Shutterstock 2209391429

Топ 5 начина да запазите границите си и съня на детето през празниците

18.12.2023 12:00 1 0

Преди да посетите събитията през този празничен сезон, уверете се, че с партньора ви сте на едно мнение, за да може да ви бъде съюзник, ако семейството се опита да се противопостави.

1. Уведомете семействата си колкото е възможно по-рано за плановете си за почивка. Предварителното уведомяване включва и неща като къде и колко дълго ще останете, какво можете да вземете със себе си или не и какво могат да направят, за да ви помогнат да подготвите детето си за успешен сън в нова среда.

2. Защитете първата дрямка през деня. Нека тази дрямка да се случи у дома в познатото им място за сън. Ако позволите на малкото си дете да подремне поне веднъж качествено, това ще допринесе за много по-спокойно протичане на празничното събиране!

  1. 3. Пресъздайте средата у дома. Ако пътувате извън града и отсядате при семейството си, вземете със себе си познати предмети от дома, за да създадете място за сън на вашето малко дете:
  • - Чувалче за сън и пижама
  • - Чаршаф за детско креватче или чаршаф за повиване, който мирише на вкъщи
  • - Любима играчка сън или одеяло
  • - Машина за бял шум
  • - Бебешки монитор/камера
  1. 4. Ако близките ви се опитат да ви възпрат да сложите бебето да подремне, можете да кажете: "Искам да се уверя, че няма да се превъзбуди и преумори, дрямката му е важна, за да можем всички да се насладим по-добре на деня/вечерта".Използвайте това като възможност да си отдъхнете и вие! Празниците могат да бъдат всепоглъщащи за това използвайте това време за почивка. То може да бъде приятно презареждане за вас самите!
  2. 5. Когато всичко останало се провали: Сложете бебето в слинг или раница и го носете с вас! Това е идеалният начин да държите бебето близо до себе си и да предотвратите прекалената стимулация! Можете дори да прикрепите към себе си малка преносима машина за бял шум, която да ви помогне да блокирате всички разговори от семейството!

В крайна сметка това е и вашият празник! Макар че това може да бъде много стресиращо време, наличието на приложими стъпки и граници може да промени всичко!

Не можете да контролирате реакциите и чувствата на другите спрямо границите, които поставяте на семейството си, но можете да контролирате своите собствени.