Shutterstock 1744112522

Водата помага при висока киселинност на организма

04.03.2022 12:00 19 0

Алкалните минерални води с pH над 8 са особено ценни натурални напитки, защото не само осигуряват здравословна хидратация на тялото в комбинация с незаменими елементи в естествена форма, но и спомагат за благоприятен за здравето алкално-киселинен баланс.

Често се питаме има ли надеждна и достатъчно проста формула за оптималното човешко здраве? Човекът, който неслучайно е наречен „венец на Творението“, разполага с толкова фино настроен и сложен организъм, че извеждането на универсални и прости критерии изглежда непосилна задача.   

Различни параметри като кръвното налягане, нивата на кръвната захар, както и елементите от кръвната картина се приемат за динамични показатели, тъй като всичко в природата, а оттам и у човека, е в процес на непрекъснато движение и промяна.   

В днешно време науката върви упорито напред в разгадаването на тайните механизми на тялото, търсейки разболяващите и оздравяващите фактори в околната среда и вътре в самия човешки организъм. А един незаобиколим показател за добро здраве и тонус е алкално-киселинният баланс. Когато той се наруши и киселинността се повиши, това може да доведе до различни заболявания.   

Нека първо разясним какво означава повишена киселинност на организма.   

Вездесъщото pH 

Алкалните и киселинните свойства, които притежава водната среда, се измерват със скала, наречена pH. Тя представлява съотношението на позитивно заредените водородни йони и негативно заредените йони в един разтвор. Тази скала е с числени стойности от 1 до 14, като 1 е висококиселинна среда, 7 е неутрална, а 14 е силно алкална среда. И тъй като човешкото тяло е изградено предимно от вода, в т.ч. повечето телесни течности и кръвта, е установено, че предпоставка за оптимално здраве и тонус на организма е състоянието на лека алкалност  – т.е. стойности на pH в периметъра от 7,35 до 7,45. 

Какво ни разболява 

Киселинната среда (със стойност на pH под 7) е богата на протони, а алкалната - на електрони. Електроните създават среда, богата на кислород, а това гарантира доставката на кислород навсякъде в тялото, до всяка клетка. В такава среда микроорганизмите растат по-трудно. В киселинна среда тялото не получава достатъчно кислород. Резултатът е забавянето на обмяната на веществата (метаболизма). Щом киселинната среда намалява притока на кислород в кръвта, това уврежда клетките, отразява се негативно на мускулните тъкани и кръвоносните съдове, и може да доведе до проблеми с холестерола и кръвното налягане, до забавен метаболизъм и други болестни състояния.   

Хранене и начин на живот 

За съжаление при съвременния начин на живот повечето хора страдат от нарушен алкално-киселинен баланс, т.е. от повишена киселинност. Големият виновник за това положение е храната. Готовите, бързи храни с високо съдържание на сол и захар, тестените изделия, рибата, месото и млечните продукти са киселинно образуващи и оставят киселинни остатъци в организма. Същото се отнася и за алкохола, газираните напитки и кафето. И като че ли не стига това, ами за повишаването на киселинността в тялото важен фактор се явява и стресът, както и липсата на достатъчно физическа активност. Следователно пътят към възстановяването на алкално-киселинния баланс минава през промяната в начина на хранене, намаляването на стреса и преодоляването на обездвижването. Специалистите препоръчват редуциране на консумацията на хляб, сладкиши, месни и млечни продукти, алкохол, подсладени напитки и кафе за сметка на алкалните храни като зеленчуците и някои плодове, препоръчително с органичен произход. Задачата изглежда почти невъзможна. Но трябва да знаем, че в тази неравна битка имаме един силен, „невидим“ съюзник.  

Водата. Къде е тя в уравнението? 

Прозрачната течност на живота може много да помогне за поддържането на алкално-киселинен баланс на организма. И това е съвсем естествено. Тук обаче въпросът опира и до съзнателния избор на вода за пиене. Хлорираната вода от чешмата е киселинна, а pH на различните минерални и изворни води може да варира в широки граници. Но тъй като България е благословена земя, тук разполагаме с богатство от минерални води, повечето с ниска минерализация и годни за всекидневна консумация.  

Сред тях особено ценни са алкалните минерални води с pH над 8, като при някои показателят надвишава и стойността 9. Такива натурални води не само осигуряват здравословна хидратация на тялото в комбинация с незаменими елементи в естествена форма, но и спомагат за благоприятен за здравето алкално-киселинен баланс.   

Природата е щедра, остава да се възползваме от нейния жест. Просто когато искате да си набавите алкална бутилирана минерална вода, се доверявайте на утвърдените на пазара марки и обърнете внимание на етикета – там ясно е указана стойността на pH на минералната вода.