Shutterstock 1805623636 (1)

Как водата помага при камъни в бъбреците?

12.12.2023 12:00 0 0

Отделителната система на тялото помага да се извеждат от организма отпадъчните продукти от храносмилането и обмяната на веществата. Когато фината хармония между отдeлните системи се наруши с неправилно хранене и начин на живот, се създават условия за развитие на различни инфекции.

Инфекциите на пикочните пътища (ИПП), камъни в бъбреците, често уриниране през нощта (никтурия) и нощно напикаване са само някои примери за състояния, които засягат отделителната система. В много от случаите те водят до обезпокоителни, неприятни или дори болезнени усещания.

В западния свят ИПП са втората най-честа причина за предписване на антибиотици. Става въпрос за бактериални инфекции на пикочните пътища, които могат да възникнат в горната или в долната им част. Забелязват се по-често при жените в трудоспособна възраст, отколкото при мъжете. Най-честата проява на такава инфекция е циститът: възпаление на долната част на пикочните пътища (обикновено пикочния мехур), което води до симптоми като по-често ходене до тоалетната и парене по време на уриниране.

Близо половината от жените имат инфекции на пикочните пътища поне веднъж в живота си, а един на всеки две хиляди мъже развива такова заболяване всяка година. Тези състояния биха могли да се намалят, ако се поддържа добра хидратация, смята британската Natural Source Waters Association.

Поддържането на адекватна хидратация чрез пиене на достатъчно вода помага за „изхвърляне“ и унищожаване на бактериите от пикочните пътища.

Хидратацията е най-добрата профилактика на камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците (или нефролитиаза) се образуват, когато филтрираните от бъбреците отпадъчни продукти образуват кристали. След като вече се е образувал, бъбречният камък ще се опита да премине през отделителната система. Малките камъни преминават без да причинят никакви проблеми, но големите могат да блокират уретрата, причинявайки силна болка, а понякога и инфекции на пикочните пътища.

В световен мащаб честотата на бъбречните камъни нараства. Смята се, че това в известна степен се дължи на някои фактори от начина на живот, сред които повишаване на нивата на затлъстяване и лошите навици за хидратация. Според проведено в САЩ проучване, близо десет процента от хората са имала камъни в бъбреците. Те засягат всички, но най-често хора на възраст между 30 и 60 години и повече мъже, отколкото жени. Този проблем е особено разпространен в Китай. Проведено там проучване установява, че пиенето на течности представлява превенция на развитието на камъни в бъбреците при мъжете.

Приемът на течности нaмалява инфекциите на пикочните пътища

Въпреки че пиенето на повече вода благоприятства защитата срещу проблеми с пикочните пътища, много хора не са склонни да променят своите навици, свързани с поемането на по-големи количества вода.

Лекарите установяват, че редица фактори могат да повлияят на хората в ущърб на адекватната хидратация. Сред тях са недостатъчната информираност относно ползите за здравето от правилната хидратация, забравянето да се пие вода, включително неприязън към вкуса на водата или неудобство от честото ходене до тоалетната, което може да доведе до смущения както в работата, така и в личните взаимоотношения и социалните контакти. В същото време проучванията показват, че повечето хора предпочитат естествената профилактика на камъните в бъбреците чрез пиене на натурална вода пред фармацевтичните методи.

Има начин да поддържаме пикочната система в оптимално здраве!

Поддържането на здравословно телесно тегло, изборът на здравословна балансирана диета, богати на вода храни и редовното пиене на ниско минерализирана натурална минерална или изворна вода през целия ден, благоприятстват здравата пикочна система. Правилната хидратация през целия ден може да помогне за предотвратяване на проблемите с пикочните пътища като често срещаните инфекции и камъни в бъбреците.

Какво да направим за здравето на пикочните пътища? 

  1. 1. Пиенето на вода на редовни интервали през деня може да помогне за предотвратяването на проблемите с пикочните пътища като инфекции и камъни в бъбреците. За препоръчване е да пиете вода редовно през целия ден, а не да се „наливате“ с големи количества наведнъж при силно изразена жажда.
  2. 2. Жените трябва да се стремят да приемат два литра вода на ден чрез храна и напитки и по-специално за спомагане на предотвратяването на ИПП. За мъжете препоръката е за два литра и половина вода на ден за предотвратяване на камъни в бъбреците.
  3. 3. Богатите на вода храни като кисело мляко, супи, яхнии, плодове и зеленчуци също допринасят за всекидневния прием на течности. Избирайте храни с по-малко сол, защото високото съдържание на сол може да ускори дехидратацията.
  4. 4. Намаляването на приема на течности с цел да се избегне ходенето до тоалетна може да има обратен ефект. С намаляването на капацитета на пикочния мехур урината става по-концентрирана, което се отразява негативно на неговата лигавица. „Тренирането“ на пикочния мехур може да помогне при никтурия. Това става чрез постепенно увеличаване на приема на течности и забавяне на ходенето до тоалетна, т.е. изчаквате допълнителни десет минути, преди да отидете до тоалетната.
  5. 5. Поддържането на телесно тегло в рамките на здравословните граници благоприятства създаването на по-удобни навици за ходене до тоалетната.
  6. 6. Необходимо е да насърчаваме децата да пият течности още сутрин на закуска и след това на редовни интервали през деня, както и да им помагаме да развиват чувството, че искат да отидат до тоалетната.