Shutterstock 1531703300

Топ 5 съвета за добър старт

05.02.2022 12:00 16 0

Когато станеш родител за първи път, сънят на бебето може да ти се стори сложно уравнение с много неизвестни. Именно затова е хубаво да имаш пищов в джоба. Не за да се гръмнеш, разбира се, а за да „препишеш“. Хубаво и лесно е да приложиш вече готови и изпитани съвети, които да ти помогнат да се насладиш на първите моменти заедно с малкото човече.

Ето и най-добрите пет съвета, с които да започнеш пътешествието наречено родителство плавно и приятно.

1. Режим

Режимът е ключов елемент от спокойното начало. Той е съобразен с възрастта на бебето и трябва да отговаря на възможностите му да стои будно. В началото бебета спят повече часове. Постепенно времето за сън намалява, а моментите, в които е будно се увеличават. Бодърстването дава възможност за хранене, тоалет, игра, тихи занимания и ритуал за сън.

И все пак защо е толкова важен режимът? Режимът помага на бебето да регулира биологичния си часовник. Освен това позволява на родителя да планира деня си около дремките и храненията на бебето и по този начин да има свободно време за себе си - за топло кафе и чаша вода, например.

2. Ранно приспиване

Често срещан мит е, че бебето ще спи повече, ако го сложиш да си легне по-късно. Това не е така. Бебето може много бързо да се преумори и това да затрудни заспиването. Най-подходящото време за лягане е между 19:00-20:00 часа. Това е времето, в което хормоните на съня са най-високи. Бебето ще има по-лош нощен сън, ако е заспало късно или е било преуморено преди това.

Бебетата се нуждаят от 10-12 часа сън на нощ, а типичното време за сън е от 20:00 до 7:00 сутринта.

3. Ритуал за сън

Ритуалът подготвя емоционално бебето ти, че наближава времето за сън.

Вана, масаж, повиване, приказка или песен са примери за това какво да се включи.

Банята e чудесен начин да започнете ритуала, тъй като обикновено е приятно за детето, но ако е в последния момент може да го превъзбуди, а това ще повлияе негативно върху приспиването. Препоръката е ритуалът за сън да отнема повече от 30 минути.

4. Последователност

Всички бебета обичат последователността, защото това им помага да разберат какво следва . Повтаряемостта на дадено действие, по един и същи начин, всяка вечер, всеки ден, по няколко пъти на ден, носи спокойствие и сигнал на бебето, че скоро идва време за сън.

За дневната рутина на дремките, следвайте съкратена версия на вечерния ритуал за сън - може тя да започне 10 -15 минути преди сън и ще бъде добре приета, тъй като ще е позната за бебето.

5. Без асоциации за сън

За да има бебето здравословен сън и без много пробуждания през нощта, е добре то да заспива без помощни средства за сън като хранене, люлеене и носене на ръце. Също така, ако родителите искат бебето да развие умението да заспива самостоятелно в бъдеще, е добре да няма силни асоциации за сън.

В противен случай, всеки път, събуждайки се по естествен начин нощем бебето ще се нуждае от същата помощ, която е получило за да заспи (хранене, люлеене и носене на ръце), за да заспи отново. Това може да доведе до намеса от страна на родителите няколко пъти през нощта и да изтощи не само родителите, а и бебето.

Ако бебето не заспива самостоятелно, препоръчвам да се изчака до петия месец за консултация със специалист по детски сън.