Shutterstock 1558823030 Min

Бременните и кърмещите жени да пият повече вода от необходимото дневно количество

28.10.2022 12:00 4 0

Здравословните навици за хидратация с вода са препоръчителни преди да настъпи бременността, по време на нейното развитие и след раждането на детето.

Бременността е важен период, изпълнен с вълнение и трепетни моменти. Бъдещите майки имат някои особени навици, като например комбиниране на несъвместими храни и хапване в малките часове, или недостатъчна хидратация. За щастие има някои малки стъпки, с помощта на които бременните дами могат да се погрижат за своето физическо и психическо здраве. Да поговорим за хидратацията желателно е жените да изграждат здравословни навици за хидратация преди забременяване, като подготовка за мащабните физиологични промени, които предстоят за организма. Още повече, че редовната хидратация е важна както за мама, така и за бебчо.  

Когато настъпи бременността, хидратацията подпомага оптималното здраве на жената и е неин верен съюзник. Консумацията на вода благоприятства образуването на околоплодната течност, подпомага увеличаването на обема на кръвната плазма и спомага образуването на кърмата. А в по-ранните етапи на бременността, когато много бъдещи майки имат проблем с гадене и повръщане, чаша вода с няколко резенчета лимон са вълшебно средство срещу физическото неразположение.   

По принцип на дамите се препоръчват 2 литра течности на ден, в идеалния случай 70 – 80% (1,4 до 1,6 литра) от напитки и 20 – 30% от храни с високо съдържание на течности като супи, яхнии или плодове (пъпеш и диня). Според насоките на здравните власти и медицински специалисти във Великобритания, цитирани от Националната асоциация на водите от естествени източници в Лондон, нуждите от вода нарастват при бременните жени с около 300 мл. на ден или 1-2 допълнителни чаши с вода, спрямо приетото за валидно дневно количество от 2 литра. При майките, които кърмят, потребностите за вода се повишават със 700 мл. допълнително (около 3-4 чаши вода повече извън двата литра). 

Здрави и хидратирани при бременност 

Балансираният хранителен режим и достатъчно количество течности улесняват бъдещите майки. Как точно, ще разберем от следващите редове.  

Повече от половината жени се борят с гадене и повръщане, а една на всеки 200 жени страда от Hyperemesis gravidarum - усложнение, характеризиращо се с постоянно гадене и повръщане. При него, е желателно да се обръща повече внимание на хидратацията.   

Има основания да се предполага, че консумацията на вода може да помогне за елиминирането на бактериите, които причиняват урологични инфекции. Според изследвания, около 3% от жените подлежат на хоспитализация по време на бременност, именно заради инфекции на пикочните пътища. 

Друго благотворно действие чрез прием на достатъчно вода, е свързано с предотвратяване на запека, който засяга около 32% от жените, особено през първото и второто тримесечие на бременността. 

След раждането, кърменето увеличава още повече нуждата от вода. За майките, които не кърмят, грижите за новороденото са свързани с голямо психическо натоварване, а приемът на вода е доказано средство за борба със стреса.  

Напитки и бременност 

По време на бременността, някои жени наблягат на сладкото, но повишената консумация на газирани и подсладени напитки могат да се отразят негативно както на бъдещата майка, така и на растящия плод.  

Може да се развие т.нар. гестационен диабет, към който са по-склонни жените с наднормено тегло или затлъстяване. Високите нива на кръвната захар увеличават вероятността да се роди по-едро бебе (обикновено над 4 кг). Съответно бебетата с т.нар. макрозомия са по-податливи на диабет тип 2 като възрастни. Практиката показва, че е възможно да се намали риска, като се контролира кръвната захар на бременните жени с такава форма на диабет. Според британските специалисти, разумният избор от една страна е замяната на подсладените напитки с вода, нискомаслено мляко и напитки без захар, а от друга – намалената консумация на плодов сок и смутита до най-много 150 мл. на ден. 

Консумацията на алкохол по време на бременността може да доведе до дългосрочно увреждане на бебето. За жените, които са консумирали малки количества, преди да са разбрали, че са бременни, рискът от увреждане на бебето е сравнително малък.   

Желателно е бременните жени да ограничат количеството кофеин, което консумират: не повече от две чаши безкофеиново кафе или две чаши чай. С повишено внимание трябва да се консумират и някои билкови чайове (от билката пореч и от черен оман), които могат да съдържат високи нива на пиролизидинови алкалоиди (растителни химикали за отблъскване на насекоми). При бременност и кърмене е уместно да се избягва употребата на енергийни напитки с кофеин.  

Млякото е добър източник на калций, т.е. подходящо. Този минерал подпомага изграждането и поддържането на здрави кости, а това е особено важно по време на бременност. Млякото съдържа протеини, витамини и минерали и не крие никакви рискове по отношение на кариеса.  

Първият избор за напитка 

Водата е най-естествената напитка за бременни и кърмещи жени, както и един от най-здравословните начини за хидратиране, защото не съдържа калории, захар или кофеин. Съветът към бременните жени е да пият вода по малко и на често, тъй като приемът на голямо количества може да причини известен дискомфорт поради разширяването на пикочния мехур и растежа на плода. Кърмещите майки също да се уверяват, че приемат достатъчно течности - за целта могат да държат до себе си винаги чаша или бутилка с вода, особено когато сядат да хранят бебето си, независимо дали от гърдата или от шише.  

В заключение може да кажем, че здравословното начало на живота на бебето е свързано с пълноценна хидратация и балансирано хранене на майката – както преди, така и след раждането. Да не забравяме тези предпоставки и при майките за тяхното оптимално лично здраве, комфорт и спокойствие.