Shutterstock 2133873551

Следродилна грижа с дула и защо да я избера за себе си?

11.03.2022 16:30 11 0

Да работиш с дула става все по-популярно в последните години и това не е случайно. Младите семейства имат нужда от подкрепа, разбиране и отношение без упрек - именно това може да предложи следродилната дула.

Kакво всъщност означава дула и каква е нейната роля?

В речника официалното значение на думата дула е - „лице, обикновено жена, която няма медицинско образование, но оказва помощ и подкрепа на жената по време на бременността, както и по време на и след раждането на бебето.“

Най-добрият начин да разбереш каква е работата на дулата, е да познаваш различните видове подкрепа, които тя може да ти окаже. Дулата не се ограничава само до това да ти помага по време на раждането. Тя може да дава съвети по време на бременността  и да продължи да те напътства и след раждането на бебето. От теб зависи каква грижа би искала да избереш за себе си и съответно какъв тип дула.

Кои са предимствата от работата с следродилната дула?

Помощ с храненето на бебето

Ако си избрала да кърмиш бебето си, дулата може да ти помогне да се справиш с предизвикателствата на кърменето.

  • Да накарате бебето да засуче и да намерите удобни пози за кърмене.
  • Да се справите с дискомфорта на гърдите (например ако имаш бучки или ако получиш мастит).
  • Да ти напомня колко важна е хидратацията за производството на кърма и да ти подава редовно чаша с изворна вода.

Дулата  ще отговори на въпросите ти, ако използваш адаптирано мляко - кога и колко да даваш и как да приготвяш бебешката бутилка.

Въпреки, че са необходими още научни изследвания и доказателства по темата, информацията до момента показва, че майките, които имат дули след раждането, са по-удовлетворени от кърменето и дори могат да продължат да кърмят по-дълго време.

Психично здраве

Следродилната депресия засяга 1 от 8 жени, а факторите които спомагат за нея са:

  • Прекомерен стрес в живота
  • Недостатъчна мрежа за подкрепа (роднини, приятели, специалисти, женски кръг)
  • Трудности с кърменето
  • Тежко и травматично раждане
  • Многодетни майки с повече деца или бебе със специални нужди
  • Недостатъчна подкрепа от партньора
  • безсъние

Следродилната дула е ключов човек в живота ти,  който може да облекчи стреса и да ти даде нови перспективи за живота и подкрепата, от която имаш нужда.

Огромен плюс е, че дулата може да разпознае ранните признаци на депресия и да ти предостави ресурси, чрез които да получиш необходимата ти помощ възможно най-скоро.

Емоционална подкрепа 

Дулата също така може да оказва подкрепа на партньора и близките ви, когато това е необходимо. Независимо дали е нервен баща, разтревожена майка или притеснена баба - вашата дула може да помогне в емоционално отношение със съвет, изслушване и подход. 

Помощ при грижите за вашето бебе 

Ако желаете тя може да ви помогне и да покаже неща като - как да изкъпете бебето си за първи път, как да го  успокоите  ако е нервно или как да го повиете. Също така много важно за всички родители на новородени - как да се грижите за пъпната връв на бебето си и как да го масажирате. 

Подкрепа за партньора и братята и сестрите

С новото бебе всички са на крак, а следродилната дула  може да помогне дните да минат по-гладко като помогне с прането на бебето, миенето на чиниите или приготвянето на прости, питателни ястия.

Новото бебе означава преход за всички, включително за родителите, бабите и дядовците и малките братя и сестри. Следродилната дула  разбира от какво се нуждаят всички и част от нейната роля е да помогне на цялото семейство да се адаптира и да се приспособи към обстановката с новият член на семейството.

Четвъртият триместър се случва с раждането. Това е нежният, невероятен период след раждането на бебето, когато цялото семейството се нуждае от допълнителни грижи и подкрепа. През четвъртия триместър се случват много вълшебни промени! От жена се превръщаш в майка, от мъж в баща... От родители на едно дете в родители на две или повече деца...

Ролята на дулата след раждането е да подкрепи с любов и емпатия членовете на семейството, докато те навлизат в новите си роли.