Severoiztochna Bg Main

Красотата на Североизточна България

05.07.2024 12:00 1 0

Здравейте! Аз съм Силвия - пътешественик, вдъхновен да открива, преоткрива, разказва и показва красивите кътчета на страната ни! Днес ще ви представя 5 любими места в Североизточна България, в които съм сигурна, че ще се влюбите!

Като човек, родом от Шумен, красотата на Североизточна България изобщо не ми е чужда. Дори смятам, че е изключително недооценена и бих се радвала, ако успея да ви вдъхновя да посетите някои от любимите ми места в този район на страната ни.

  1. 1. Басарбовски манастир край Русе

За нас това е едно много любимо място, което посещаваме всеки път, щом сме в района.

Басарбовският манастир, разположен на около 10 километра от Русе, е единственият действащ скален манастир в България. Създаден през XIII век, манастирът е издълбан в скалите на каньона на река Русенски Лом. Известен е с уникалната си архитектура и богата си история, привличайки както поклонници, така и туристи от цял свят. В манастира се пазят мощите на свети Димитър Басарбовски, който е почитан като покровител на Русе.

  1. 2. Тракийска гробница край село Свещари

Това беше истинска изненада за мен! Едно от местата в България, които задължително трябва да посетите. Тракийската гробница край село Свещари е едно от най-значимите археологически открития в България. Гробница е част от голям некропол, свързан с гетите – тракийско племе. Известна е със своите уникални архитектурни елементи и фрески, включително десет кариатиди, които украсяват вътрешността й. Вписана в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, тя предлага изключителен поглед в миналото към тракийската култура и изкуство.

  1. 3. Крепост Овеч край Провадия

Това е едно от местата, които не мога да повярвам, че открих чак през 2020 г., а съм живяла в района толкова дълго. Крепостта Овеч се извисява на платото Табията, в близост до град Провадия. Тя има стратегическо значение и е използвана през различни исторически периоди – от траките, римляните, византийците до българите и османците. Крепостта впечатлява със своите здрави високи стени, запазени кули и скални ниши, които предлагат панорамни гледки към околността. Посетителите могат да се разходят по дървените мостове, които водят до крепостта и да се насладят на страхотни гледни към града.

  1. 4. Крепост Калиакра край Каварна

Едно от най-най-най-любимите ми места по нашето Черноморие. Място, което свързвам с детството си и нямам търпение да видя при всяка възможност. Крепостта е разположена на живописния нос Калиакра, който се врязва в Черно море край Каварна. Със своите високи скали, които се издигат на 70 метра над морето, Калиакра предлага невероятно красиви гледки и богата история. Крепостта е била важен стратегически и търговски център през различни епохи, включително тракийската, римската, византийската и средновековната българска. Легендите за храбри защитници и красиви девойки придават допълнителен романтичен чар на това място.

  1. 5. Плаж Болата

Още едно местенце, което е истинско съкровище в Североизточна България. Плажът е разположен в живописен залив близо до село Българево. Със своите златисти пясъци и кристално чисти води, Болата е идеалното място за спокойна почивка далеч от тълпите. Заливът е част от природния резерват „Калиакра” и е дом на разнообразие от птици и морски обитатели, което го прави популярно място за гмуркане и наблюдение на дивата природа. Болата предлага уникално съчетание от природна красота и спокойствие. Ако искате да видите плажът от високо, ще откриете пътечка, която ще ви отведе на страхотната гледка от снимката.