Pexels Martin Lopez 954585 (2)

Какви изследвания да си направим, ако нямаме успех със свалянето на килограми?

03.01.2024 12:00 0 0

Отслабването може да бъде предизвикателство и понякога, въпреки всички наши усилия, кантарът отказва да помръдне. В такива случаи е изключително важно да се задълбочим в потенциалните основни проблеми, които може да възпрепятстват целите ни за отслабване. Един от ефективните начини да получим представа за вътрешната работа на тяло ни е чрез конкретни кръвни тестове. Ето някои от лабораторните изследвания на кръвта, които могат да предоставят ценна информация, която да ви помогне да разкриете мистерията свързана с упоритата невъзможност да свалите килограми.

Разширен панел за функцията на щитовидната жлеза :

TSH (стимулиращ хормон на щитовидната жлеза).

Този хормон действа като проводник, ръководейки функцията на щитовидната жлеза. Повишените нива могат да показват хипотиреоидизъм, който води до наддаване на тегло и забавяне на метаболизма.

Свободен Т3 (трийодтиронин) и свободен Т4 (тироксин).

Тези хормони на щитовидната жлеза влияят директно върху метаболизма, като действат върху способността на тялото да гори калории. Техният дисбалан може да допринесе за задържане на теглото.

Анти-TPO (антитела на тиреоидна пероксидаза) и анти-Tg (антитела на тиреоглобулин).

Оценяването на тези антитела помага за идентифициране на автоимунни състояния на щитовидната жлеза, като болестта на Хашимото, които от своя страна могат да повлияят на управлението на теглото.

Защо са важни: Щателното изследване на хормоните на щитовидната жлеза е незаменимо, тъй като тя действа като метаболитен двигател. Идентифицирането на аномалии в тези маркери осигурява представа за потенциалните пречки пред загубата на тегло.

Метаболитен панел и анализ на кръвната захар

Кръвна захар на гладно: Повишените нива могат да насочват към инсулинова резистентност, която нарушава способността на тялото да използва ефективно глюкозата и и води до наддаване на тегло.

Инсулин: Повишените инсулинови нива също могат да означават инсулинова резистентност, възпрепятствайки изгарянето на мазнини и допринасяйки за задържане на теглото.

HbA1c (гликиран хемоглобин): Отразявайки средните нива на кръвната захар във времето, HbA1c е от решаващо значение за оценката на дългосрочния контрол на кръвната захар и потенциалния риск от диабет.

Холестерол (LDL, HDL) и триглицериди: Необичайните нива на липидите могат да насочват към метаболитни / сърдечно-съдови проблеми, затова е добре и те да бъдат проверени.

Защо е важно: Изчерпателният метаболитен панел дава представа за използването и съхранението на енергията в тялото ни. Повишената кръвна захар и инсулиновата резистентност са ключови фактори, на които трябва да се обърне внимание, тъй като оказват пряко влияние върху способността на организма ни да сваля излишните килограми.

Хормонален профил:

Хормони, като кортизол, естроген, прогестерон и тестостерон, влияят върху регулирането на теглото. Хормоналният дисбаланс може да доведе до задържане на тегло.

Микробиом на червата/Микробно разнообразие и състав:

Дисбалансът в чревните бактерии може да повлияе на усвояването на хранителните вещества и регулирането на енергията, което оказва влияние върху теглото. Късоверижните мастни киселини (SCFA): SCFA, произвеждани от чревните бактерии, играят роля в енергийния метаболизъм.

Защо е важно: Изследването на чревния микробиом дава представа за сложната връзка между здравето на червата и регулирането на теглото.

Възпалителни маркери:

Хроничното възпаление е свързано със затлъстяването и може да попречи на усилията за отслабване. Високите нива на възпалителни маркери, като С-реактивен протеин (CRP), могат да предполагат подлежащо възпаление.

Оценяването на нивата на възпаление помага да се идентифицират потенциалните бариери пред загубата на тегло.

Нива на витамин D: 

Дефицитът на витамин D е свързан с наддаване на тегло и затруднено отслабване. Той играе роля в инсулиновата чувствителност и метаболизма на мазнините.

Проверката на нивата на витамин D е от решаващо значение, особено при хора с ограничено излагане на слънце.

Тест за токсини / Тежки метали и химически токсини:

Натрупването на токсини може да наруши метаболизма и да попречи на услията ви за сваляне на килограми.

Защо е важно: Оценяването на нивата на токсини помага да се идентифицират факторите на околната среда, които може да възпрепятстват загубата на тегло и цялостното здраве.

В търсенето на загуба на тегло, разбирането на вътрешната динамика на тялото ни е от първостепенно значение. Такъв тип кръвни тестове могат да разкрият основните фактори, които може да възпрепятстват напредъка ви. Придобивайки важна информация относно това какво се случва с организма ви отвътре, можете да приспособите подхода си за справяне с конкретни проблеми. Не забравяйте, че постигането на оптимално здраве включва холистично разбиране на сложния баланс на тялото ни и такъв тип кръвни тестове могат да послужат като ценен инструмент в това пътуване.