Редовният прием на вода има ключово значение в периода на кърмене 1
Редовният прием на вода има ключово значение в периода на кърмене 2

Редовният прием на вода има ключово значение в периода на кърмене

05.02.2022 12:00 13 0

Водата е определяща за майчината кърма, защото всички други напитки могат да причиняват колики и неразположения на бебето. Заложете на вода с ниска минерализация и чист природен произход, като изворната, а нужното количество да бъде в рамките на 2 - 2.5 л. дневно, за да имате достатъчно кърма.

Медицинските специалисти са категорични, че в първите 6 месеца от живота на твоето бебе, не е желателно да предлагаш други течности, освен майчина кърма. Такива са препоръките и на Световната здравна организация, според която плодов сок, глюкозен разтвор, чай или други течности не са подходящи за кърмени новородени, освен ако не е наложително по медицински причини. Предлагането им може да наруши чревната флора на новороденото, защото благоприятстват проникването на неблагоприятни бактерии.

Каква обаче е връзката между водата и кърмата? Оказва се, че майчината кърма е съставена от 85% вода и по този начин кърмените бебета задоволяват потребностите си от вода. Тъй като майчината кърма е най-полезната и щадяща бебешкото стомахче храна, всички други напитки могат да причиняват колики и неразположения на бебето. Затова водата с ниско съдържание на минерални соли и чист природен произход, каквато е изворната, е подходяща за теб.

Вода за достатъчно кърма

Всяка майка има индивидуални нужди от прием на вода. Нормалното количество вода, от което по принцип се нуждае един възрастен човек, за да компенсира загубата на течности, е 1.5 л на ден. Приемът на вода обаче зависи от възрастта, пола и активността. Най-лесната калкулация е да се умножи теглото на човек по 30 мл. за жените и 40 мл. за мъжете. Докато кърмиш, обаче, губиш още повече течности. Ето защо е препоръчително да приемаш около 700 мл. допълнително течности, което прави поне 2-2.5 л вода на ден, за да имаш достатъчно кърма.

Превърни пиенето на вода в ежедневен и постоянен навик

Препоръчително е да пиеш малки количества вода, но в течение на целия ден. По този начин водата, необходима ти, за да имаш достатъчно кърма, е налична в организма през целия ден.

Пий по време на и след кърмене

Вероятно усещаш жажда по време на кърмене? Това е съвсем нормално, защото слюнчените жлези реагират на загубата на течности, която предизвиква кърменето, като започват да отделят по-малко слюнка. В резултат устата пресъхва и тази реакция на тялото ти е сигнален момент, че то се нуждае от вода. Затова не пропускай своите дневни количества прием на вода.

Избери вода с ниска минерализация

Препоръчително е да се запознаеш със съдържанието на етикета и да се увериш, че правиш подходящ избор. За целта е важно да заложиш на вода с ниска минерализация, като изворната. Тя е най-естествената и екологично чиста вода от природата, която е подходяща за всяка възраст и която, съдържа достатъчно, но по-малък на брой минерали в състава си. Високото съдържание на минерали обуславя бъбречни проблеми.

В контекста на горенаписаното, не консумирай газирана вода, чиято газировка може да се отрази на бебето като предизвиква колики и стомашно неразположение.

Избягвай напитките със съдържание на кофеин, които могат да предизвикат свръхактивност у бебето. А няма нищо по-изтощително от уморено бебе, което не може да заспи. Ако все пак обожаващ аромата и вкуса на кафето, се препоръчва да изпиеш едно малко кафе веднага след първото кърмене, за да отмине действието на кофеина до следващото кърмене.

Плодовете и зеленчуците също имат своята роля за качеството на майчината кърма, заради техния минерален и витаминен състав. Докато сред препоръчваните плодове за майки са ябълките и бананите, то цитрусовите плодове и соковете, изцедени от тях, са в противоположната крайност. Портокали, лимони, грейпфрути не са препоръчителни за консумация по време на кърмене, защото дразнят бебешкото стомахче и провокират колики.

При зеленчуците подходящи са зеленолистни, картофи, бобови храни в умерени количества.