Zaglavna Snimka (1)

Любими екопътеки в България

24.05.2024 12:00 0 0

Здравейте! Аз съм Силвия - пътешественик, вдъхновен да открива, преоткрива, разказва и показва красивите кътчета на страната ни! Днес ще ви представя 4 любими екопътеки в България, в които съм сигурна, че ще се влюбите!

Екопътека Бяла река, Калофер

Започвам с най-най-най-любимата ми екопътека. Много живописна през всеки сезон, но изключително красива през пролетта, когато всичко е зелено и реката пълноводна. Екопътеката започва малко след Калоферския манастир, който също си заслужава посещението и да му отделите малко време щом сте в района. Екопътеката е кръгова и преминава през множество мостчета, всяка предлагащо страхотна гледка. По самата пътека има и няколко места за отдих, на които можете да спрете, да си починете, да хапнете и да се любувате на природата наоколо. Разходката по екопътеката продължава около 2 часа, но ви обещавам, че това ще ви се стори много кратко!

Имайте предвид, че макар екопътеката да е обновена, последната част от пътя до нея не е и е доста лош, макар и проходим за по-ниска кола - просто трябва бавно и внимателно!

 

Екопътека Невястата край Смолян

Една истинска приказка в Родопите! Този район тепърва откриваме и се радвам, че успяхме да се разходим най-сетне по тази толкова популярна екопътека. Началото на Невястата се намира на около 9 км (15 минути) от Смолян и на абсолютно същото разстояние от Пампорово. Екопътеката се изминава за сравнително кратко време - до една от най-красивите гледки над Смолян ви делят само 30 минути. Тъй като съм сигурна, че няма да ви стигне времето на това прекрасно място, след като се върнете до началната точка, можете да се разходите и до крепостта Калето, до която ще стигнете за още по-кратко време

 

Екопътека Златна панега край Луковит

Екопътека Златна панега е една доста набираща популярност дестинация напоследък. Само за около 1-2 години мястото стана предпочитано за много хора от района и от страната. Пътеката е леснодостъпна, подходяща за хора от всякакви възрасти и приятна за разходка. Освен да се разходите покрай реката и да се любувате на природата наоколо, можете да се возите с лодка или водно колело. Минавайки няколко мостчета ще се озовете до място за отдих, на което можете да изберете да се върнете с лодка до началото на пътеката. Това е много удобно, особено ако сте с малчугани, които вече са уморени. Самата пътека е доста дълга, около 12 км и свързва Луковит със село Карлуково, но по-голямата част от посетителите минават само краткия маршрут

 

Пътека на здравето, Кладница

Пътеката на здравето край село Кладница е една любима моя разходка, която сме правили през пролет, лято и есен и винаги съм изключително заредена след това. Най-вече защото в края на пътеката ни очаква хижа Селимица, която никога не разочарова с вкусното си хапване. Пътеката се минава за около 20-30 минути нормално ходене, но това, което ме очарова най-вече в нея е, че минава през изключително красива горичка, малки ручейчета, мостчета и малки водопадчета. В тази връзка искам да ви съветвам и да изберете непромокаеми обувки, в случай, че я посетите при по-мокро време, тъй като може и да ви се наложи да преминете през някои локвички. В началото на пътеката има уширение на пътя, на което можете да оставите колата си. Няма как да пропуснете началото на пътеката, тъй като има големи табели.

Надявам се да ви харесат изборените екопътеки и ви пожелавам приятна разходка!