Woman 936549 640

Сауната и ползите от нея

01.12.2023 10:00 1 0

Сауната, която от векове е била почитана, заради терапевтичните си свойства, в днешно време става отново все по-популярна. Редовното излагане на топлинен стрес, под формата на класическа или инфрачервена сауна предлага безброй ползи, като спомага релаксацията, подобрява сърдечносъдовото здраве и детоксикацията. Запознавайки се предимствата на редовното използване на сауна, разбираме, че отвъд успокояващата топлина се крие царство на физическо и психическо здраве, което просто чака да бъде изследвано. Ето някои от ползите, от редовното ѝ използване:

По-добро сърдечносъдово здраве:

Класическата сауна може да спомогне за подобряване на сърдечносъдовото здраве, чрез увеличаване на притока на кръв и понижаване на кръвното налягане. Подобреният кръвен поток намалява риска от сърдечни събития, инсулт и други сърдечносъдови заболявания. Съществуват различни видове сауни - традиционната, която се нагрява по конвенционален начин, като се използват дърва, въглища, горещи камъни и инфрачервена сауна.

Засилена имунна функция:

Излагането на високи температури, каквито са в горещите сауни, може да помогне за стимулиране на производството на бели кръвни клетки, които са отговорни за борбата с инфекциите и вирусите. Тази подобрена имунна функция помага за предпазване от широк спектър от заболявания.

Улеснява и спомага дихателните функции:

Топлинната терапия може да улесни дишането, като подобри функцията на белите дробове и приема на кислород, увеличи азотния оксид, намалявайки вероятността от инфекции.

Повишаване на нивата на серотонин:

Проучванията свързват излагането на топлинен стрес с повишаване на нивата на серотонин, който от своя страна спомага по-доброто настроение.

Спомага метаболизма:

Топлинната терапия може да спомогне за засилване на метаболизма, което потенциално може да доведе до намаляване на теглото и подобряване на цялостното здраве. Забързаният метаболизъм гори повече калории, много често дори в покой, докато не спортуваме. Проучванията показват, че топлинната терапия е ефективна при контрола над различни състояния, включително затлъстяване, диабет и хипертония. Включвайки редовната сауна в ежедневието си, можете да подобрите цялостното си здраве и да намалите риска от развитие на тези хронични състояния.

Намалява възпалението в организма: Възпалението е естествен отговор на организма към наранявания или инфекции. Но е важно да отбележим, че е нормално и естествено в отговор на инфекция или нараняване и не е същото като хроничното възпаление.  Последното може да допринесе за широк спектър от здравословни проблеми. Доказано е, че излагането на топлинен стрес помага за намаляване на хроничното възпаление в цялото тяло, което потенциално може да помогне за облекчаване на симптомите, свързани със състояния като артрит, астма и други възпалителни заболявания.

По-добър сън:

Релаксиращият и намаляващ стреса ефект на сауната може да помогне и за подобряване на качеството на съня. Проучванията показват, че редовното използване на сауна, може да помогне за намаляване на времето, от което се нуждаем, за да заспим, и за повишаване на цялостното качество на съня. 30-60 % от всички възрастни страдат от безсъние, нарушения на съня и имат лошо качество на съня.

Детоксикация:

Потенето е естественият начин на тялото да се детоксикира. Прекарването на време в гореща сауна спомага този процес. Изпотяването спомага премахването на токсините и другите вредни вещества от тялото, което може да помогне за подобряване на цялостното здраве и благополучие.

Засилена когнитивна функция:

Повишеният приток на кръв и кислород, който се получава по време на гореща сауна, може да спомогне за подобряване на когнитивните функции, включително паметта, концентрацията и цялостната острота и фокус на ума.

Облекчава болката:

Топлината от горещата сауна може също така да помогне за облекчаване на болката и дискомфорта, свързани със състояния като артрит, фибромиалгия и други хронични състояния, причиняващи хронична болка.