
Когато видим дадена храна, инстинктивно ни се иска да я категоризираме като полезна или вредна за нашето здраве. Истината е, че дали една храна е полезна за нас зависи от множество фактори. Докато има ситуации, в които можем да категоризираме дадена храна като 100% вредна или 100% полезна, то в повечето случаи това зависи от контекста, в който я разглеждаме. Затова предлагам да разглеждаме храните като подходящи и неподходящи за здравето ни на база различния състав на храната. Киселото мляко, въпреки наличието на множество полезни бактерии и отличен амино-киселинен профил, би било много неподходящ избор за човек с лактозна непоносимост. В ситуация на хипогликемия (ниска кръвна захар), малко шоколад би бил отлична опция, за да се съвземем. Въпреки комбинацията от високо съдържание на фибри, протеин, витамини и минерали, ядките не биха били много добра опция за човек, който опитва да свали голямо количество килограми и има малко калории на разположение.
Както сам виждаш има множество елементи, които определят дали една храна е полезна или не за нашето здраве. В тази статия ще разгледаме основните от тях, но далеч не и единствените, поради необятността на тази тематика.
Преди да започнем, нека дефинираме какво означава здравословно хранене като цяло. Здравословното хранене е това, което набавя на тялото ни достатъчно микро и макронутриенти, позволява ни да поддържаме оптимален процент подкожни мазнини и е съобразено с индивидуалните ни специфики за толеранс към храните. С последното визирам всякакъв тип непоносимости, алергии, специфични заболявания и стомашни проблеми. Един от най-важните аспекти на здравословното хранене е това да ни поддържа на оптимален процент подкожни мазнини. Причината е, че наличието на прекалено много излишни подкожни мазнини е в много пряка корелация с повишения риск от всякакъв тип заболявания, тоест едно от първите неща, които можем да направим е да постигнем здравословен процент подкожни мазнини,...
За да видите пълното съдържание на страницата следва да влезете в профила си.