2148205975 (1)

Супер форма със спорт на открито, част I

15.04.2024 12:00 0 0

Само една четвърт от българите спортуват поне веднъж седмично, показва скорошно годишно национално проучване.

Добрата новина е, че има ръст 20% на хората на годишна база през 2023 г. спрямо 2022 г., които са решили да спортуват редовно, макар и веднъж седмично.  И все пак цялостната картина по отношение на спортуващите хора у нас остава тревожна.

Цялостната липса на физическа активност у българите обаче носи смущаващи проблеми и то такива неприсъщи за възрастта. Все повече млади хора се сдобиват с диагнози като дискова херния, а затлъстяването и  наднорменото тегло се срещат във все по-ниски възрастови групи.

Основните причини за малкия брой спортуващи у нас са отсъствието на интерес към спорта и липсата на време за спорт.  Най-трудно е при хората над 30-40 години, които лесно губят мотивацията си.

Всъщност да започнем да спортуваме може да е въпрос на една крачка. И  тя е да излезем навън. Без да се налага да посещаваме зали за тренировки, които може да се окажат стресиращи и демотивиращи, особено за хора, които не се чувстват във форма.

Спортуването на открито има редица ползи, като например по-бързото освобождаване на хормони, които ще ви повишат настроението (като серотонин, допамин, ендорфини) и ще преборят напрежението. Това може да се постигне дори и при кратка разходка, с която може да започнете. Спортуването на открито повишава дихателната ви активност, като редица изследвания показват, че пушачите, които спортуват на открито са по-склонни и по лесно се отказват от пушенето.

Спортуването отвън повишава и социалната ви активност – спортовете на отрито може да ви срещнат с различни хора, има редица групи в социалните мрежи, които споделят съвети, интересни маршрути и още интересна информация.

И не на последно място спортните занимания са чудесен начин да горите калории, като при някои спортове като джогинга се изгарят до 10% повече калории, отколкото ако бягате на пътечка в залата.
 
Ето няколко идеи за спорт на открито:

Бягане/Джогинг

Безспорно тичането на открито се оказва кралят на спортовете на открито. Радостно е, че у нас този спорт става все по-популярен. На Софийския маратон през 2023 г. участие са взели над 4 000 души.  Календарът с маратони у нас е пълен, като има събития за тичане от Луковит през Лозенската планина до Созопол. Но преди да стигнете до маратонско бягане, започнете с леки кросове около мястото, което живеете.

Най-важното, което ви трябва са удобни обувки за бягане. Не избирайте стари кецове, защото ви трябват обувки за бягане, а не каквито и да е. Неудобната обувка може да ви откаже да тичате още след първите 200 метра. По магазините има много варианти, както и чудесни бюджетни решения.  Облеклото трябва да е съобразено с времето,  като при по-топло време ви трябва тениска, която да не е памучна, защото при джогинга се потите доста и памучната тъкан попива, ще остане мокра и ще ви е некомфортно. Има специални тениски със спортни синтетични материи, създадени за бягащи хора. Ако е по-хладно ви трябва ветровка. При по-студено време ви трябва блуза, пак от дишаща материя.

За да постигнете добър ефект трябва да бягате минимум 20 минути на тренировка. В началото може да тичате леко и да редувате с вървене и кратки спирания, докато намерите своя ритъм.  Полезният ефект от джогинга се проявява при хора, които бягат до три пъти седмично, като общото време, прекарано в тичане трябва да е между 1.5 часа до 5 часа. Така ще намалите риска от инфаркт с цели 70%.  Освен това изследвания са категорични, че животът на хората, практикуващ джогинг се увеличава до 4-6 години, благодарение на повишената физическа активност навън.

Колоездене

Колоезденето или карането на колело също е анаеробна спортна дейност като бягането. Но за разлика от бягането това е спорт с ниско въздействие (low impact), докато джогинга е упражнение с голямо въздействие (high impact).  Това не означава, че бягането е лош спорт, разбира се, но колоезденето се оказва по-подходящ спорт за хора с проблеми в опорно-двигателния апарат – натоварва по-малко ставите, което го прави и подходящ спорт за всички възрасти.

Освен това колоезденето е чудесно за сърдечно-съдовата система и най-вече за хора, които прекарват седнали по цял ден в офисите и са застрашени от венозна недостатъчност, която е сериозен здравен проблем.

Карането на колело помага и за регулиране на артериалното кръвно налягане. Проучвания показват, че само след 3 месец спортуване, кръвното налягане може да се понижи до 4%, а след 6 месеца с цели 10%.

Колоезденето работи чудесно за мускулите в долната част на тялото сред които квадрицепса (т.нар. четириглав мускул на бедрото) и глутеусът (големият седалищен мускул), а също и работи перфектно за подколенните сухожилия. С две думи, които звучат чудесно за дамите – може да се сдобиете със страхотно дупе.

Колоезденето има и много ценен неврологичен позитивен ефект, тъй като укрепва баланса на тялото и стимулира двигателните функции на нервната система. Това ни прави по-стабилни в ходенето, укрепва цялостно рефлексите ни и мускулната ни координация. 

Препоръчителното време за колоездене от възрастни хора е поне 2.5 часа умерена натовареност с колелото, на седмица.

Гребане

Гребането на открито е истинска звезда през последните години. При него има два варианта – или да гребете с ваша лодка или да се запишете в школа по гребане (на класическа лодка или на кану).

Към момента в България варианти за гребане има предимно в големите градове. За щастие обаче у нас има доста големи язовири и езера (като Искъра и Панчаревското езеро в София), река Дунав и всички крайдунавски градове, където условията позволяват, Гребната база в Пловдив и, разбира се, по Черноморието.

На много места може да гребете с ваше кану, разбира се ако е позволено и задължително имате спасителна жилетка.

Предизвикателството при гребането на открито е, че навлизате в различна сред – водата и това работи изключително освен за чудесната форма, но и за психическото равновесие.

Специалистите казват, че любителското гребане носи своите ползи дори и от един път седмично или общо около 1-2 часа гребане.

Ако се запишете на професионално гребане вече ще работите доста интензивно за наистина страхотна форма. Противно на схващанията, гребането работи за всички мускулни групи, не само за гърба.

Очаквайте Част II, където ще ви представим калистеника, фитнес на открито, ветроходство и още интересни спортове на открито