Рецептата е за чуден пролетен десерт, а именно ягодов мус! Този е веган с изненадващата съставка аквафаба (ще ви разкажем за нея), но може да се приготви и в по-класически вариант със сметана.
Съставките?
- ягоди - горските плодове (точно като ягодите, но и като боровинки) са богати на антиоксиданти, витамин С, фибри, калий, фолат и други. Те съдържат и много фитонутриенти като флавоноиди. Ягодите са източник на витамин A, B1, B2, B6, C, E, K, калций, фосфор, желязо, магнезий, манган, калий, натрий, желязо, мед, цинк, селен, фолиева киселина
- аквафаба - буквално е водата, в която е варен нахут; често се използва като заместител на яйца, особено белтъци при веган рецепти и десерти; с миксер успява да се разбие на твърда пяна - именно това ще използваме в тази рецепта
- кокосова сметана - кокосът е богат на фибри. А азнините в кокоса са средноверижни триглицериди; обикновено ĸoĸocoвoтo мляĸo и cмeтaнa ce пpoизвeждaт чpeз изcтиcĸвaнe нa мecoтo oт зpeли ĸaфяви ĸoĸocoви opexи и cъбиpaнe нa тeчнocттa, ĸoятo излизa. Taзи гъcтa тeчнocт ce paзличaвa oт ĸoĸocoвaтa вoдa - вoдaтa идвa oт нeyзpeли, зeлeни ĸoĸocoви opexи и нe вĸлючвa изцeждaнe. Тя е чудесен избор при избягване или намаляване на млечните продукти и е ароматна и лека. Наситеният вкус и плътна текстура не са единственото предимство, тъй като кокосът носи peдицa пoлзи зa здpaвeтo, ĸoгaтo ce ĸoнcyмиpaт yмepeнo.
Тъй като звездата в днешния крем са ягодите, ще ви разкажем и повече за фибрите! Може би вече сте чували за тях?
Те най-общо казано регулират храносмилането, могат да забавят отделянето на хоморна инсулин, да помогнат за намаляване на възпалението в тялото и още!
Количеството фибри се оказва по-важен фактор от количеството въглехидрати като цяло. Именно толкова важни са!
Те имат положително действие върху чревната флора (добрите бактерии), а най-общо казано се делят на разтворими и неразтворими.
Разтворими фибри - разтварят се във вода, образуват нещо като желе и забавят движението и придвижването в храносмилателния тракт. Повечето ферментират лесно от бактериите в дебелото черво = образуват газове и други продукти (като мастни кисели и витамини). Могат да бъдат пребиотични, което означава да хранят чревните ни бактерии. Имат ползи за понижаване на холестерола и регулиране на кръвната захар.
Примери: бобови храни, овесени ядки, берита (горски плодове), банани, ябълки, моркови, броколи, лук и други
Неразтворими фибри от друга страна не се разтварят във вода и ускоряват движението в храносмилателния тракт. Повечето видове ферментират и също образуват газове и вторични продукти. Те увеличават обема на изпражненията, тъй като абсорбират вода.
Приемът им може да поници риска от рак на дебелото черво и панкреаса. Имат и ползи за регулиране на грелин - хормонът на глада.
Примери: пълнозърнести продукти, царевица, ядки и семена, някои плодове и зеленчуци
Пример за пребиотични фибри е инулинът. Той е несмилаем и силно ферментируем поради високото съдържание на фруктоза. Може да допринесе и за растежа на бактерии и гъбички. Съдържа се в сладък картоф, цикория, земна ябълка, кокосови орехи, лук, банани, чесън и други.Може да намали чревната пропускливост и регулира имунната система.
Има проучвания, че много голямо количество разтворими фибри на фона на липсващи неразтворими, може да има отрицателно влияние.
Тоест балансът отново е важен.
Откъде идват фибрите?
Повечето хора си представят, че трябва да консумират пълнозърнести храни, но всъщност те не съдържат повече фибри от плодовете или зеленчуците (като процентно съотношение) спрямо нишесте и захар. Така че чрез нашия ягодов мус, ще си набавите и фибри! Какво по-хубаво от това? Цветен, вкусен и лек десерт, който носи и ползи!
Ягодов мус
Трудност: лесна
Порции: 4
Съставки:
- 250 г ягоди
- 50 г кленов сироп
- 200 г кокосова сметана (от 1 кен кокосово мляко)
- аквафаба от 1 кен нахут (около 180 мл беше при мен) *
- 6-7 г агар (или желатин)
- 1 ч. л. ванилия
- 1 ч. л. лимонов сок
* заменете с животинска сметана, която да разбиете на сняг
Приготвяне:
- 1) Поставете ягодите, кленовия сироп и ванилията в блендер. Блендирайте до хомогенна консистенция. Ще се получи нещо като ягодов сок
- 2) В касерола добавете кокосово мляко, поръсете агара (предпочитам да използвам желатин, но тогава рецептата не е веган) и разбъркайте добре. След като заври, премахнете от котлона
- 3) Смесете сметаната и ягодовия сок и ги оставете да изстинат (за поне половин час) - отделете си малко в купичка (за декорация на чашите)
- 4) Отделете водата от консерва нахут (за предпочитане такава без добавена сол) и поставете течността в чиста стъклена или метална купа - много е важно да няма вода или мазнина, защото няма да се получи
- 5) Добавете лимоновия сок и разбийте с миксер или уред, докато стане на сняг и има твърди върхове. Трябва да може да обърнете купата и да не пада - отнема около 5 минути.
- 6) С помощта на шпатула добавете охладената ягодова смес към аквафабата като разбърквате внимателно, за да се инкорпорира, но без да губите обема - направете го на части
- 7) В малки чашка разпределете малко от ягодовата смес, ягоди по желание за декорация и разпределете крема
- 8) Охладете за поне 3 часа, най-добре цяла нощ