Pexels Anastasiya Gepp 3995921 (1)

д-р Тея Александрова: Какви са страховете на родителите? Част 1

05.03.2024 12:00 1 0

Родителството, особено в ранните етапи, може да бъде придружено от различни страхове и притеснения. Когато става въпрос за хранене на бебета, някои често срещани родителски страхове могат да включват:

     Задавяне: Родителите често се страхуват, че бебето им може да се задави, докато се храни, особено когато въвеждат твърди храни за първи път. Избягавне на разсейването по време на хранене и постоянното наблюдение на детето са особено важни за избягване на подобни инциденти. Важно е родителите да имат базови познание за първа помощ при задавяне, особено ако изберат метода „захранване водено от бебето“.

Алергии: Има опасения за потенциални хранителни алергии, тъй като имунната система на бебетата все още се развива. Родителите може да се притесняват как бебето им ще реагира на нови храни и какво да правят в случай на алергична реакция. Постопенното и умерено въвеждане на алергени е важно включително и до 3 годишна възраст – дори след успешно захранване, претоварването и голямото насищане с различни алергени наведнъж може да предизвика реакция.

     Правилно хранене: Гарантирането, че бебето им получава правилните хранителни вещества и развива здравословни хранителни навици, може да бъде сериозна грижа за много родители. Може да бъде предизвикателство да се определи подходящият размер на порцията за растящо бебе, което води до притеснения за прехранване, което може да допринесе за затлъстяване в детска възраст, или недостатъчно хранене, което може да повлияе на правилния растеж и развитие. Притесненията относно това, че бебето не наддава достатъчно на тегло или не достига етапите на растеж, могат да бъдат сериозно притеснение за родителите. Следете ръста и теглото на децата и коментирайте често растежните криви на вашето дете с педииатъра – не забравяйте, че те са индивидуални за всяко дете, но зависят и от ръста на родителите!

     Безопасност на храните: Родителите може да се притесняват за безопасността на храната, която осигуряват, особено по отношение на потенциално замърсяване или болести, пренасяни с храна.

     Преход към твърди храни: Въвеждането на твърди храни е важен крайъгълен камък, но може да бъде и източник на безпокойство за родителите, тъй като те може да не са сигурни кое е точното време да започнат и какви храни да въведат първи.

     Трудности при хранене: Някои бебета може да имат затруднения със засукането по време на кърмене или могат да изпитват проблеми с храненето от шише, което води до опасения относно тяхното хранене и цялостно благосъстояние.

За да облекчат тези страхове, от съществено значение е родителите да бъдат информирани, да се консултират с педиатри или регистрирани диетолози и да следват препоръчаните указания за хранене и хранене на бебета. Освен това създаването на подкрепяща мрежа от други родители и лица, които се грижат за детето, може да осигури увереност и полезни съвети по време на родителския път.

Храненето на вашето бебе за първи път може да бъде вълнуващо и важно събитие. Ето някои общи съвети, които да имате предвид при първото хранене на вашето бебе:

     Кърмене или хранене с адаптирано мляко: Ако решите да кърмите, уверете се, че сте в удобна позиция и устата на вашето бебе е правилно прикрепена към гърдите ви. Ако изберете хранене с адаптирано мляко, следвайте внимателно инструкциите на опаковката на формулата.

     Въведете пюрета с една съставка: За бебета на възраст около 4-6 месеца можете да започнете да въвеждате пюрета с една съставка, като пюрирани плодове (като ябълки или круши) или зеленчуци (като сладки картофи или тиква). Започнете с малко количество и постепенно увеличавайте количеството, докато бебето ви свикне да яде твърди храни.

     Внимавайте за признаци на готовност: Потърсете признаци, че вашето бебе е готово за твърди храни, като например да можете да седнете с опора и да проявявате интерес към това, което ядете. Първоначално започнете с малки порции, за да прецените реакцията на вашето бебе. Следете за всякакви признаци на алергични реакции и се консултирайте с вашия педиатър, ако забележите необичайни реакции.

     Използвайте подходящи прибори за хранене: Използвайте лъжица с мек връх, предназначена за кърмачета, за да осигурите нежно хранене. Избягвайте да използвате метални лъжици или прибори, които могат да наранят деликатните венци на вашето бебе. Уверете се, че всички прибори за хранене и повърхности за приготвяне са старателно почистени и хигиенизирани, за да предотвратите всякакъв риск от замърсяване.

     Създайте удобна среда за хранене: Създайте спокойна и спокойна среда, за да помогнете на вашето бебе да се отпусне по време на хранене. Минимизирайте разсейването и установете зрителен контакт, за да създадете положително преживяване при хранене. Разберете, че може да отнеме известно време на вашето бебе да се приспособи към нови вкусове и текстури. Бъдете търпеливи и им дайте време да изследват и да се насладят на опита от първото си хранене.