Shutterstock 1317843119 Min

6 ползи от вкусния нар, заради които си заслужава да си поизцапате ръцете

02.02.2023 12:00 7 0

Ако все гледате с подозрение наровете на щанда с плодове, ако все се чудите дали и как ще успеете да го обелите, знайте, че изпускате възможността да се насладите на удивително вкусен сок и много ползи за здравето. Надяваме се в края на статията ни да сме разсеяли всички съмнения във вас относно нара и той да се превърне в новия ви любим плод. 

И така. Нар, нека да се запознаем

Нарът е родом от Централна Азия, расте на храстовидни дървета и ядливата му част всъщност са семките. 

Отглежда се още в Армения, Средиземноморските региони, югоизточна Азия, тропическа Африка и югозападните части на САЩ. На много от тези места то се отглежда специално за ядливите си семчици. 

Интересно е да споменем, че в България също се отглежда нар в най-южните райони, като дори имаме собствени сортове - № 5- Петричка, № 22 Сандански и др. 

Защо нарът е толкова полезен?

Нарът често е определян като “Суперхрана”, защото съдържа изобилие от полифеноли - антиоксинданти, които забавят стареенето, има много желязо, витамин С, фосфор, калций. 

Ето какво е съдържанието на хранителни вещества в ½ чаена чаша семена от нар: 

72 калории

1 грам протеин

1 грам мазнини

16 грама въглехидрати

3 грама фибри

12 грама захар

Ползите от нара: 

1. Намалява риска от заболявания

Тъй като са богати на антиоксиданти, наровете могат да помогнат за намаляване на риска от хронични състояния като сърдечни заболявания и рак. Това е така, защото антиоксидантите помагат за намаляване на оксидативния стрес и възпалението, които са основният фактор за хроничните заболявания, казва Паула Добрич, MPH, R.D.N., регистриран диетолог и основател на Happea Nutrition. Антиоксидантите (включително тези, открити в наровете) неутрализират свободните радикали или съединения, които – когато са налице във високи нива – могат да увредят клетките. Но консумирането на храни, богати на антиоксиданти, като наровете, може да помогне за справяне с оксидативния стрес и възпалението, като потенциално държи хроничните заболявания на разстояние.

2. Подпомага имунитета

Както казахме, в 1/2 чаша семена от нар се съдържа много витамин С. Той помага на вашите бели кръвни клетки (т.е. имунни клетки) да атакуват болестотворни патогени, включително бактерии и вируси, обяснява Валери Агиеман, R.D., диетолог за здравето на жените и основател на Flourish Heights. 

Нещо повече, антиоксидантните свойства на витамин С предпазват белите кръвни клетки от оксидативен стрес, като гарантират, че са здрави и способни да се борят с микробите.

3. Подобрява храносмилането

Когато се ядат цели, а не на сок, семената от нар внасят в тялото ни така необходимите неразтворими фибри. Те подобряват проходимостта на червата и способстват нормалното им функциониране. 

4. Поддържа здравето на мозъка

Както споменахме, антиоксидантите в нара могат да намалят риска от хронични заболявания, включително и тези, свързани с мозъчното здраве. Антиоксидантите предпазват невроните от оксидативен стрес, т.е от увреждане, водещо до Алцхаймер или други неврологични болести. 

5. Регулира кръвното налягане

Високото кръвно налягане или хипертонията е основен рисков фактор за сърдечни заболявания. Но консумирането на определени храни (заедно с воденето на здравословен начин на живот като цяло) може да ви помогне да поддържате кръвното си налягане под контрол. 

Една такава храна е - познахте - нарът. Полифенолите в наровете помагат за понижаване на кръвното налягане чрез разширяване на кръвоносните съдове. Семената от нар съдържат също и малко калий, друго основно хранително вещество за здравословно кръвно налягане.

6. Помага за физическата активност

Съдържащите се в нара полифеноли имат благоприятно въздействие и върху мускулите по време на физическа активност. Сред благотворните ползи на нара са възстановяване след тренировка, подобряване на кръвоснабдяването на мускулите и храненето им с азотен оксид, необходим за повишаване на силата на мускулите. 

Така че следващият път, когато се срещнете лице в лице с нара на щанда с плодове или при плодовите сокове, не се колебайте - той има всички качества да се превърне в новия ви най-любим плод.