Най-добрите ски курорти в Европа – част 3 Швейцария 1
Най-добрите ски курорти в Европа – част 3 Швейцария 2
Най-добрите ски курорти в Европа – част 3 Швейцария 3
Най-добрите ски курорти в Европа – част 3 Швейцария 4

Най-добрите ски курорти в Европа – част 3 Швейцария

11.03.2022 12:00 7 0

Зимата продължава да е в разгара си и ще е така още поне месец. Ето защо продължаваме с усилията си да ви дадем възможно най-изчерпателната информация за най-добрите ски курорти на Стария Континент. Знаем, че сте хора, които обичат да правят информиран избор, особено що се касае до ваканцията ви.
Днес е ред да ви запознаем по-лично с Швейцария и нейните зимни прелести, защото тук не всичко е часовници, банки и шоколад .... въпреки че на нас и това би ни било достатъчно.
Зелените кадифени планински склонове, които сте виждали по летните клипчета и снимки от Швейцария, през зимата се превръщат в стотици километри първокласни писти, за радост на всички любители на ските и сноуборда. Именно за тях възнамеряваме да пишем днес .... а и за разнообразието от курорти, разбира се! 

Вале
Идилично красив планинки район в швейцарските Алпи, впечатляващ с изключително разнообразния си пейзаж и прекрасна планинска природа. Кантонът примамва окото с блестящи сини ледници и уханни гори, и то без да броим най-разпознаваемият връх на страната - Матерхорн. Вале и районът около него са целогодишен магнит за скиори, туристи и природолюбители. Накрако, тук разполагате с избор от над 120 зимни курорта, което автоматично води до най-богатия избор от ски преживявания и емоции в Швейцария. В този район се организират туристически походи сред едни от най-прекрасните алпийски пейзажи.

Цермат
Най-известният швейцарски курорт е събирателен образ на алпийското клише – от гледките, през връх Матерхорн (4 478 м.н.в), до тесните пътеки по продължението на билата, къдто се намират невероятни оживени хижи.
Като ски дестинация Цермат се нарежда на едно ниво с най-добрите курорти в света. Тук има сняг от края на ноември до края на април, което го превръща в добър избор в началото и края на сезона. Курортът е отворен през цялата година, като дори и през лятото жужи от туристи. В Цермат е забранено придвижването с автомобили, освен ако не притежавате електроавтомобил. На разположение на туристите има шейни, които могат да ви откарат до всяка точка и зиме, и лете. 

Давос
Градът се класира сред водещите ски курорти с огромно разнообразие от писти и възможности за практикуване на зимни спортове. В „автобиографията” си Давос посочва надморска височина на пистите от 1110 м до 2840 м и обща дължина 320 км. Курортът е щедър към всеки турист със своите 29 писти за начинаещи, 46 писти за средно напреднали и 34 писти за експерти. Всичко това е организирано в седем зони, посрещащи с „добре дошли” скиори, сноубордисти и жадни за адреналина на екстремни зимни фиести туристи. На тяхно разположение са 56 лифта, предвижващи ги от точка до точка.

Вербие
Вербие е основният курорт в най-голямата ски зона в Швейцария –  „Четирите Долини”. Благодарение на комбинацията от слънчево и живописно разположение, покоряваща местност и оживен нощен живот, курортът отдавна привлича млади хора с желание да спортуват. Достъпът до 400-те км. писти е осигурен от близо 100 лифта.
Тук се намират някои от най-добре подсигурените с лифт инфраструктура писти в Алпите. Пистите са добре заснежени, а пейзажите удивляват. От върха на ски зоната – Монт Форт, с надморска височина 3,330 м – гледката достига до Матерхорн и Монблан. Вербие е един от най-оживените швейцарски курорти – баровете и нощните клубове са препълнени с туристи, най-вече британци.

Ароса
Сред известните целогодишни швейцарски курорти се нарежда намиращия се в кантон Граубюнден Ароса. Разположен е на надморска височина 1500 м, което прави възможно директното спускане от пистите до него. Градчето притежава леглова база, способна на побере туристи, надвишаващи двукратно числеността на официалното му население. Ароса има с какво да ви изненада през цялата година - през лятото отваря врати като балнеологичен и рехабилитационен курорт, а през зимата привлича посетители със своите СПА процедури и 70 км писти.

Гщаад
Славата на една от най-луксозните ски дестинации в световен мащаб се пада на намиращия се в швейцарския кантон Берн курортен град Гщаад. И, разбира се, щом веднъж си се позициониран като луксозен и елитен, трябва и да поддържаш тази репутация. Извън природните дадености, няма как когато се споменава Гщаад, да не се асоциира с много лукс – бляскави хотели, бутикови магазини и изключително активен нощен живот. Всяка година знаменитости и публични личности, както и най-запалените фенове на зимните спортове, посещават Гщаад. Седем зони за зимни спортове, обхващащи писти с надморска височина от 950 до 3000 м и обща дължина 250 км. Рай за всеки – от аматьор до професионалист, Тук на разположение на гостите са 23 писти за начинаещи, 85 писти за средно напреднали и 11 писти за експерти.

Сен Мориц
Разположен в долината Енгадин, Сен Мориц попада в класацията за най-популярните зимни курорти от висок клас. Той привлича тълпи от знаменитости със заснежените си склонове. Освен всяка друга титла, той е и един от най-старите ски курорти в света. Природата и релефа му не случайно му извоюват правото да бъде домакин на Зимните олимпийски игри през 1928 г. и 1948 г.
Географското разположение е гаранция, че слънцето ще гали територията на Сен Мориц поне 300 дни годишно. И като сме заговорили за „свойства”, нека опишем основните за курорта. Започваме с внушителна надморска височина на пистите - от 1730 до 3300 м, прекрасна обща дължина – 350 км, и чудесна денивелация – 1570 м. Минаваме през предоставянето на възможност за всеки да практикува любимия си зимен спорт, независимо от нивото си на напредналост – 18 писти за начинаещи, 61 писти за средно напреднали и 9 писти за експерти. И за да е пълно картинката, Сен Мориц записва в „скромната” си визитка 60 съоръжения, отвеждащи туристите до пистите.

На всички, които загубиха ума си по приказната Швейцария, обсипана в лукс и диаманти, пожелаваме слънчево време, много сняг и милиони зимни забавления. 
Всички останали, очаквайте следващата информационна ски емисия – този път ще ви отведем във Франция.