1 (2)

Какво се случва с тези бутилки?

30.05.2024 12:00 0 0

Наскоро си препрочетох „22 ноември 1963“ . на Стивън Кинг. В тази книга главният герой се връща назад във времето, за да промени историята на света към добро. Книгата е великолепна, няма да ви я преразказвам, но някъде в нея попаднах на един цитат, който за жалост мога само да преразкажа – беше цитат за голямата полза от пластмасата – защото така са смятали пред 60-те години на миналия век.

«Не в глупава хартиена торба; в нашето съвремие използваме найлонови, синко. Издържат хиляди години…» Явно първоначално идеята на найлоновите торбички е била да бъдат за многократна употреба, защото са били издържливи, а не както сега ги ползваме за еднократна употреба

Но по-интересното е как Стивън Кинг с великолепното му чувство за хумор е намерил начин да вмъкне темата за екологията в диалога и да ни напомни как се променят възгледите, включително и научните. Някога пластмасата е привличала с това, че издържа хиляди години, а днес това е най-големият проблем с нея.

Пластмасата действително е променила индустията, бита, дори и историята на човечеството. Ползите от нея са огромни и дори най-големият еколог несъмнено всеки ден ползва нещо пластмасово – дори да са само тръбите на водопровода, когато си налее чаша вода от чешмата. Пластмасата е навсякъде. Уви, включително и в реките, почвата и дори нашите организми.

Науката днес постоянно търси начини да се справи с проблема със замърсяването от пластмаса и в същото време да запази ползите от нея.И като човек, вярващ в науката, съм убедена, че рано или късно това ще се случи. Вече има напредък, макар и бавен.

Факт: Все още се рециклират само 9 процента от пластмасата по света. И все пак отивам в магазина или ресторанта и си купувам пластмасова бутилка вода, защото обичам изворна вода, или защото съм ожадняла, или защото съм си забравила шишето за многократна употреба, или защото водата от чешмата не е питейна, или защото предпочитам дадена марка вода, или защото в момента нямам достъп до чиста вода. Вие правите ли го? Сигурна съм, че на всеки се случва – на някои всеки ден, на други веднъж годишно.

Какво можем да направим по въпроса?

Е, разбира се – да предпочетем вода в стъклени бутилки, ако имаме избор. Или в шишета за многократна употреба, ако не сме от хората, които губят и забравят. А когато ползваме пластмасови шишета, най-малкото, което можем да направим, е да ги събираме разделно, поне това. Впрочем според някои еколози Това не винаги е най-екосъобтазното решение, тъй като за производството на стъкло се отделя много повече емисии, отколкото при създаването на пластмаса, но това е тема на друг разговор.

Направила съм си труда да проуча какво се случва с бутилките, които щателно изхвърляме разделно и сега ще го споделя с вас. Да не забравим, че за да се случи, най-важна е първата стъпка – да изхвърлим бутилката на правилното място – в жълтия контейнер.Това е нашият ангажимент.

Следващият етап, към който ние нямаме отношение, но за който има строги регулации е, че тези бутилки се сортират според вида им. Пластмасата също е различни видове – има такава, която става за рециклиране и друга, която не става, но да речем, че нашата бутилка е от този вид.

Третият етап е измиване. Шишетата от вода няма нужда да се мият предварително от нас, достатъчно е, че сме ги изхвърлили където трябва. След като са сортирани, те се измиват, а после идва ред на химическата обработка.

Четвъртият етап е, че измитите бутилки се претопяват и от претопения материал се правят нови шишета – те са направени от 100 процента рециклирани материали, които после могат да се рециклират отново и това може да се случи неколкократно.

Не винаги е било така, това са нови процеси, науката се развива и се търсят екологични решения. Важно е, пак напомням, да свършим и своята малка част от работата – не само да намалим употребата на пластмаса, но и да я изхвърляме на точното място.

И още нещо интересно – преди време попаднах на обувки и дрехи, произведени от рециклирани бутилки. Почудих се дали да поръчам и потърсих мнения на еколози дали това е добро решение за пластмасовите бутилки. В еко сайтовете, които следя и уважавам, не се препоръчваше подобен вариант, защото дрехите и обувките произведени от пластмасови бутилки не могат повече да се рециклират, докато бутилките, произведени от бутилки, се рециклират отново и отново. Предполагам, че науката в даден момент, ще намери решение и за това, споделих го просто като забавен факт. Ако сте си харесали дрехи или обувки от рециклирани бутилки, носете си ги със здраве, просто нека е защото е хубав продукт и ви е допаднал, не защото е еко решение.

Сложила съм снимка на вода „Девин“, защото те са от фирмите, които приемат сериозно екологичните проблеми и търсят истински решения за тях, което е и причината да ги уважавам и да работя с тях по еко каузи. Всъщност са от първите компании, които въвеждат такъв продукт на пазара, за да намалят въглеродния отпечатък. Новите им бутилки са направени 100 % от рециклирани бутилки, които са събрани, измити и претопени за нов живот. Единственото, което се иска от нас, потребителите, е да ги хвърлим на правилното място - в жълтия контейнер.

Източници: https://stories.undp.org/why-arent-we-recycling-more-plastic

https://www.technologyreview.com/2023/10/12/1081129/plastic-recycling-climate-change-

https://www.berryglobal.com/en/news/articles/plastic-or-glass-how-do-you-decide