Shutterstock 2129021948 Min

Алтернативни методи за справяне с алергиите

23.03.2023 12:00 1 0

Пролетта е тук и това е лоша новина за всички, които страдат от сенна хрема. Красотата на цъфналите цветя се замъглява от насълзените очи и непрекъснато течащият нос, а кихавиците не позволяват да се чуе песента на птичките. 

За щастие има най-различни начини да се облекчат леките и среднотежки симптоми на сенната хрема, но преди да ви ги споделим, ви приканваме първо да се консултирате с алерголог, за да се установи вида на алергията и колко е сериозна тя. При остри алергични състояния лечението с медикаменти или други терапии, назначени от лекар, е наложително, за да не се стигне до усложнения като бронхиална астма. 

Ако състоянието ви не е така тежко, а имате леки симптоми на сенна хрема, можете значително да облекчите състоянието си с някой от тези алтернативни начини: 

Опознай врага си

Когато знаете от полените на кое растение сте алергични, ще знаете и през кой месец се очаква да се обостри алергията ви. Това може да го определи лекар алерголог. Ако започнете терапия с хомеопатични средства месец по-рано, вероятността да имате слаби или почти никакви симптоми, е много по-голяма. 

Също така всяко растение има свой режим. Някои се активират през деня, а други вечер или на изгрев слънце. Разучете кога е активно “вашето” растение и не излизайте навън в тези часове, нито пък проветрявайте. 

Противоалергична диета

Немалко хора споделят, че пълното изключване на млечните храни ги е спасило от сенната им хрема. Връзката между лактозата и алергичните пристъпи не е напълно доказана все още, но не ви коства нищо да ограничите пиенето на прясно мляко за 6 месеца, за да проверите дали няма да се почувствате по-добре. 

Важно е също така диетата ви е да е богата на ябълки, домати и зеленолистни зеленчуци. Те съдържат антиоксиданта кверцетин. Той не само подсилва имунната система, но и намалява производството на хистамини - свръхактивния отговор на тялото срещу алергените. Именно хистамините водят до запушване на носа, кихане и сълзене на очите. 

Промивки със солена вода

Не са малко хората, които съобщават за благотворното действие на солената вода върху носната лигавица. Впръсквайте периодично солен разтвор (продава се в аптеките), за да облечките запушването и да поддържате носа чист от полени. 

Шуслерови соли

Този популярен хомеопатичен продукт се е наложил като средство за облекчаване на симптомите по един нежен и щадящ начин. Ето какви съвети намираме по темата в официалния сайт на компанията: 

При сенна хрема: В случай, че сте сред страдащите от сезонна алергична хрема (позната с наименованието сенна хрема), можете да овладеете острото алергично възпаление с комбиниране на различни видове (номера) шуслерови соли, които спомагат за баланса на организма при настъпването на алергична реакция, стопират острото възпаление на лигавиците и осигуряват тяхната ренегерация.

Стриктна хигиена и много вода

1. Когато сте приберете вкъщи, съблечете още в коридора всички дрехи, с които сте били навън - не само връхната дреха, но и панталона, блузата и т.н. Сложете ги за пране веднага и се облечете с домашни дрехи, които не са имали допир до външен въздух. 

2. Не простирайте дрехите да съхнат навън в месеците, в които са активни вашите алергизиращи растения, защото полените се полепват и по тях. 

3. Мийте обилно лицето си с вода всеки път след прибиране отвън и минавайте косата си с мокри ръце, за да премахнете полепналия външен прах. 

4. Може да ви звучи малко “прекалено”, но всъщност така си осигурявате чиста от алергени среда у дома, където можете да дишате спокойно. 

5. И не забравяйте да пиете много вода. Тя поддържа тялото в оптимална форма и облекчава запушения нос.