Incollage 20220309 111124377

Един ден с новородено: Цялостен режим

12.04.2022 12:00 8 0

Днес ще ви разкажа за първите ни дни с Калоян у дома и за режима, който му създадохме.
Няма да ви лъжа, нямахме абсолютно никаква идея какво и как трябва да правим, когато го изписаха от болницата. Много се надявах, че още в родилното ще съм усвоила основните неща, като хранене, смяна на памперси и преобличане, но както знаете, нямах тази възможност. Затова всичко се учеше на момента.

Когато се върна назад и се сетя колко бяхме притеснени и паникьосани с Христо, направо си ми става смешно, но в същото време много мило и носталгично.

Може да ни се присмеете, но за първата смяна на памперс се обаждахме на наши приятели, за да ги питаме как точно да разберем, че памперсът е напишкан, а след първата баня на Калоян, аз треперех повече от него. Но всичко е временно, всичко се учи и след седмица влизаш в ритъм. Нещата се успокояват.

Какво включваше режимът на Калоян в първите месеци.

Хранене

Най - основната част от изграждане на режима на новороденото е храненето. Спрямо неговия вид (дали е на адаптирано мляко или кърма), времетраене и интервал между отделните хранения се подреждат останалите задължения около бебчето. Именно то беше и едно от най-трудните неща за мен, защото в началото Калоян беше на смесено хранене - адаптирано мляко + кърма. Нямах много кърма, защото нямаше как да го кърмя докато беше  в болницата, но имах огромно желание. Затова през цялото време, в което бяхме разделени, използвах помпа на всеки три часа. Беше ми изключително трудно да виждам, че нямам достатъчно кърма, че количества, които успявам да изцедя с помпата няма да му стигнат, но не се отказах. Направих всичко по силите си да увелича кърмата си и да махна адаптираното мляко, но въпреки всичките ми опити, съдбата се намеси и след два месеца спрях да кърмя изцяло.

Понеже Калоян беше основно на адаптирано мляко, храненето се извършваше на всеки три часа и продължаваше около 40 мин (20 мин. кърмене и 20 мин. шише), като в болницата го бяха свикнали да прави пауза от 00:00 до 6:00 ч. Е тази пауза у дома беше по-малка, защото малчо се събуждаше с бесен писък около 4:00 ч. и просто нямаше как да не станеш да го нахраниш.

Съвет: За да е по-лесно и бързо приготвянето на млякото, особено в малките часове, използвам изворна вода Devin, която претоплям в електрическа кана.

Смяна на пелени

Друга основна задача от дневния режим на новороденото е смяната на пелените. Аз лично предпочитам тя да се случва преди хранене, а не след него, защото Калоян е доста лакомо бебе и винаги връща мляко. От друга страна, тъй като е на адаптирано мляко се изхожда само по веднъж на ден или веднъж на два дни, което също предразполага към смяна на памперса преди хранене. Това е изключително индивидуално решение и зависи основно от бебето и вас.

Сън

Третият най-важен компонент от режимът на новороденото е сънят. Калоян не е ревливо бебе и много рядко сме имали проблеми със заспиването. Сънят му беше разделен на няколко кратки дремки през деня и нощен сън, който започваше в 18:30ч. до 6:00ч сутрин, с две събуждания за хранене в 00:00ч и 4:00ч. По съвет на педиатъра ни, след 3-тия месец, изместихме вечерните ритуали (баня и масаж) към 20:00 и от третия месец Калоян заспива в 21:00ч и се събужда в 6-7 сутринта.

Баня и хидратация

Един от най-важните всекидневни ритуали на новороденото е къпането. През първите дни вкъщи къпехме Калоян сутрин, защото от болницата ни бяха казали, че тази процедура се извършва при тях в сутрешните часове, а ние не искахме да му разваляме вече изградения режим. След няколко дни обаче забелязах, че след баня Калоян става доста уморен и заспива почти веднага, за това решихме да изместим времето за баня след 18:00 ч. и смело мога да кажа, че това беше правилното решение за него.

След всяка баня идва и моментът за хидратацията на кожата и масажите. По съвет на педиатъра ни, ние започнахме масажите след навършване на 2 месеца. Бих казала, че това е един страхотен ритуал за отпускане и предразполагане на бебето преди нощния сън.

Съвет: Следвайте ритъма на вашето бебе, ако то се енергизира след баня е по-добре тя да се извършва сутрин, непосредствено след ставане от сън, а не вечер преди заспиване.

Разходка

Не подкрепям остарялото виждане, че новороденото трябва да се изведе чак след 40-тия ден за първи път. За мен разходките и чистия въздух са ключът към доброто здраве на детето. За това първата разходка на Калоян беше 3 дни след изписването му и то само защото преди това беше лошо времето, а на 2 месеца вече беше качен в планината.

Съвет: Когато нямате възможност да излезете на разходка, просто отворете прозореца или оставете детето да спи в количка на терасата.

Калоян е зимно бебе и имаше много подобни дни, за това в тези моменти го обличам в космонавта и го оставям да спинка на отворен прозорец. По този начин и аз успявам да си открадна по 2-3 часа за себе си.

Преобличане

Разбира се, освен смяната на памперси, част от дневната рутина е и смяната на дрехи. Дали защото бебето се е наакало до ушите, случи ми се само веднъж, но много се смях или защото е повърнало, няма как да избягате от преобличането. Често си задавах въпроса, как да обличам Калоян, като е зимно бебе, за да не го простудя или претопля. В крайна сметка стигнах до заключението, че не е нужно да го мисля прекалено и започнах да го обличам с толкова дрехи, колкото имам аз. Все пак, на първо място е човек и не е нужно да се навлича с 5 ката дрехи.

Съвет: Внимавайте как обличате бебетата около бабите. Според тях на малките съкровища винаги им е студено и за това все ще измъкнат от някъде втори чифт чорапи или одеяло.

Надявам се статията да ви е била полезна.

До нови срещи!

Маги