Incollage 20220601 101855342 (1)

Захранване: Мисията възможна

27.06.2022 15:15 8 0

Какво си представяте, когато чуете думата - захранване? Може би кошмара на всяка нова майка или ядрената физика при майчинството. Шегувам се! Няма нищо чак толкова сложно при захранването, стига да имаш ясна идея по какъв начин искаш да захраниш бебето.

В тази статия няма да прочетете кое е правилното захранване, как трябва да започнете да захранвате бебето, защото всяко дете е строго индивидуално и това че нещо е работило при Калоян, не означава, че ще работи при друго дете и обратното.

Днес искам да ви разкажа за това как аз избрах да го захраня.

Кога започнах

Калоян беше на 4 месеца, когато забелязах, че започва да проявява интерес към храната. Сядахме да вечеряме/обядваме с Христо и той от шезлонга ни гледаше с влажен поглед и като казвам влажен поглед, имам предвид - представете си как ви гледа едно малко сладко кученце, което е гладно. Това е погледът! Когато навърши 5 месеца педиатърката ни посъветва да започнем захранване. Тук ще обясня защо по-горе ви казах, че трябва да имате ясна идея как искате да захраните бебето - защото аз нямах. Много време се чудих дали да го захраня с пюрета или захранване, водено от бебето (ЗВБ). Oт приятелки бях виждала втория метод и бях много впечатлена от него и много навита да го приложа. Уви, това не беше правилният начин за Калоян и започнахме захранване с пюрета. И ако ме питате, не съжалявам!

С какво започнах

Калоян се оказа доста яшно дете. Всеки ми казва, че е по-добре да е яшно, а не злоядо и предполагам, че е така, затова съм изключително благодарна. Аз избрах да захраня с картоф. Е да, баща му е от Самоков, нямаше как да си помисля да е с друго. За моя изненада, картофът много се хареса, толкова много, че след първите 3 лъжички се търсеше още. Беше му малко трудно в началото да осъзнае какво точно трябва да прави, но след първата седмица вече цапането и мазането не беше толкова голямо, дори вече посяга и хваща лъжицата сам (все още не може да се храни сам, но си уцелва устата).

Към момента (7-ми месец) съм въвела всички зеленчуци, месо, основните плодове, безглутенови и глутенови каши и с радост мога да кажа, че не ми е отказвал нищо. Само веднъж се намръщи на едно пюре с повече карфиол, но го разбирам, то и аз не го харесвам особено.

Съвет: сдобийте се с правилния размер и вид лъжичка, защото това беше една от предпоставките да ми бъде отказана храната.

Приготвяне на пюрета

Ще излъжа, ако ви кажа, че не ме беше страх при приготвянето на първите пюрета. Наистина ми се виждаше като ядрена физика или висша математика. То се брояха лъжички с пюре, мляко, грамажи, милилитри, направо да ти стане лошо, но хубавото е, че това е само първата седмица. Пребориш ли нея, става много по-лесно.

Както съм ви споменавала вече, много обичам да готвя и моята философия за храната е, че трябва да е домашно приготвена. За това никога не съм имала колебания, че пюрета на Калоян ще бъдат предимно домашно приготвени.

В зависимост от вида на пюрето дали е само зеленчуково или зеленчуково-месно (след 6тия месец), приготвям зеленчуците на пара и след въвеждане на месото - варени. Разбира се, най-верният ми спътник в приготвянето на пюретата е изворна вода DEVIN. Като цяло я използвам при всеки един аспект на храненето - варене на зеленчуци/плодове, разреждане на пюретата, приготвяне на млякото, пиене на вода. Средното време, за което успявам да приготвя закуска, обяд и следобедна закуска е около 30 мин. Просто сутрин ставам, докато Христо е още вкъщи пускам всички котлони наведнъж и ги оставям да си свършат работата. След сваряването на зеленчуците/плодовете ги слагам в блендера с малко зехтин и част от бульона, в който са се варили, и пасирам до кремообразна смес. А когато сме на път ги консервирам и взимам с мен.

Разбира се, че не всичко е на всяка цена и когато не ми остане време за приготвяне на обяд взимам и готови.

Надявам се да съм ви била полезна.

До нови срещи!

Маги