Mother Daughter Yoga Home Min

Кои упражнения са подходящи за повишаване на имунитета?

04.11.2022 12:00 7 0

Когато става въпрос за повишаване на имунитета, несъмнено средствата са балансирана диета и спорт, като в тази статия ще разгледаме кои физически упражнения са подходящи.

Какво представлява имунитета?

Клетките и органите, които защитава организма ни от микроорганизми, токсини, инфекции и други, са обединеното под название имунна система. Едни от най-важните клетки в имунната система са белите кръвни клетки, наречени левкоцити. За да работи правилно имунната система левкоцитите циркулират в цялото ни тяло.

Кои са враговете на имунната система?

Основните врагове на имунната система са лошите навици – тютюнопушене, консумация на алкохол и наркотици, както и заседналия начин на живот и недоспиването. 

Защо упражнения са важни за имунитета?

Като цяло всеки вид физически упражнения въздейства благоприятно на здравето ни - всяка крачка е важна! Неслучайно в почти всички програмни и нормативни документи  физическото възпитание е насочено към подобряване на здравето и физическата активност на нацията, чрез системни занимания с физически упражнения и спорт от всички възрасти. Като резултат от модернизацията на трудовия процес значително се ограничава жизненоважната за човека физическа активност. Непрекъснато се повишава двигателния инактивиент. Предоставянето на знания за ползите от изпълнението на физически упражнения за здравето и компексното развитие на човека е първостепенна задача.

Физическата активност е от първестепенно значение за имунитета!

Недостатъчната физическа активност е определена от СЗО като четвърти рисков фактор за общата смъртност на населението. Водещата функция на физическото възпитание е здравно-профилактичната, насочена към използването на физически упражнения.

Препоръките на Световнaта здравна организация, относно нуждата от физическа активност за възрастни между 18 и 64 годишна възраст. А именно:

 • - Не по-малко от 150 минути седмично с аеробна активност с умерена интензивност
 • - Или 75 минути аеробна активност с висока интензивност за същия период.
 • - Двукратното увеличение на времето на активност от посоченото води до повишаване на здравния ефект.
 • - Продължителността на всяка серия от аеробни упражнения следва да бъде не по-кратка от 10 минути.

- Редовните физически упражнения противодействат на голяма част от заболяванията, включително затлъстяване, метаболитния синдром, атеросклероза, диабет тип 2, както и подпомагат имунния отговор на организма. Да не забравяме, че са в челната позиция, като решение за спряване със стреса.

Кои упражнения ще повишат имунитета?

Ето и нашите предложения на ефективни занимания, които ще ви помогнат да бъдете по-здрави, да се чувствате по-щастливи и да изглеждате по-добре:

Медитация.

Не само движението е важно! За да може да се концентрирате, да бъдете ефективни в тренировките и ежедневието си! Да се оттървете от стреса и да позволите на организма си да работи правилно, медитирайте!

Стресът понякога се натрупва в тялото и съзнанието ни и ни пречи на ежедневните дейности, без да го осъзнаваме. Има редица проучвания, които доказват, че 10 минутна медитация на ден ще благоприятства имунната ни система! Започнете да се възползвате и вие, намерете походящо и спокойно кътче в дома си, където няма да бъдете обезпокоявани. Седнете с изправен гръб, затворете очи и концентрирайте ума си в дишането, като изключите всички останали мисли. Опитайте се да повтаряте това упражнение всеки ден по едно и също време. Тялото и имунната ви система ще работят по-пълноценно.

Колоездене.

Колоезденето е едновременно забавно и полезно!

Ако изберете да се предвижите от една точка до друга с колело, вместо с автомобил ще имате здравословни ползи за вас, както и екологични за планетата ни! Колоезденето е аеробно упражнение с редица доказани ползи за здравето ни:

- подобрява здравето на сърцето

- укрепва мускулите

- подобрява стойката

- намалява стреса

- увеличава скоростта на метаболизма

- подпомага изгарянето на излишните мазнини

 • - подсилва имунната ни система

Ползите всъщтност са повече от изброените, така че не се колебайте, а се качвайте на колелото за поне 20 минути на ден. Още на първата седмица ще се почувствате по-бодри, енергични и здрави, защото имунната ви система ще работи на пълни обороти! След втората седмица ще видите тялото си по-стегнато и прекрасно оформено.

Ходене пеш.

Хеденето пеш е обект на много научни изследвания. Всяко едно от тях доказва ползи за човешкото тяло и е в подкрепа на повишаването на имунитета. Колкото повече крачки направите за деня – толкова повече ползи за вас! Така че ходете колкото се може повече, разхождайте се за удоволствие. Отидете пеша до близкия магазин, вместо да палите колата. Слезте от автобуса няколко спирки по-рано и походете пеша. Има толкова много възможности, възползвайте се максимално и ще се чувствате по-добре, с по-силна имунна система!

Бягане.

Бягането поддържа тонуса! Работи за всички мускулни групи, подобрява кръвообращението, намалява стреса, подпомага изгарянето на мазнините и подобрява имунната ни система. При 15-20 минутно бягане във всички мускули и системи в нашето тяло интензивно ще циркулира кръв, която ще ги подхрани с повече кислород и ще ги снабди с хранителни вещества. Това неминуемо ще подсили имунната система!

Силови упражнения.

Упражненията с тежести два пъти седмично по 20-30 минути:

 • - подобряват издръжливостта;
 • - регулират кръвното налягане;
 • - подобряват сърдечно-съдовата система;
 • - подобряват съня;
 • - работят в превенция срещу диабет тип 2;
 • - помага да се справим със стреса;
 • - повишават съпротивителните сили на организма и нашата имунна система работи по-добре.

Силната имунна система е равна на здраве!

Редовното практикуване на тези упражнения ще подобрят цялостното състояние на организма ви, както здраволсовно, физическо, така и психическо. Хубаво е да изготвим график на своята физическа активност, да го следваме и да се наслаждаваме на прекрасна фигура и силна имунна система.