Shutterstock 631322687

Кога и как да въведем бебешките каши?

19.09.2023 12:00 1 0

Всички майки знаем, че кърмата е най-добрата храна за нашето бебе. И, да, това е така – до 6-ия месец. Тя осигурява оптималното количество енергия, хранителни вещества и имунологична защита на мъника. Европейското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене (ESPGHAN) препоръчва захранването да започне след 4-ия месец при бебета на изкуствено хранене и в края на 6-ия месец при изключително кърмените бебета.

В различните държави има разлики при въвеждащите храни, тъй като липсват научни доказателства, които да ги уеднаквят. В България започваме с постепенно заместване на обедното хранене, като в началото се предлагат млечно-зеленчукови еднокомпонентни пюрета или безмлечни безглутенови каши. Какво трябва да знаем за кашите?

Видовете каши

Кашите се делят на безглутенови и глутенови, безмлечни и млечни. Първата каша се препоръчва да е безмлечна безглутенова (ориз, царевица, елда, просо), като в нея се добавя кърмата или млякото, което детето обичайно приема.

След като са въведени безглутеновите каши може да се въведе глутенът – това може да стане по всяко време между 4-ия и 12-ия месец, но през първата година не се препоръчва консумация в големи количества. Думата „глутен“ произлиза от латински и означава „лепило“. Представлява сложен белтък, който се съдържа във всички продукти, произведени от пшеница, ръж и ечемик, и е отговорен за еластичността на тестото.

Въпреки притесненията на някои родители за въвеждане на глутенови каши, хубаво е това да се случи в посочената вече възраст, защото те носят редица ползи за организма. Повечето готови каши на пазара са обогатени с желязо, витамини и микроелементи, което ги прави предпочитан източник на енергия след 6-ия месец, когато има спад на железните запаси при кърмачетата и риск от развитие на желязо-дефицитна анемия.

За риска от алергии

През последното десетилетие хранителните алергии са се увеличили парадоксално, въпреки съветите за късно въвеждане на алергени като краве мляко, яйца, риба, глутен, фъстъци и семена. В държави като Израел, където фъстъците са сред първите храни, използвани за захранване, се наблюдава ниска честота на алергия към фъстъци. Големи проучвания достигат до заключението, че късното включване на глутенови продукти в хранителния режим на малчуганите не намалява честотата на заболяването цьолиакия, а само отлага появата на първите симптоми.

За какво да внимаваме

По протичане хранителните алергии могат да бъдат няколко типа, като сред основните 9 алергена, сред които са яйцата, млякото, фъстъците, ядките, рибата и морските деликатеси, соята и сусамът, попада и пшеницата – основен компонент на повечето каши.

Най-опасната (но и най-рядката) алергична реакция е анафилактичният шок. Клинично се характеризира със силно влошено общо състояние, оток в областта на устата, затруднено дишане и преглъщане. Този вид реакция налага незабавна лекарска намеса, а хората, сблъсквали се с нея, знаят, че е жизненоважно винаги да имат писалка с адреналин под ръка.

Малко по-чести са алергиите от бърз тип, при които симптомите се проявяват в първите часове след прием на алерген. Симптомите могат да бъдат разнообразни – от сърбеж в устата, зачервяване и подуване на различни части на тялото до затруднено дишане и преглъщане.

При забавения тип алергични реакции симптомите могат да са неспецифични – диария, болки в корема, ненаддаване на тегло, кожни екземи.

При съмнения за алергична реакция следва да се направи консултация с педиатър, който да насочи към последващи изследвания и да даде насоки за профилактика и лечение.