Shutterstock 1761071573 Min

Щитовидната жлеза и храненето

26.01.2023 12:00 7 1

Храненето с питателна диета за щитовидната жлеза не само ви кара да се чувствате добре, след като нивата на щитовидната ви жлеза са нормални, но помага на храносмилателната ви система да работи гладко и сърцето ви да работи ефективно, като и двете поддържат здравословен метаболизъм.

Kакво е щитовидната жлеза и за какво е важна? 

Щитовидната жлеза е най – голямата ендоĸринна жлеза в тялото. Намира се в предната част от шията и формата й наподобява пеперуда. 

Kак и защо регулира всичко в тялото ?  

Ролята й е ключова за метаболизма. Всяка клетка в тялото има рецептори за щитовидните хормони. Тялото се нужда от тях, за да фукнционира. 

Когато състоянието на жлезата се влоши, това води до промяна в метаболизма, обмяната на вещества, храносмилането, ĸожата и т.н. 

Има различни заболявания на жлезата и много хората имат някакъв проблем. Най-често срещаните са хипо (ниска) и хипер (висока) функция. Често срещани са и автоимунни заболявания като Хашимото и Базедова болест, когато тялото атакува собствената си жлеза.  

Възможни причини за проблем с щитовидната жлеза:  

 • 1. автоимунни и гинетични заболявания 
 • 2. стрес 
 • 3. хранителни дефицити 
 • 4. токсини 
 • 5. възпаление 
 • 6. черва 
 • 7. черен дроб  
 • 8. инсулинова резистентност 
 • други хормонални проблеми и дисбаланси
 •  

Кои вещества са важни, за да се случи този процес:  

 • селен – нужен е за конвертирането – добри източници са бразилски орехи, риба тон, телешки дроб, пилешко, яйца; Той има и антиоксидантна функция 
 • магнезий, цинк и витамин B12 са необходими за синтеза на TSH – зеленолистни & шоколад са добри източници на магнезий; B12 от животински продукти и цинк от яйца, месо и ракообразни; В12 е необходим за синтеза на ДНК, образуването на червени кръвни клетки и т.н. Дефицитът на витамин В12 е често срещан при хора с хипофункция.  
 • витамин D (все по-често наричан хормон) – морска храна, слънце, гъби (“попиват” слънцето); витамин А (ретинол) – органно месо, млечни продукти. месо. Той е необходим и за превръщането на холестерол в стероидни хормони 
 • йод – нужен за производството на Т4 – морски храни; витамин С и B2 “вкарват” йода в жлезата – цитруси, тропически плодове; В2 от млечни продукти, яйца, черен дроб  
 • желязото е необходимо за конверсията. Поради ниско ниво на стомашна киселина, желязото може да се усвоява трудно. Когато го изследваме е важно да не тестваме само желязо (Fe), а целият железен панел 

Глутен   

 • Последните години има изключително много проучвания, които откриват връзка между автоимунните заболявания и глутена. Това се дължи на нещо, наречено моликулярна мимикрия.  В глутена има протеин, който се нарича глиадин. Неговата структура прилича на тази на щитовидната жлеза. Когато глиадинът навлезе в кръвта или ако успее да напусна чревната бариера, тялото го вижда като “проблем” и имунната система започва да го атакува. Тъй като обаче той прилича по структура на щитовидната жлеза, имунната система започва да атакува и нея. Глутенът от друга страна се смята и за причинител на чревната пропускливост. 

Млечни продукти   

 • При проблеми с чревната пропускливост, протеините в млякото (като казеин) също може да са проблем и имунната система да разпознава и тях като нашественици. Този протеин (казеин) прилича на глиадин (протеина в глутена). Съответно има огромен шанс тялото да разпознава и двата като патогени. Съществуват проучвания, че по-голяма част от хората с Хашимото имат и непоносимост към лактоза.  
   
 • PUFA (полиненаситени мастни киселини) – блокират щитовидната жлеза (свързването на активния хормон Т3 и неговия клетъчен рецептор). Тоест повече полиненаситени мазнини = забавяне на функцията на ЩЖ = бавен метаболизъм = качване накилограми. Къде има PUFA? – слънчогледово олио, царевично, соево, гроздови семки, сусам, ленено семе, ядки , когато ЩЖ (и черния дроб, където става конвертирането) страдат, тогава е възможно холестеролът да е завишен също, тъй като Т3 и вит А са необходими за превръщането на холестерол в хормони 
 • дългия фастинг (повече от 12-14 часа) може да има негативно влияние -> фастингът има невероятни ползи, но правен внимателно + нека не забравяме, че женският и мъжкият организъм са различни 
 • въглехидрати – щитовидната жлеза и черният дроб имат нужда от глюкоза 
 • стрес – изследвайте ритъма на кортизол. Хроничният стрес натоварва надбъбречните жлези и те не могат да се справят. Това води до така наречената “надбъбречна умора”. Този стрес влияе изключително много на щитовидната жлеза и забавя нейните процеси.  
 • различни компоненти могат да влияят негативно на жлезата като флуор и хлор, тежки метали, различни токсини в козметика и препарати  

Храносмилане & щитовидна жлеза 

 Както вече споменахме активната част от конвертирането на Т4 в Т3 се случва в черния дроб, но и в червата. Споменах и част от нужните вещества като селен, йод, желязо и т.н., които е необходимо да се АБСОРБИРАТ от храната.   

Проблемите в червата включват възпалителни процеси, дисбиоза, пропускливи черва и т.н. Възпалителните процеси причиняват и стрес. Този стрес (висок кортизол обикновено) намалява Т3.  

Запекът е често срещан симптом, тъй като щитовидната жлеза отговаря за метаболизма и при проблем с нея, той обикновено е забавен. Това води до натрупване на токсини и задържане на естрогена. 

Стрес & щитовидна жлеза  

Да си поговорим за стреса, щитовидната жлеза и Хашимото … Хашимото е автоимунно заболяване.  
 
стрес (от живота, храната и т.н.) -> черният дроб не работи оптимално -> функцията на ЩЖ намалява -> естрогенова доминантност -> храносмилането е засегнато -> чревна пропускливост, която допуска токсини и бактерии до кръвта и това дразни имунната система 

Как да намалим стреса?

Като се храним с лесни за храносмилане и абсорбиране храни, редовно и често. Например добре сготвени зеленчуци (особено кореноплодни), костен бульон, месо от органи като черен дроб, риба и т.н. Преобразуването на Т4 в активния хормон Т3 се случва в черния дроб. А той е нуждае от енергия!
Когато тялото усети стреса, то забавя метаболизма, потиска функцията на щитовидната жлеза и приоритизира органите, които са необходими за оцеляване! 

 • Щитовидната жлеза & хидратацията
 • Жлезата е много чувствителна към неща като флуор и хлор - именно поради тази причина е важно да използваме паста за зъби без флуор, както и качествена вода - да няма бактерии, химикали, метали и особено хлор, защото щитовидната жлеза е много чувствителна; перфектният избор вода е Devin изворна