Shutterstock 301831214 Min

Билкова терапия за здраве и красота

02.06.2023 12:00 1 0

Чаша чай винаги се отразява добре на здравето - и когато сме тъжни, и когато сме болни. Но билките са толкова полезни, че не е нужно да чакаме минорните дни, за да се възползваме от техните лечебни свойства.

В тази статия ще ви разкажем за три любими български билки - липа, мащерка и лайка и техните лечебни и разкрасяващи свойства.

Можете лесно да ги включите в режима си за красота, релакс и хидратация. Ето подробности: 

Чай от липа за спокоен сън, против главоболие и за хидратиране на кожата

Началото на лятото е онзи магичен момент, в който липата цъфти и мекият й аромат се носи из градовете ни. Това е и времето, в което можете да наберете свеж липов цвят за сушене. Разбира се, изберете дървета, които са далече от градския шум и изгорели газове и берете нежно и с благодарност цветчетата на полезното дърво. В края на статията ще ви разкажем как се сушат ръчно брани билки, а сега да се фокусираме върху ползите от липата. 

Липа за здравето

Чаят от липа има почти магическо действие върху главоболието. Само след една чаша напрежението в главата е намаляло значително и спокойствието се настанява на негово място. 

Ако имате проблеми със съня, липовият чай преди сън ще ви подейства като нежна прегръдка. Съдържащите се в липата флавоноиди са като естествени релаксанти и сънят идва неусетно. 

Липа за красота

Случвало ли ви се е да направите цял чайник с чай, но да не можете да го изпиете целия? Е, останалата на дъното течност всъщност е прекрасен хидратиращ тоник за лице. 

Трябва само да обтриете лицето с памъчен тампон, натопен в липовата отвара или да напръскате лицето си с пулверизатор, пълен с чай. 

Липовата вода поддържа кожата еластична, здрава и хидратирана. 

Мащерка за здраве

Другата любима билка е мащерката. Сладкият й аромат се носи по поляните от май до септември и едва ли има зима, в която поне веднъж да не сте пили вкусен чай от мащерка. Той е много подходящ при кашлица и високо кръвно, както и при проблеми със съня. 

Малко известни обаче са разкрасителните свойства на мащерката. Тя има положителен ефект при суха кожа, защото я балансира и хидратира. Има и ясно изразен анти-ейджинг ефект, който добре ще се разкрие, ако често обтривате лицето си с хладък чай от мащерка. 

Големи успехи мащерката има и при борбата с акнето. Можете както да измивате лицето си вода от мащерка сутрин и вечер, така и да направите маска за лице с банан и сушена мащерка, хубаво намачкани с вилица, за да станат на паста. Останете с маската 20 минути и изплакнете с вода. Усещате ли лекотата?

Лайка за здраве

Последната билка, за която ще ви разкажем днес, е най-известна в козметичната индустрия. Тя успокоява разранената и чувствителна кожа, хидратира и балансира тургора на кожата. 

Когато си приготвите чаша чай от лайка, той ще ви донесе успокоение, здрав сън и намаляване на възпалителните процеси в тялото. Не е ли чудо колко сила се съдържа в едно толкова малко цветенце…

А сега обещаните насоки за сушене на билки. Берете винаги от чисти, отдалечени от градовете и пътищата места. Режете билките с ножичка, за да има растеж и през следващата година. Слагайте цветовете в платнени торби, за да не се задушат. 

Разстелете ги на равна повърхност върху вестници и им дайте време да изсъхнат напълно. Отнема между 2 и 3 седмици. Добре е да не са на директна слънчева светлина, да не са на течение и да са недостъпни за деца и домашни любимци :)

Когато билките изсъхнат напълно, можете да ги държите в платнени торбички. Като цяло билките нямат срок на годност, но все пак е добре да ги използвате само в зимата между две лета.