Screenshot 2024 05 13 092112

4 рецепти с нашата любима Коприва

09.05.2024 12:00 1 0

Здравейте, Ведри Екоентусиасти! Днес ще в споделим наши любими рецепти с
коприва. Вкусът на копривата при готвене е подобен на спанак и краставица. Тя е от
онези редки култури, които не губят витаминния си състав при топлинна обработка.
Богата е на цинкол, борнеол, естер, съдържа парливо-отровно вещество, алкалоиди,
органични киселини, големи количества хлорофил, каратон 20 мг., витамин C 20 мг.,
витамин К, съдържа още желязо, танини, восъчни вещества. Накисването на копривата
във вода или готвенето й, осигуряват премахване на парещите й свойства.

Коприванада


Леко сладкият нюанс от меда и приятната тръпчивост от лимона правят Коприванадата наистина прекрасна. Супер освежава в горещ ден!


1. Поставете копривата (прясна или сушена) в чайник или на реактивна тенджера
и я залейте с вряща вода.
2. Оставете копривата да се накисва за 15 минути, след което я прецедете от
водата.
3. Добавете лед към висока чаша и разбъркайте мед с изцеден лимон.
4. Залейте с ½ чаша (120 мл.) силен чай от коприва и завършете с газирана вода.

Бабината копривена каша

Ще са ви необходими: около 300 гр. (само връхчета), 60 мл. олио, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 4 с.л брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 щипка черен пипер, сол - на вкус


1. Започнете с подготовката на копривата. Налейте в тенджера около 1 литър леко
подсолена вода и поставете на котлона да заври.
2. Почистете и измийте копривата много добре под течаща вода и я прибавете към
врящата вода. Разбъркайте и варете около 10 минути.
3. В друг съд прецедете водата на копривата и я запазете (не я изхвърляйте, там е
желязото за кръвта ви) за готвенето на кашата.
4. Измийте копривата както е в цедката под течаща вода, изстискайте леко и я
нарежете.
5. В тиган загрейте олиото и запържете в него ситно нарязаните лук и чесън до
омекване. Прибавете чрез поръсване брашното (за да не се образуват
брашнени топчета) и запържете до златисто.
6. Прибавете червения пипер, разбъркайте и веднага (за да не прегори червеният
пипер) налейте копривената вода на тънка струя при непрекъснато бъркане.
7. Добавете нарязаната коприва към кашата и ако е нужно посолете и поръсете с
черен пипер. Варите кашата до желаната от вас гъстота.

Кюфтенца от коприва

Съставки: 50 гр. коприва, 1 малък морков, 1 малка глава лук (кромид), 1 скилидка чесън, 2 с.л. сусамово семе, 2 с.л. овесени ядки, сол, черен пипер, индийско орехче, 2 с.л. растително масло за пържене


1. Бланширайте копривата във вряща вода за 3 минути.
2. Подсушава и се нарязва на ситно.
3. Обелете чесъна и лука и ги нарежете на ситно.
4. Настържете моркова на ситно ренде.
5. Смесете всички съставки и оставете да престоят 15 минути.
6. Омесете сместа и оформете малки кръгли топки/ кюфтенца.
7. Загрейте растително масло в тиган и ги изпържете за 3 мин. от всяка страна до
златисто кафяво

Сладолед с коприва

За тази изкусителна рецепта ще са ви необходими: 3 шепи коприва, 3 органични лимона, 4 чаши кашу (накиснато във вода за 3-4 часа), 2 чаши фурми без костилки и 1 шушулка ванилия.


1. Смесете копривата и сока на 2 органични лимона в блендер до "гладка" смес,
поставете във формички за лед и замразете.
2. Смесете кашуто и фурмите с пулпата на шушулката ванилия и сока от един
лимон в блендер до кремообразна смес.
3. След това добавете към тази смес замразените кубчета коприва и обработете в
блендера до зелена полузамразена смес.
Много се надяваме да ви допаднат тези рецепти и да споделите с нас коя ви е
впечатлила най-силно!