Shutterstock 1480983944 Min

Разкодиране на хранителните етикети

20.02.2023 15:00 3 0

Не е случаен фактът, че думата „разкодиране“ присъства в заглавието на тази статия. Етикетите на храните, които ежедневно купуваме, приличат повече на научни извадки, отколкото на лесно за разбиране описание на хранителен продукт.

Няма място за отчайване, тъй като ключът към разчитането на етикетите е вече пред очите ви. В тази статия предстои да научите как да се ориентирате какви вещества съдържа дадена храна и как да подбирате продукти според собствените си хранителни нужди.

Но преди това…

… защо е нужно да четете етикети

Те съдържат безценна информация относно точното количество фибри, протеини, мазнини, захари, витамини и минерали, налични в една порция от дадена храна. Това е особено полезен ориентир за хора, спазващи различни диетични режими, включително диабетици и хипертоници. 

Етикетите представят съдържание, базирано на хранителна диета с дневен прием от 2000 калории. Знаейки това и съобразявайки го с калорийния прием, подходящ за вас, може да контролирате какво купувате.

Хранителни вещества в една порция

Когато четете етикети, първо обърнете внимание на порцията. Тя може да бъде представена в грамове или милилитри. Не се заблуждавайте, че конкретната порция е измерена специално за вас. Всъщност тя е базирана на средното количество храна или напитки, които хората консумират.

Имайте предвид, че в една опаковка може да има повече от една препоръчителна порция. Тук идва и следващата стъпка от разчитането на хранителните етикети, а именно точно колко калории ви очакват.

Броенето на калории може да започне

Най-общо казано, калориите определят колко енергия ще ви даде една порция от определена храна. И тъкмо те са първото нещо, което търсите на етикетите. Макар да са добър ориентир за това колко калории ще приемете и колко ви остават до запълване на дневната дажба, въпросните цифрички на опаковката не представят ценна информация за нищо друго. 

Всъщност едни от най-калоричните храни се оказват несравнимо полезни както за здравето, така и за отслабването. Вземете за пример авокадото, ядките и семената. Те са в пъти по-калорични от някои плодове и десерти, но тялото ги преработва изцяло, засищайки глада.

Вместо да следите калоричното съдържание на етикетите, определяйки по този начин дали дадена храна е подходяща за вас или не, се замислете колко нахранени ще ви остави. Една вафла би ви дала бърза и нестабилна енергия, докато шепа ядки или купичка овесени ядки ще ви нахрани по-добре и за по-дълго.

Ред е на тежката артилерия в състава на етикетите

Върху всеки хранителен етикет ще откриете листа на основните макро и микронутриенти в продукта - мазнини (сатурирани и транс мазнини), холестерол, сол, въглехидрати, фибри, добавени захари, протеин, витамини, калций, желязо и калий. В зависимост от процентното им съдържание в храната, може да определите доколко хранителна и полезна е тя за вас.

Повечето от гореизброените вещества е представено на база каква част от дневните ви нужди покрива. Ако в даден продукт протеинът е само 10% от дневната ви дажба, то трябва да намерите протеинови източници, чрез които да си набавите останалите 90%.Единствено транс мазнините и захарите нямат обозначена %-на стойност. Колкото по-малко и нарядко, толкова по-добре - водете се от това правило.

Вече знаете за какво да следите в хранителните етикети. Правете разумни избори и не пазарувайте на празен стомах. И, разбира се, избягвайте храни, в чийто състав има невъобразим брой химични елементи и Е-та. Но това си го знаете, нали?