Shutterstock 327834338

5 факта за българската минерална вода, с които да се гордеем

03.05.2022 12:00 7 0

С близо 200 регистрирани находища и над 520 минерални извора, България е богата на страна вода и от трите минерални вида - високо, средно и ниско минерализирана.

Един от сериозните поводи за гордост и благодарност, свързан с природните дадености на нашата страна, са минералните ни извори. 

Намираме се на почетното второ място в Европа по брой извори, като пред нас е единствено Исландия. Данните са на Европейската федерация на бутилираните води и нямаме причини да се съмняваме в тях.

Не е важно обаче само, че имаме много извори. Важно е и каква вода блика от тях, а нашата минерална вода наистина заслужава аплодисменти. Ето защо: 

Подходяща за пиене минерална вода

Високо, средно и ниско минерализирана – това са трите вида минерална вода в зависимост от своята физико-химическа характеристика. С близо 200-те находища и над 520-те си минерални извора, България разполага и с трите вида вода, като с консумацията на първите два трябва да си малко по-внимателен. DEVIN Минерална обаче е от последния вид с обща минерализация от 226 мг/л и подходяща за всекидневна употреба от възрастни. Освен това съдържа някои жизненоважни минерали и соли, а за да узнаеш кои са те, виж следващата точка. 

Съдържа важни за здравето минерали

Нискоминерализираната натурална минерална вода съдържа важни за тялото елементи. Когато се пие редовно, тялото се зарежда с необходимите елементи по естествен път. 

Ето го и супергероят – силицият под формата на метасилициева киселина. Тя е от ключовите оръжия срещу стареенето и е важна за оптималния синтез на колаген, който прави кожата здрава и еластична. Силицият пък има силата да улавя и извежда от организма вредните вещества и да спомага за здравината и еластичността на тъканите, мозъчните функции и състоянието на нервната система. А знаеш ли, че консумирането на литър богата на силиций вода ускорява изхвърлянето на токсичния алуминий от тялото? Така например, водата DEVIN Минерална съдържа 42,97 мг метасилициева киселина в 1 литър. 

Натрий и калций – накъде без тях? Първият се грижи за предаването на нервните импулси в тялото и работата на мускулите, а вторият – за здравината на костите и зъбите. Човешкото тяло не произвежда само̀ калций, но за сметка на това го губи всекидневно през потта и урината – налага ни се да си го набавяме отвън. DEVIN Минерална съдържа 1,3 мг калций в 1 литър.

Желязото е ключово за имунната система и участва в създаването на хемоглобина, магнезият се грижи за нормалното функциониране на мускулите и нервната система, а манганът участва в метаболизма –  DEVIN Минерална съдържа под 0,5 мг на литър и от трите.

Филтрация

Минералните води излизат на повърхността на земята в безупречна природна чистота. Това се дължи не на дълбочината, от която извират, а от това през колко различни скали биват филтрирани. И все пак е важно находищата им да се намират в екологично чисти райони, далече от индустриални обекти или земеделски земи, където се използват пестициди. Точно такова е находището на минерална вода Devin, което, освен гореизброените характеристики, се намира и в защитена зона по НАТУРА 2000. 

Киселинност/алкалност

Всеизвестен факт е, че хората се хранят предимно със силно киселинни храни и напитки с pH под 7. Тялото ти обаче постоянно се опитва да достигне постоянно pH от около 7.4, като започва да издърпва от запасите си алкални елементи. Освен с алкални храни като зеленолистни зеленчуци, плодове и зърнени храни, можеш да му помогнеш и с прием на алкални минерални води, каквито са повечето в България. В случай че имаш притеснения за това дали прекаляваш с киселинните/алкалните храни и напитки, най-добре е да се консултираш с лекар.

Къде сме ние

Както вече казахме, ние сме точно до Исландия не в географски, а в минерално-изворен смисъл. Единствено остава да ценим и пазим богатството, което притежаваме.