Shutterstock 349101509

Първата зима на бебчо: как да предпазите детето си от студа навън? Част 2 – На открито

05.02.2022 12:00 1 0

Разходката от 15 до 30 минути на ден e полезна, дори когато външната температура е -4°С или по-висока, ако бебето е на възраст най-малко 3 седмици, тежи поне 5 кг. и няма медицински противопоказания

Свежият въздух е важен за вашето бебе, дори когато времето е хладно. Ако е родено доносено и е на възраст най-малко 3 седмици с тегло поне 5 кг, разходката от 15 до 30 минути на ден, когато външната температура е -4°С или по-висока, може да бъде полезна и за двама ви. Ако бебчето е недоносено или има медицински проблем, съветваме да се консултирате с вашия педиатър.

Съвсем нормално, всеки нов родител си задава въпроса как да облича бебето за разходките в студените зимни месеци, така че да му е топло и комфортно. Ако не е много студено, престоят на открито помага на новородените да се адаптират към сезоните и различните синоптични условия, към смяната на деня и нощта, което от своя страна ги успокоява. Температури много под нулата обаче, силен студен вятър или силен дъжд и сняг, не са подходящи за разходка, защото новородените и кърмачетата нямат способността сами да регулират температура си.

Представяме някои съвети за добър комфорт на бебчо при разходки на открито през зимата.

Дрехи за колата

Експертите съветват да не се използват обемисти якета и спални чували, които се прикрепят към столчетата за кола, защото може да се компресират и да предизвикат нараняване при катастрофа. Вместо това може да облечете бебето с няколко слоя дрехи - блуза с дълъг ръкав и върху нея поларена връхна дрешка, а в зависимост от времето може да добавите и памучен пуловер. Между детето и ремъците на коланите не трябва да се поставят калъфи. Предлагат се и сертифицирани покривала от производители на автомобилни столчета, които също са удачни. Когато пренасяте бебето до колата или трябва да извървите няколко пресечки с него, би било добре да използвате дебело одеяло или няколко по-тънки завивки. След като колата загрее, свалете одеялото, ако бебето ви изглежда затоплено.

Дрехи за разходка

Бебетата губят топлина по-бързо от възрастните и препоръките са да обличате детето в още един слой, отколкото бихте носили при същите условия. Така че, ако излизате с блуза с дълъг ръкав и зимно яке, добавете пуловер с дълги ръкави. Сложете ръкавици, плътно прилепнала шапка и топли чорапи. Прикрепящ се спален чувал е подходящ за разходка в количка, но отново съветваме да не го използвате в кола. Добавянето на покривало на количката ще ви помогне да предпазите нежната кожа от изгаряне на вятъра, но избягвайте разходките, ако вятърът е хладен. Уверете се обаче, че използвате покривало, специално пригодено за вашата количка, тъй като само по този начин се осигурява добър поток на въздуха под него. Ако очите на детето започнат да сълзят, ако стане раздразнително или започне да плаче, значи е време да се прибирате вкъщи. Желателно да е следите за посинели устни, треперене или необичайно блед вид на носа или ушите.

Носете бебето, за да го топлите

Носенето на ръце или в слинг е чудесен начин да използвате топлината на тялото си, за да осигурите допълнителен уют на бебето в студеното време. В този случай няма нужда от допълнителен слой дрехи. Въпреки това винаги дръжте главата и краката на бебето покрити, тъй като от тези места те губят топлина. Докато го носите, трябва да се уверите, че лицето му не е притиснато към гърдите или дрехите ви (особено когато носите зимно яке), за да запазите дихателните му пътища свободни.

Дрехи за игра в снега

Обличането на детето за игра в снега представлява затруднение във всяка възраст, но не позволявайте това да попречи на вашия малък изследовател да изпита едно от най-големите удоволствия на зимата. Важното правило тук изисква дрехите да бъдат такива, че детето да остане сухо през цялото време. Водоустойчив костюм (яке за сняг и водоустойчиви панталони) и ботуши са си направо задължителни, заедно с шапка и непромокаеми ръкавици. Разбира се, може да свалите ръкавиците за момент, за да позволите на детето да усети пухкавия сняг. Веднага след това е хубаво да изсушите ръчичките и да ги затоплите. Може да добавите и слънцезащитен крем. Не е известно да има ограничение за времето, през което децата могат да играят в снега, затова наблюдавайте детето и при първи признаци на дискомфорт или на изстудяване, го приберете вкъщи.

Предупредителните знаци

Ако бебето започне да трепери или крайниците и лицето му са студени и зачервени, бледи и твърди, незабавно го внесете на топло. Не трябва да търкате студената зона, за да я затоплите, тъй като това може допълнително да увреди кожата. Вместо това използвайте топли кърпи, за да я затоплите внимателно, след което облечете топли и сухи дрехи. Ако не се подобри до няколко минути, съветваме да потърсите вашия личен лекар. Сред другите неблагоприятни признаци за измръзване са летаргия, липса на контакт, посиняване на устните или лицето.

Хидратация през зимата

С къпането не трябва да прекалявате, защото водата може да изсуши кожата и повечето бебета не трябва да се мият ежедневно. За сметка на това, добрата хидратация с подходяща вода, дори и през зимата, е важна за кожата и за детския организъм. Българската педиатрична асоциация препоръчва някои видове изворни води, което е упоменато на етикетите на техните бутилки. Сред тези води е и DEVIN Изворна (розов етикет) - природно чиста вода от екологичен район, с ясен географски произход. Отличава се с постоянен състав, ниска минерализация, ниско съдържание на натрий и балансирано pH, които придават лекота и нежност на вкуса. Експертите по детско здраве я препоръчват за ежедневна консумация от бременни, бебета и малки деца.