Shutterstock 1479239243
18 мар

Международен ден на съня

18.03.2022 10:00 3 0

Всички знаем, че сънят е особено важен за правилното развитие на децата, за тяхната концентрация и емоционален баланс. Постепенното приучване към самостоятелно заспиване става в ранна детска възраст. То се изгражда постепенно, чрез повтаряне на еднакви действия в определени часове, за да може детето на привикне към т.нар. режим.

Днес е Международния ден на съня ! Той се отбелязва от 2002 г по инициатива на Световната асоциация на профилактиката на съня, на Световния фонд за психично здраве на Световната организация.

Според статистиката жените спят средно по 9  часа и 7 минути на денонощие, а мъжете – с минута повече. От представителите на фауната- определено царят на животните- лъвът си поспива най-много – цели 19 часа на ден

Смисълът на датата е да подчертава безценната роля на съня за нашето здраве и дълголетие.

Редовното недоспиване и информационно претоварване имат негативен ефект върху благосъстоянието, влошават концентрацията и отслабват имунната система.

Когато става въпрос за деца, сънят е още по важен. Ако искате да научите повече по темата за детското заспиване и как да прилагате умни трикове затова, последвайте статиите на Яна Люцканов – консултант по деткси сън във Ведри Родители.