Shutterstock 1263527347 Min

Защо напълнявате, докато тренирате и се храните балансирано?

22.05.2023 12:00 5 0

Няма по-голямо разочарование от това да тренирате усилено, да спрете хляба и сладкото и след 3 седмици всеотдайност да се качите на кантара и той да покаже увеличение на теглото.

“Защо напълнявам, какво не правя както трябва, има ли смисъл да променям начина си на живот, ако килограмите ще вървят нагоре”? Това се върти в главата ви, нали! РАзбираемо е, но не се тревожете - наддаването на тегло при тренировки и режим е абсолютно нормално.

Ето четири причини, поради които може да напълнеете, докато тренирате и се храните здравословно.

1. Задържане на вода след тренировка

Ако промяната в теглото е в рамките на 2 килограма, това е просто задържана вода. И се случва често при трениращи хора. 

Вместо да се подлагате на още по-драстични диети, се уверете, че пиете достатъчно вода, комбинирана с електролити, които да поддържат водно-солевия баланс на тялото ви. 

Само тогава водата ще хидратира тялото по правилен начин, без да се задържа в клетките, но и без да се лишавате от важните минерали, които се губят при активно отделяне на течности.

2. Хормонални причини

Теглото при жените на месечна база може да варира между 3 и 6 килограма, смятат специалистите. Това е съвсем нормално, защото в различните периоди от месечния цикъл тялото се променя - задържа вода или я отделя, забавя се отделителната функция на червата заради повишаване на естрогена и т.н. 

Женското тяло е в непрекъсната, циклична трансформация и е важно да се съобразяваме с него, когато планираме тренировките и храненето си. 

3. Повече мускулна маса

Обикновено се казва, че “мускулите тежат повече от мазнините”, което е леко подвеждащо. Един килограм мазнини тежат точно колкото един килограм месо, но това правило не е приложимо при хората. Веднага обясняваме защо. 

Един килограм мускули заема по-малко обем от 1 килограм мазнина и тялото изглежда по-слабо, макар кантарът да показва покачване на килограмите. 

Тези промени се случват в продължение на седмици и месеци (не часове или дни), така че ежедневното мерене на теглото е напълно излишно. 

4. Кантарът не е единственият начин да следите напредъка си

Не са малко фитнесинструкторите, които ще са още по-крайни и ще ви кажат изобщо да не се мерите на кантар, а да използвате сантиметър. 

Ежеседмичното измерване на обиколките на ханша, бедрата и бицепсите ще ви даде ясна представа накъде вървите - ако сантиметрите на дупето намаляват, а на ръцете се увеличават, поздравления - трупате здравословна мускулна маса и намалявате опасната за вътрешните органи манизна около талията. 

Общото ви настроение и начинът, по който усещате тялото си, също ще ви каже много за това дали тренировките и хранителния ви режим работят. Един здрав и тонизиран човек има енергия през целия ден, не го затрудняват ежедневните дейсности, гъвкав е и харесва начина, по който изглежда и се чувства. Това е да си здрав.