Shutterstock 1767952838 Min

Пътуване с бебе – съвети за хидратация

21.06.2022 12:00 7 0

Ако имате бебе или малко дете, е напълно нормално да се притеснявате дали всичко ще бъде наред при пътуване. Споделяме няколко съвета за хидратация, които могат да са ви от полза.

Пътуванията винаги са свързани с хубави емоции, особено, когато са споделени със семейството. Ако имате бебе или малко дете, е напълно нормално да се притеснявате дали всичко ще бъде наред преди, по време и след едно пътуване. Споделяме няколко съвета, които могат да са ви от полза и да се чувствате по-спокойни, когато настъпи този момент.

На първо място, не забравяйте да се консултирате с педиатъра, особено ако ви предстои дълго пътуване или сте избрали по-екзотична дестинация. Опитайте се да подсигурите достатъчно вода за консумация – за вас и за бебето, защото ако му е много топло, може да се изпоти и да изгуби значителни количества вода.

Ако пътувате с кола е желателно да следите и вътрешната температура – 21 градуса е оптимална такава. При много топло време се препоръчва разликата в градусите извън и в автомобила, да не е съществена – максимум 6-7 градуса. По възможност, планирайте почивки на всеки 2 часа и не забравяйте да давате на детето вода. Както знаете, важно е да не оставяйте бебето само в колата, дори да е паркирана на сенчесто място.

При пътуване със самолет, въздухът в него е доста по-сух и бебето може да ожаднява повече. В тези моменти е хубаво то да приема достатъчно вода, а ако кърмите, това се отнася и за вас. Подгответе и бутилка с биберон, за да я дадете, ако бебето усети напрежение в ушите при излитане или кацане. Въпреки че количеството течности, които може да носите със себе си в самолета, е ограничено, при пътуване с бебе, се правят някои изключения. Желателно е да проверите предварително с авиокомпанията какви са възможностите за пренос на течности.

По време на престоя на желаната дестинация, особено ако сте избрали топло място, детето ще има нужда от повече вода. Може да изчислите по 30 мл. на килограм, за всеки градус над 30. Хубаво е да избягвате да излагате бебето на директна слънчева светлина. Можете да мокрите личицето и телцето му, когато е горещо, за да го освежите бързо. На новата локация се препоръчва да консумирате само бутилирана вода с ясни указания, че подходяща за бебета и по възможност, използвайте собствена бутилка за пиене. Съхранявайте водата на прохладно място.

Спазвайки тези простички съвети и някои други, свързани с начина на придвижване, изхранването и престоя, предизвикателството определено няма да е толкова голямо и ще имате своите лични моменти, в които да се отпуснете и насладите на почивката.