Shutterstock 1359346181 Min

Когато ти се хапва нещо сладко - 10 десертчета под 200 калории

27.02.2023 15:00 2 0

3 часът следобед е и знаеш, че ако не хапнеш нещо сладко, просто няма как да продължиш в деня си. Всички сме така, не се укорявай. Желанието за сладко в ранния следобед е напълно обяснимо. След активен ден имаме нужда от бърз “шот” въглехидрати, които ударно да дадат на тялото бързоусвояема енергия. 

Проблемът е, че пакетираните десерти, към които посягаме в такива моменти, съдържат калории като за обяд и половина, често са пълни с наситени мазнини и бяла захар и като цяло имат 0 хранителни свойства и 1000 излишни съставки.  Затова ти предлагаме няколко идеи за здравословни и вкусни следобедни закуски, с които спокойно и с чиста съвест ще преживееш следобеда. 

Кисело мляко с плодове

Ние сме големи късметлии, защото сме се родили в страната на киселото мляко. Но често май забравяме за неговите полезни свойства. Сега ви припомняме един вкусен десерт от детството, който има място и в диетата ни като възрастни - кисело мляко с плодове. 

През зимата най-добрият избор са боровинките - съдържат малко фруктоза и много антиоксиданти. 

Шепа ядки и няколко сушени кайсии или фурми

Комбинацията от ядки и сушени плодове е идеален избор за следобедна закуска. Но не прекалявайте с количеството, защото дори и от полезни източници излишните калории са си излишни калории. 

Оптималното количество е 4 сушени кайсии или фурми и шепа бадеми. Яжте бавно и с наслада и ще видите как желанието за вафли ще се стопи във въздуха. 

Ябълка с канела и кафява захар

Нарежете наситно или настържете една ябълка. Поръсете с малка лъжичка кафява захар и канела и се насладете на изумително вкусен десерт с малко калории и много вкус. Ако ябълката е от сладките, може да пропуснете кафявата захар. 

Пуканки

Да, не са сладки, но задоволяват онова желание за хапване на нещо просто заради самото хапване. Една голяма чаша пуканки съдържа само 70 калории, стига да са домашно изпукани. Другите, които се продават в пакетчета, са прекалено солени и прекалено мазни, за да влязат в графата “здравословно похапване”. 

Няколко блокчета шоколад

И накрая малък трик, с който да излъжете мозъка си, че ядете шоколад. Вместо да изядете цял шоколад, когато ви се дояде нещо сладко, по-добре отчупете само няколко парченца и си ги наредете в чинийка. Другата част  от шоколада скрийте далече от себе си. 

Начупените в чинията парченца взимайте едно по едно и вместо да ги дъвчете, ги оставете да се разтопят в устата ви. Така ще наситите рецепторите с вкуса и сладостта на шоколада, без да изгълтате сто грама без почти да се усетите. 

И преди всичко пийте вода. Доказано е, че в половината от случаите, в които човек си мисли, че му се яде сладко, всъщност му се пие вода. Така че, за да сте спокойни, когато ви се дояде сладко, изпийте първо една чаша вода и чак след това, ако не ви е отминало желанието, си хапнете нещо вкусно.