Screenshot 2024 05 13 114317

9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите част 2

13.05.2024 12:00 0 0

Причина #6: Алкохолът присъства редовно в режима ви

Алкохолът е добре известен със своите стимулиращи апетита ефекти. Проучванията показват, че той може да потисне хормони, които регулират апетита, като лептин особено когато се консумира преди или по време на хранене. Тези, които пият повече алкохол, ядат с 10% повече калории през целия ден и е по-вероятно да консумират големи количества богата на мазнини (т.е. по-калорична) и солена храна.

Алкохолът може не само да стимулира апетита, но и да повлияе върху частта от мозъка ви, която контролира преценката и самоконтрола. Това може да ви накара да ядете повече, независимо колко сте гладни. За да намалите ефекта на алкохола, предизвикващ глад, най-добре е да го консумирате умерено или поне след като вече сте се нахранили със здравословна храна.

Накратко: Пиенето на алкохол може да доведе до глад поради ролята му за намаляване на производството на хормони, които насърчават чувството за ситост.

Причина #7: Изпивате голяма част от калориите си

Течните и твърди храни влияят на апетита по различни начини. Ако консумирате много течни храни като смутита, заместващи шейкове и супи, може да сте гладни по-често, отколкото ако ядете повече твърда храна. Една от основните причини за това е, че течностите преминават през стомаха ви по-бързо, отколкото твърдите храни. Освен това някои изследвания показват, че течните храни не оказват толкова голямо въздействие върху потискането на хормоните, стимулиращи глада, в сравнение с твърдите храни. Яденето на течни храни също отнема по-малко време от приемането на твърди храни. Това може да ви накара да искате да ядете повече само защото мозъкът ви не е имал достатъчно време да обработи сигналите за ситост. За да предотвратите честия глад, е добре да включите по-твърди, пълноценни храни във вашата диета или да комбинирате течни и твърди храни.

Накратко: Течните храни нямат същия ефект върху поддържането на ситост и удовлетворение както твърдите храни. Поради тази причина може да чувствате глад често, ако течностите са основна част от вашата диета.

Причина #8: Изпитвате постоянен стрес

Известно е, че прекомерният стрес увеличава апетита. Това се дължи най-вече на ефектите му върху повишаващите се нива на кортизол, хормон, за който е доказано, че насърчава глада и апетита. Ако често сте стресирани, може да откриете, че винаги сте гладни. В едно проучване 59 жени, които са били изложени на стрес, консумират повече калории през целия ден и ядат значително по-сладки храни от жените, които не са подложени на стрес.

Друго проучване сравнява хранителните навици на 350 млади момичета. Тези с по-високи нива на стрес са по-склонни да преяждат от тези с по-ниски нива на стрес. Момичетата в стрес също съобщават за по-голям прием на нездравословни закуски като чипс и бисквитки. Повече разходки, фитнес упражнения и дълбоко дишане могат да ви помогнат да намалите нивата на стрес.

Накратко: Прекомерният стрес е причина да сте гладни често, като се има предвид способността му да повишава нивата на кортизол в организма. Има много налични стратегии за справяне с това като фитнес упражнения и йога, дълбоко дишане и др.

Причина #9: Храните се прекалено бързо или се разсейвате, докато се храните

Скоростта и концентрацията, с която се храните, може да играе сериозна роля за това колко сте гладни. Няколко проучвания показват, че хората, които бързат или се разсейват, докато се хранят, имат по-голям апетит и склонност към преяждане в сравнение с тези, които се хранят по-бавно. Също така е по-вероятно да имат наднормено тегло.

Бавното хранене и старателното дъвчене дава на тялото и мозъка ви повече време за освобождаване на хормони против глад и предаване на сигнали за ситост. Ако често сте гладни, може да ви помогне да се храните по-бавно. Бързото и разсеяно хранене намалява вашата информираност за това колко консумирате. Концентрирайте се върху храната, като поемете няколко пъти дълбоко въздух преди хранене, поставяте вилицата си на масата между отделните хапки и увеличите дъвченето на храната си. Опитайте да използвате и всичките си сетива, задавайки си въпроси: Какъв е вкусът на храната? Наслаждавате ли се на текстурата? Топла ли е или студена?

Ще усетите, че се чувствате сити по-рано от обикновено и ще останете заситени за по-дълго, ако успеете да се съсредоточите допълнително върху тези качества на храната.

За да избегнете разсеяното хранене, можете да опитате да заглушите електронните си устройства. Това ще ви позволи да седнете и да се насладите на храната си, което ще ви помогне да разпознаете по-добре сигналите за пълнота на тялото си.

Накратко: Твърде бързото и разсеяно хранене не дава на тялото ви достатъчно време да разпознае ситостта, което може да доведе до прекомерен глад.

Заключение

Прекомерният глад е знак, че тялото ви се нуждае от повече храна. Често той е резултат от дисбалансирани хормони на глада, които могат да се появят по различни причини, но най-вече заради лоша диета и нездравословни навици. Може да чувствате често глад, ако във вашето меню липсват протеини, фибри или мазнини, като всичко това насърчава ситостта и намалява апетита. Силният глад също е признак на нередовен сън и хроничен стрес.

Ако често се чувствате гладни, може да е от полза да оцените диетата и начина си на живот, за да определите дали има промени, които можете да направите, за да се почувствате по-пълноценни. Гладът ви също може да е знак, че не се храните достатъчно или че не пиетe достатъчно вода, което може да бъде решено чрез просто увеличаване на приема на храна и редовна хидратация с минерална вода. Моят предпочитан избор е DEVIN минерална.

В случай че ядете твърде бързо или сте разсеяни по време на хранене, можете също да практикувате съзнателно хранене, което има за цел да сведе до минимум разсейването, да увеличи фокуса ви и да забави дъвченето ви, за да ви помогне да осъзнаете по-лесно кога сте сити.