Shutterstock 588828506 Min

Здравословни ли са шейковете, заместващи хранене?

23.02.2023 15:00 4 0

Звучи като мечта - две лъжички прах се разтваря в чаша вода, изпивате го и с него получавате всички необходими витамини, минерали и хранителни вещества без излишни калории.

Това на теория е приложението на шейковете, заместващи хранене. Те набират все повече популярност и е разумно да си зададем въпроса “полезни ли са наистина, колко често можем да заместваме хранене с шейк и какви ще са дългосрочните ефекти върху тялото”.

Временен, а не дълготраен начин на хранене

Протеиновите шейкове, които заместват хранене, са доказали своята полза при хора, които се ориентират към по-здравословен начин на хранене и живот. Благодарение на балансирания си състав от протеини, бавни въглехидрати и микронутриенти, шейковете са удобно решение в първите седмици от новия начин на живот и хранене. Те носят ситост, намаляват желанието за сладко и помагат на отслабващите да постигнат целите си. 

Правилно е приемането на заместващи храненето шейкове да е комбинирано с пълноценни други хранения през деня, спорт и задълбочаване на познанията за балансирания хранителен режим. След първите няколко месеца, когато навиците са вече стабилизирани, е препоръчително шейковете да се заместят с “реална” храна, която да съдържа същите микронутриенти. Ето защо: 

Храненето е много повече от калории и макроси

Снабдяването на тялото с необходимите калории е само една малка част от целия храносмилателен процес. Още с отхапването на храната се стартират редица процеси, които не далеч не се изчерпват с енергийното обезпечаване на организма. 

Дъвченето на твърда храна развива дъвкателните органи, самопочиства зъбите, активира кръвоснабдяването в устатата и стимулира слюноотделянето.

Благодарение на слюноотделянето се поддържа алкална среда в устата, което предотвратява образуването на плака върху зъбите и съответно - образуването на кариеси. В по-нататъшния си път храната и съдържащите се в нея фибри имат почистваща червата функция, която липсва при приемането на кашави или течни храни, каквито са шейковете. 

В заключение можем да обобщим, че заместващите хранене шейкове са приемливи като подкрепа при достигане на здравословно тегло и като част разнообразното хранене, но не бива да са дългосрочен начин на хранене, тъй като не доставят всички необходими ползи за тялото, както твърдата храна.