20240524 162132

Черница/Дуда/Барабонка и нейните ползи

20.06.2024 12:00 0 0

Здравейте, Ведри Екоентусиасти! Днес ще споделим с вас полезна информация
за едно от най-подценяваните в България плодови дървета - Дудата.
От стотици години растението Черница (Morus spp.) е признато в целия свят
като хранително растение за копринени буби. В днешни дни се счита за уникално
растение поради многобройните употреби на листната зеленина и нейното
положително въздействие в подходите за опазване на околната среда, като еко
реставриране на деградирали почви, биоремедиация на замърсени места, опазване на
водата, предотвратяване на ерозията на почвата и подобряване качеството на въздуха
чрез улавяне на въглерод. Черницата се използва и като лечебно растение за
подобряване живота на хората чрез използване на биологично активните
фармакокинетични съединения, намиращи се в частите на листата, стъблата и
корените.

Всъщност се оказва, че е тя е супер важна както за нашето здраве, така и за нашите почви, води и околна среда.
Мощни антиоксиданти, витамин С, калий, магнезий, желязо и витамин К и Е – това зрънце определено заслужава статута си на суперхрана.Въпреки че е разумно да се внимава при търсене на диви горски плодове, черниците са сорт, който е безопасен за консумация.

И така, те не са отровни или токсични, но могат ли черниците да ви разболеят? Само ако ги изядете преди да са узрели напълно. Неузрелият плод на черницата може да предизвика неприятен пристъп на прилошаване и диария, така че съвет от нас - берете само напълно узрели и сочни дуди!

Какво влияние може да има този букет от витамини, минерали, протеини и антиоксиданти върху нашето здраве? До момента изследванията са предимно в епруветка или върху животни. Необходими са проучвания при хора, преди да могат да се правят повече заключения, но засега се наблюдават някои положителни връзки между черниците и няколко ползи за здравето.


1. Ако страдате от диабет тип 2, черниците могат да забавят повишаването на кръвната ви захар след хранене.
2. Черниците и екстрактите от черница могат да понижат нивата на холестерола. Намалявайки лошия холестерол, черниците могат да намалят риска от натрупване на излишен холестерол в артериите ви, което може да затрудни свободното движение на кръвта в тялото ви.
3. 140 гр. черници осигуряват 14% от дневните ви нужди от желязо. Високото съдържание на желязо подпомага производството на червени кръвни клетки, което помага за доставянето на кислород до важни тъкани и органи. Това може да бъде полезно за вашия метаболизъм.
4. Съдържанието на фибри в черниците подпомага храносмилането, като подпомага плавното движение на храната през червата. Това може да помогне за предотвратяване на запек, подуване на корема и спазми.
5. Можете да получите почти цялото препоръчително количество витамин С за деня в една порция черници. Ще се възползвате и от прилична доза витамин Е. Заедно тези два витамина поддържат имунната ви система, повишавайки естествената ви защита срещу болести и инфекции.

Начини за ядене на черници
Черниците са сочни, сладки плодове, които могат да се използват по различни начини. Ето няколко примера:
● Използвайте черниците като алтернатива на къпините и малините в рецептите.
● Стават отлични летни сладка, пудинги, желета и конфитюри.
● Сушените черници са здравословна закуска в движение
● Можете също да добавите сушени черници към гранола и печени сладкиши.

А сега ще споделя с вас и рецепта за сироп от черници, който приготвих още първата година, когато дойдохме на село и ползвам от тогава, защото е полезен при афти, очни и сърдечни заболявания. Берат се добре узрели плодове, измиват се и се отцеждат. След това се поставят в стъклен съд, където престояват 4-5 дена на хладно, завити с тензух. От време на време бутилката се разклаща. Започва ферментация и е много важно, тя да не прекъсне. По време на ферментацията трябва да мирише приятно. Прецежда се през 4-5 ката марля. Сокът се утаява и пак се прецежда през друга марля. 600 мл. от сока се сваряват с 900 гр. захар за 1-2 минути. Топлият сироп се налива в чист и сух съд. Държи се в добре затворен съд в хладилник. Може да престои 3-4 години. Може да се разрежда и да се пие като сок.