20240524 162132

Черница/Дуда/Барабонка и нейните ползи

20.06.2024 12:00 1 0

Здравейте, Ведри Екоентусиасти! Днес ще споделим с вас полезна информация
за едно от най-подценяваните в България плодови дървета - Дудата.
От стотици години растението Черница (Morus spp.) е признато в целия свят
като хранително растение за копринени буби. В днешни дни се счита за уникално
растение поради многобройните употреби на листната зеленина и нейното
положително въздействие в подходите за опазване на околната среда, като еко
реставриране на деградирали почви, биоремедиация на замърсени места, опазване на
водата, предотвратяване на ерозията на почвата и подобряване качеството на въздуха
чрез улавяне на въглерод. Черницата се използва и като лечебно растение за
подобряване живота на хората чрез използване на биологично активните
фармакокинетични съединения, намиращи се в частите на листата, стъблата и
корените.

Всъщност се оказва, че е тя е супер важна както за нашето здраве, така и за нашите почви, води и околна среда.
Мощни антиоксиданти, витамин С, калий, магнезий, желязо и витамин К и Е – това зрънце определено заслужава статута си на суперхрана.Въпреки че е разумно да се внимава при търсене на диви горски плодове, черниците са сорт, който е безопасен за консумация.

И така, те не са отровни или токсични, но могат ли черниците да ви разболеят? Само ако ги изядете преди да са узрели напълно. Неузрелият плод на черницата може да предизвика неприятен пристъп на прилошаване и диария, така че съвет от нас - берете само напълно узрели и сочни дуди!

Какво влияние може да има този букет от витамини, минерали, протеини и антиоксиданти върху нашето здраве? До момента изследванията са предимно в епруветка или върху животни. Необходими са проучвания при хора, преди да могат да се правят повече заключения, но засега се наблюдават някои положителни в...

За да видите пълното съдържание на страницата следва да влезете в профила си.