Shutterstock 1610206771 (1)

Противовъзпалителни диета за Хашимото

19.12.2023 12:00 0 0

Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване, засягащо щитовидната жлеза, което може да доведе до предизвикателства извън често срещаните симптоми на хипотиреоидизъм. Управлението на Хашимото изисква многостранен подход, а само една от мощните стратегии, които можете да предприемете е фокуса върху противовъзпалителна диета. Ето няколкото от научно подкрепените принципи на противовъзпалителната диета, съобразена специално за хора с Хашимото, която ще ви помогне подобрите здравето на щитовидната си жлеза.

Връзката между болестта на Хашимото и възпалението:

Тиреоидитът на Хашимото се характеризира с това, че имунната система погрешно атакува щитовидната жлеза, което води до хронично възпаление. Това възпаление не само изостря дисфункцията ѝ, но може да допринесе и за редица симптоми, включително умора, повишено теглото и болки в ставите. Така противовъзпалителна диета се превръща в ключов инструмент за справяне с болестта на Хашимото и смекчаване на възпалителния отговор. Ето на какво е нужно да обърнете внимание в храненето:

Фокусирайте се върху пълноценни и богати на хранителни вещества храни:

Цветни зеленчуци: Богатият набор от зеленчуци осигурява на организма антиоксиданти и фитохимикали, които се борят с възпалението. Кръстоцветните зеленчуци като броколи и зеле (когато са сготвени) са особено полезни за хора с Хашимото. Хубаво е да се има предвид, че в сурово състояние те съдържат гоитрогенни съединения, които могат да попречат на функцията на щитовидната жлеза.

Мазна риба: Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в риби като сьомга, скумрия, масло от черен дроб на треска, херинга, сардини, притежават мощни противовъзпалителни свойства. Тези здравословни мазнини могат да помогнат за модулиране на имунния отговор при Хашимото.

Нетлъсти протеини: Избирайте нетлъсти протеини като пуешко, патешко и пилешко месо, яйца и бобови растения, които осигуряват основни аминокиселини, без да допринасят за повишеното възпаление.

Внимателен избор на въглехидрати:

Дайте предимство на пълнозърнестите храни като киноа, кафяв ориз и овес пред рафинираните въглехидрати. Такъв тип зърнени храни имат по-нисък гликемичен индекс, което спомага за стабилизиране на нивата на кръвната захар и намалява възпалението.

Ограничете добавените захари: Прекомерната консумация на захар е основен виновник за хроничното възпаление в организма ни. Бъдете внимателни по отношение на скритите захари в преработените храни и избирайте в умерени количества естествени подсладители като мед.

Проактивен подход към млечните продукти:

Някои хора с болестта на Хашимото могат да бъдат чувствителни към млечни продукти. Експериментирайте и обърнете внимание как действат млечните продукти на организма ви, и ако не се чувствате добре помислете за алтернативи като бадемово или кокосово мляко, за да наблюдавате евентуални положителни промени в симптомите.

Избирайте ферментирали млечни продукти: Ако имате поносимост, ферментиралите млечни продукти като кисело мляко с активни култури могат да насърчат здравето на червата, което е от решаващо значение за справяне с автоимунните състояния.

Стратегически прием на микроелементи: 

Оптимизирайте селена: Селенът играе ключова роля за функцията на щитовидната жлеза и е доказано, че намалява възпалението при автоимунни състояния свързани с нея. Включете в диетата си храни, богати на селен, като бразилски орехи, слънчогледови семки и риба.

Добавяне на витамин D: При много хора с болестта на Хашимото нивата на витамин D са ниски и може да се наложи прием на добавки. Адекватното количество витамин D е от съществено значение за имунната регулация, тъй като помага за контролиране на възпалението.

Връзка между ума и червата:

Приемайте храни, които са благоприятни и лекуват червата: Богатите на пробиотици храни като кисело зеле, кимчи и кефир поддържат здравословен чревен микробиом. Тъй като значителна част от имунната система се намира в червата ни, грижата за тяхното здраве е от решаващо значение за справянето с автоимунните заболявания.

Проверете дали не сте чувствителни към глутен: При някои хора с болестта на Хашимото може да се наблюдава чувствителност към глутен, което допринася за възпалението. Експериментирайте с безглутенова диета и следете за въздействието ѝ върху симптомите ви.

Предприемането на противовъзпалителна диета, съобразена с тиреоидита на Хашимото, е проактивна стъпка към справянето с това състояние. Индивидуалният подход в съчетание с работа с ендокринолог помагат за постигане на оптимални резултати. Фокусирайки се върху храни, богати на хранителни вещества, внимателен избор на въглехидрати и стратегически прием на микроелементи, можете да спомогнете за за намаляване на възпалението и да поддържате цялостното здраве на щитовидната жлеза в норма.

Не забравяйте, че пътят към справяне с това състояние включва повече от промени в храненето - той изисква цялостен подход, насочен към факторите на начина на живот, управлението на стреса и спазването на лекарските препоръки. Консултацията с ендокринолог ще ви помогне да адаптирате тези диетични препоръки към вашите уникални нужди, като ще ви гарантира цялостна стратегия за справяне със сложните проблеми на тиреоидита на Хашимото. Подхранването на тялото с противовъзпалителни храни е мощна стъпка към постигане на хармония в здравето и благосъстоянието ви.