Picture3

Тествай и разбери дали са погрешно или правилно поставени фитнес целите ти

05.06.2023 12:00 3 0

Понякога липсата на резултати от тренировките във фитнеса или друга физическа активност се дължат на погрешно поставени фитнес цели. Как обаче да разбереш дали правилно си поставил целите, които искаш да постигнеш чрез спортните занимания, ще разгледаме като си зададем заедно няколко въпроса и отговори към тях в тази статия.

Дали правилно си определил фитнес целта си?

Според Ганди, постигаш щастие, когато „думите, мислите и делата ти са в хармония“.

Т.е. за да бъдеш в хармония с целите си, те трябва да са в синхрон с думите, мислите и делата ти.

Или с други думи, ако си си поставил цели, които всячески се опитваш да постигнеш с движение, но умът ти не може да ги припознае и възприеме като нещо естествено, то и резултатите няма да бъдат задоволителни.

Ето кратък тест от 5 въпроса, с който да провериш дали фитнес целите ти са погрешно или правилно поставени:

  1. 1. Фитнес целта ти специфична ли е?

„Да водя по-здравословен начин на живот“ – не е специфична цел. Твърде обща е. Специфична цел е „да сваля килограми“. Специфични са и: „да стана по-силен“, „да стана по-гъвкав“, „да стана по-бърз“ и т.н.

  1. 2. Фитнес целта ти измерима ли е?

Определил ли си измерител, който да ти покаже дали си постигнал целта си като – килограми, сантиметри, време. Ако се върнем на горния пример и си поставим за цел „да сваля много килограми“ – това е неизмерима цел. Но „да сваля 5 килограма“ е вече измерима цел.

  1. 3. Постижима ли е фитнес целта ти?

Да продължим с горния пример – имам за цел „да сваля 5 килограма за 1 седмица“ може да не е постижимо, но „да сваля 5 килограма за 1 месец“ да е постижимо и правилно поставена цел.

Понякога, за да постигнеш една дългосрочна „голяма“ цел, е нужно преди това да постигнеш няколко по-малки цели или подцели (виж точка Защо са ни нужни подцели?)

  1. 4. Релевантна ли е фитнес целта ти?

Допълни изречението: „Искам да ......................, за ............ месец, за да .................“

Ако целта ми е „ да сваля 5 килограма за 1 месец, за да облеча мечтанта рокля на сватбата ми“, то тя е релевантна. С други думи – изяснила съм си „Защо?“ искам да постигна тази цел. Именно отговора е и твоята мотивация.

Много е важно това „защо“ да отговаря на нашите лични нужди и желания, а не на нечии чужди – насадени от очакванията на обществото, приятелите или семейството ни към нас.

Причината да знаеш защо го правиш е важна, защото, ако първото трудно нещо е да започнеш, то следващото е да запазиш мотивация, за да продължиш.

  1. 5, Има ли срок фитнес целта ти?

Ако целта ти е „един ден да стана по-слаб“, то тази цел няма срок и съответно този „един ден“ може никога да не дойде. Целите могат да бъдат краткосрочни и дългосрочни, но винаги трябва да имат срок.

Когато си поставяш срок е нужно да бъдеш напълно откровен със себе си, за да не си поставиш нереалистичен срок. В същото време, обаче, не бива да си даваш и твърде много време, защото тогава много лесно можеш да отложиш тренировките за постигане на фитнес целите ти.

Защо са ни нужни подцели?

Всеки иска целите му да се случат колкото се може по-бързо. Често обаче, за да постигнеш една дългосрочна цел е нужно да я раздробиш на няколко по-малки или краткосрочни цели.

Например, ако искаш да правиш стойка на ръце и това е голямата ти цел, то преди това можеш да си поставиш няколко подцели:

  • Подцел 1: Укрепване на ръцете и раменете
  • Подцел 2: Укрепване на гърба и корема

А дори, може да се разбият и на 4 подцели.

Когато проблемът не е в целите, а в плана на изпълнение:

Както вече казахме, да започнеш е едно, а да продължиш пътя до постигане на целта е друго. Затова ти трябва и персонализиран план.

Целта без план е просто желание.