MAIN Photo

Любими водопади в България

19.04.2024 12:00 0 0

Здравейте! Аз съм Силвия - пътешественик, вдъхновен да открива, преоткрива, разказва и показва красивите кътчета на страната ни! Днес ще ви представя 5 любими водопада в България, в които съм сигурна, че ще се вклюбите!

Крушунски водопади

Започвам с последно посетения от нас. Крушунските водопади са едно от любимите ни места и сме ги посещавали над 4 пъти вече и отново бихме. Входът за парка е 5 лв. На човек, като има удобен голям паркинг, където да оставите колата си. Тук можете да се насладите на поредица от каскади и живописни вирчета с невероятно синьо-зелени води, които започват малко след входа на парка. В парка можете да се разходите, да си починете в една от изградените на няколко места беседки или да си направите пикник.

Водопад Скока

Скрит в подножието на Стара планина, водопад Скока и разходката до него бяха едни от най-запомнящите се за мен. За този водопад и пътеката до него бях чувала много, но успяхме да посетим едва миналата година за първи път. Отне ми около 5 минути ходене, за да се съглася с всички прекрасни неща, които бях чувала за мястото. Вървейки по тази едва 20-минутна пътека до водопада се озовавате в истинска природна приказка. И дори и да не хванете красивия водопад с толкова много вода, със сигурност ще останете очаровани от разходката до там. Има удобно място за паркиране в началото на пътеката, но имайте предвид, че не е много, възможно е в почивни дни през пролетта/лятото паркирането да е една идея по-трудно.

Хотнишки водопад

Хотнишкият водопад, известен още като Кая Бунар, се намира близо до град Велико Търново. Той е част от Хотнишката екопътека и е особено впечатляващ през пролетта, когато водите са най-бурни и мощни. Ние успяхме да хванем водопада в един от най-пълноводните му периоди, но за съжаление не успяхме да минем цялата екопътека. Въпреки това, се радвам, че видяхме това природно чудо. В случай, че искате да видите водопада, има удобно място за паркиране в непосредствена близост. А наоколо има страхотни поляни и пейки, които превръщат мястото в идеална дестинация за отдих и наслада на природата в топлите дни от годината.

Водопад Варовитец

Водопад Варовитец се намира в подножието на Стара планина край Етрополе. Макар не толкова известен, колкото повечето изброени тук, той е не по-малко красив през всички сезони. До него можете да стигнете или пеша по Пътека на здравето или пък с кола, паркирайки до Етрополския манастир, който също заслужава да му отделите внимание и се съчетава перфектно с разходката до водопада. Водопадът и районът около него са идеална дестинация за любителите на природата, търсещи спокойствие и уединение. Няма входна такса за посещение на водопада.

Боянски водопад

Разположен във Витоша планина, недалеч от града, Боянският водопад е едно от най-популярните места за посещение за жителите и гостите на столицата.

Въпреки, че живеем в София, това е водопадът, който най-малко сме посещавали от изброените в тази публикация, а ми се иска да се разхождаме по-често до него. За разлика от по-горе изброените, тук разходката не е нито кратка, нито лека, който и маршрут да изберете. Поне за нас не са били, въпреки, че сме били в що годе добра форма. Но не се плашете - пътеките (през лятото) не са опасни, но са доста изморителни, което пък прави наградата в края - Боянския водопад - още по-заслужена.