуство. За него се говори още в „Илиада“ на Омир, където сред състезанията между атлетите има и бой с пестници, и постепенно той развива свои фини правила и кредо, което издига атлетизмът и спортсменството в култ.

И противно на очакванията, този спорт може да бъде приятен и дори да се практикува у дома.

Всъщност боксът е сред най-евтините за практикуване спортове и нерядко ще ти е необходимо само едно голямо огледало в цял ръст, с което да следиш движенията си и доколко прецизни са те. A подобен тип леко нестандартна тренировка ще бъде не само качествено раздвижване в ежедневие, изпълнено със заседяване, но и ще ти донесе редица ползи.

Как обаче да се захванеш с боксова тренировка, ако не знаеш нищо за бокса?

Основните удари могат да бъдат открити свободно из платформите за видео споделяне и за начало е достатъчно да ги повтаряш старателно. Именно тук идва ролята на огледалото – всяко едно движение трябва да бъде овладяно и изпълнявано правилно.

Специалистите го наричат „бой със сянка“ и целта е да създадеш у себе си илюзията, че се сражаваш с отражението си. На този етап не са ти необходими специализирани уреди като боксова круша или ръкавици, само знай, че при истинския боксов юмрук палецът е под останалите пръсти за защита и възможно най-силен замах.

Може и да ти изглежда странно, но това е тренировка, която ще активира буквално всяка част от тялото ти.

Започни бавно, но с напредване на времето се опитвай да правиш все по-бързи движения, без да губиш точността и прецизността. Не се притеснявай да използваш въображението си и измисляй нови комбинации между базовите удари. Съществуват и редица мобилни приложения, които ще ти предложат готови съчетания.

По-важното е, че с активирането на всички мускули в тялото ти, скоро то ще започне да отделя токсини. Едва 30-минутна тренировка в стил „бой със сянката“ гори между 300 и 500 калории и ангажира не само ръцете, но и раменете, гърба, таза и краката.

Звучи странно, но когато в огледалото виждаш човек, който се опитва да отвърне на ударите ти, тренировката може да бъде не само забавна, но и полезна и с терапевтичен ефект, при който се изправяш срещу проблемите си очи в очи.

А когато усвоиш достатъчно ловко този вид боксиране сам със себе си, е време за следващото ниво.

За да изгориш още повече калории и да осигуриш още по-качествено натоварване на мускулатурата, използвай спортни ластици. Прекарай ги през гърба, стисни здраво юмруци в двата им края и повтори вече добре заучените движения и комбинации, но с повече съпротивление.

В началото няма да ти е никак лесно и е особено важно да поддържаш силен захват, за да избегнеш инциденти. При тези упражнения не се изисква инвестиция, по-голяма от тази в удобен спортен екип и спортни ластици.

Но можеш да достигнеш и нови величини, особено ако решиш да си закупиш круша. Ръкавиците отново не са задължително, защото можеш да ги заместиш със стегнато увити медицински бинтове от близката аптека срещу символична цена.

Тренировката с круша е съвсем различно предизвикателство, защото движенията ѝ са хаотични и трудно могат да се предскажат.

Целта тук е всяко замахване да бъде потенциално успешен удар, а колкото по-високо става темпото, толкова по-трудно става за ръцете да замахват, което всъщност подобрява общата ти координация и тонус. Упражненията с круша са още по-благоприятни за всички групи мускули и горят още повече калории.

Но ползите от домашния бокс, бил той „бой със сянката“, или с боксова круша, далеч не е само горене на калории и качествено натоварване. По-малко стрес и нерви? Да, ефектът идва още след първата тренировка. Насъбраното напрежение от ежедневието изведнъж се канализира в нещо полезно и много приятно.

Дишането ти също ще се нормализира и скоро стълбите даже и до пети-шести етаж няма да са предизвикателство. Рефлексите на тялото ти стават по-изострени, така че при следващата поледица от комбинации балансът ще става все по-лесен и все по-лесен, а това ще се пренесе и в ежедневието ти.

И не е необходимо да започнеш ударно, с огромно натоварване.

Най-разумно е да тръгнеш от 15 минути упражнения пред огледалото и с времето да повишаваш както времето, така и интензитета. Така тялото ти ще свикне постепенно с новата рутина, на която го подлагаш, ще се раздвижи постепенно, без опасност от травми, и ще се натоварва по-добре, отколкото във фитнеса, където се набляга само на определени мускулни групи.

А с по-доброто кръвообращение от тренировките забравяш и за студените крайници, необяснимата умора и смените на настроението сякаш от нищото.

В един момент ще усетиш, че целта на деня ти е да преминеш през всички задължения, само и само да се добереш до още един рунд срещу огледалото или крушата, а защо не и за цяла среща. Все пак професионалните са от 12 рунда по 3 минути с една минута пауза между рунд.

Източник:

https://www.youtube.com/watch?v=qTz9jm-SmzY