Shutterstock 1687057645 Min

Хронично възпаление на организма - как да се храним, за да се предпазим?

09.02.2023 12:00 4 0

Възпалението е нормалната реакция на тялото към нараняване. На всеки се е случвало да нарани пръста си например, в дланта да попадне трънче или да изкълчи глезен. Възпалението е отговор на имунната система и един от основните начини за самооздравяване, с които тялото разполага. Проблемите започват, когато възпалението не отшуми след отминаване на нараняването или инфекцията или когато тялото погрешно реагира на нещо, което всъщност не е вредно.

Най-често хроничното възпаление се появява в следствие на продължително дразнене от химически вещества (включително никотин и алкохол), чужди частици, инфекция от микроорганизъм, който продължително време не може да бъде преборен от организма. Ако не се облекчи, хроничното възпаление може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза (натрупване на плаки по стените на артериите), диабет тип 2 и ревматоиден артрит, се посочва в списание Oncotarget. 

Хроничното възпаление също може да причини увреждане на ДНК, което може да доведе до рак, според Националния институт по рака. Всъщност експертите изчисляват, че хроничните инфекции и възпаления са свързани с 15 процента от човешките ракови заболявания. За щастие има стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите превръщането на едно възпаление в хронично. Ето какво трябва да знаете за възпалението и как да се борите с него: 

Повече движение

Когато се движим, тялото отделя противовъзпалителни вещества (цитокини), които помагат тялото да държи под контрол този тип процеси. Движението поддържа нормалната обмяна на веществата и пречистването на тялото чрез потта и активиране на лимфния поток. 

Повече сън

Физическият и емоционалният стрес са свързани с освобождаването на възпалителни цитокини и хората с нередовен сън са по-склонни да имат хронично възпаление, отколкото хората с редовен сън. 

По-малко калории

Мазнините в тялото имат своята абсолютно незаменима функция при секретиране на хормоните, действието на органите и т.н., но когато мастните клетки нарастнат прекомерно, както е при излишното тегло, се повишава риска от хронично възпаление. 

Има и редица храни, които е добре включвате в хранителния си режим, за да подпомогнете тялото си да се справите с хроничното възпаление: 

Мазни риби

Риби като сьомга, риба тон, скумрия, сардина, са перфектни източници на омега-3 мастни киселини. Те са мощен агент, потискащ хроничното възпаление. 

Пълнозърнести храни

Те са добър източник на фибри и имат много ниско съдържание на захар. Когато се консумират редовно, действат силно противовъзпалително.

Зеленолистни зеленчуци

Не пропускайте и спанак, маруля, къдраво зеле, броколи и други. Те са с високо съдържание на витамин Е, който помага за защитата на организма от действието на цитокините – веществата, причиняващи възпаления. В допълнение зеленолистните зеленчуци са богати на витамини, минерали и много други ценни компоненти, поради което редовната им консумация е силно препоръчителна.

Сурови ядки

Бадемите и орехите са много богати на антиоксиданти. Те обезвреждат свободните радикали, забавят стареенето на организма и също действат противовъзпалително. 

Соята и соевите продукти 

Те са богати на изофлавони, които доказано понижават нивата на С реактивния протеин и по този начин се борят с възпалението. Подходящи соеви храни биват тофу, соево мляко, соеви ядки.